Restructurarea aparatului birocratic din Directiile de Sanatate Publica judetene este una dintre solutiile Ministerului Sanatatii la solicitarea premierului Victor Ponta de a reduce cu 15% cheltuielile de personal si cele cu bunuri si servicii.

Disponibilizari la Directiile de Sanatate publicaFoto: Hotnews

Mai multe surse din aparatul administrativ al sistemului sanitar si din Ministerul Sanatatii au confirmat pentru HotNews.ro ca cele 42 de DSP-uri vor fi transformate in 8 directii regionale. Aproape jumatate din personalul actual al DSP-urilor va fi disponibilizat.

O parte din personalul angajat in cadrul Directiilor de Sanatate Publica va fi transferat la consiliile locale si judetene care au atributii in domeniul medical sau va asigura functionarea celor 8 noi directii de sanatate publica regionale. Aproape jumatate din personalul actual al DSP-urilor judetene va fi disponbilizat.

Unul dintre obiectivele propuse guvernului Romaniei intr-un raport detaliat al Bancii Mondiale (analiza sectoriala a sistemul medical romanesc - 2011) a fost "schimbarea rolului Directiilor de Sanatate Publica". Specialistii Bancii Mondiale considerau ca rolul de control si supraveghere al DSP-urilor judetene este "prea slab".

In prezent, Ministerul Sanatatii controleaza prin DSP-urile judetene medicina primara, serviciile de ambulanta si deruleaza programe nationale cum ar fi cel de vaccinare. Economiile realizate prin desfiintarea acestora vor fi transferate la programele nationale de sanatate sau puse la dispozitia Guvernului.

Premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa prezinte propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul si a cheltuielilor cu bunuri si servicii, solicitarea fiind formulata in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

La sfarsitul anului trecut, premierul Ponta a transmis ministrilor ca au ocazia, prin restructurarea Guvernului in vederea stabilirii unei noi configuratii, sa constate care dintre institutiile actuale au prea multi functionari angajati in ultimii ani ca o "sinecura politica" si nu fac nimic, pentru a se desparti de acestia.

"Vor fi restructurari, reimpartiri ale portofoliilor, dar nu se sporeste numarul de angajati nici macar cu un singur om, dimpotriva: aveti ocazia, prin aceste restructurari, acolo unde sunt oameni prea multi, care nu fac nimic si au fost angajati in ultimii ani doar ca o sinecura politica, sa le multumiti si sa ii trimiteti la munca. Nu se angajeaza niciun om, nu primiti niciun leu in plus la fondul de salarii", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.