Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen figureaza pe agenda reuniunii de joi a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) ca "discutie privind aplicarea integrala a prevederilor acquis-ului Schengen", se arata intr-un comunicat al Consiliului UE citat de Agerpres. Potrivit agentiei de presa, proiectul anterior al ordinii de zi prevedea o decizie, dar acesta a fost modificat miercuri, dupa ce a devenit evident ca nu exista un consens in randul statelor membre privind o eventuala extindere a spatiului de libera circulatie.

Conform unui comunicat al Consiliului UE privind subiectele de pe agenda reuniunii JAI de joi, "Consiliul va avea o discutie privind aplicarea integrala a prevederilor acquis-ului Schengen in Bulgaria si Romania".

Anterior, surse din cadrul presedintiei irlandeze a Consiliului UE au precizat pentru Agerpres ca subiectul a suscitat "discutii considerabile intre statele membre in Comitetul Mixt si in COREPER (Comitetul Reprezentantilor Permanenti) in ultimele cateva saptamani". "Cred ca nu va fi un vot sau o decizie la Consiliu maine (joi - n.red.), cred ca asta este general acceptat, chiar premierul Ponta a spus asta ieri (marti - n.red). In acelasi timp, exista o recunoastere a faptului ca subiectul trebuie sa ramana pe agenda intr-un mod foarte serios si cred ca veti vedea un angajament de a reveni asupra subiectului chiar in acest an", au adaugat sursele citate.

Pana miercuri, subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen a figurat temporar ca decizie, ceea ce inseamna ca, in Consiliul JAI, Romania si Bulgaria ar fi putut solicita presedintie irlandeze a Consiliului UE sa se supuna la vot aderarea la Schengen. Potrivit presedintiei irlandeze, chestiunea lipsei de consens privind aderarea Romaniei si Bulgariei la zona libera de circulatie este o problema politica, nu tehnica.

Extinderea spatiului Schengen trebuie sa fie aprobata in unanimitate in Consiliul JAI.

In procedura decizionala de extindere a spatiului Schengen, Parlamentul European are doar un rol consultativ. La 8 iunie 2011, Parlamentul European a adoptat, la Strasbourg, raportul elaborat de Carlos Coelho (PPE) cu privire la indeplinirea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, ceea ce inseamna ca eurodeputatii si-au dat avizul favorabil pentru aderarea celor doua tari la spatiul Schengen, considerand ca acestea sunt deplin pregatite.

Presedintia irlandeza a UE a anuntat miercuri ca nicio decizie nu va fi luata joi la Bruxelles in ceea ce priveste cererile Romaniei si Bulgariei de a adera la Spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre, relateaza AFP.