Macroul congelat, descoperit ca fiind infestat cu parazitul Anisakis, nu este periculos pentru sanatate, deoarece larvele parazitului sunt moarte si nu produc simptomatologie la om, a declarat miercuri, pentru Agerpres, prof.univ.dr. Iustin Cosoroaba de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Banat" din Timisoara.

"In Romania, pestele oceanic pe care il cumparam este congelat, altfel cum sa-l transporte? La minus 13, minus 14 grade Celsius, prin urmare, nu prezinta pericol medical, deoarece larvele care ar putea fi gasite sunt moarte. Ele pot prezenta, poate, doar un aspect dizgratios, deoarece se pot vedea cu ochiul liber in cavitatea abdominala a pestilor, acestea avand dimensiuni sub un centimetru", a explicat profesorul universitar.

Dr. Cosoroaba a explicat ca anisakidoza se intalneste doar la consumatorii de preparate din peste crud sau necorespunzator tratate termic, fiind produsa de catre paraziti din familia Anisakidae, de mai multe genuri. Acestia sunt paraziti care au ciclul biologic mai complex, trecand prin crustacee mici, pe fundul oceanului si la suprafata, care au gazde intermediare cefalopode si pesti, fiind mai frecvent intalniti in Islanda, Canada, Japonia si din cauza comertului foarte rapid ajung in multe alte tari.

Adultii parazitului au ca gazde definitive delfinul, balena, foca, morsa, iar larvele se gasesc in peste 120 de specii de pesti, inclusiv macroul, care pot fi intamplator consumate de om. Omul nu este o gazda obisnuita, el infestandu-se intamplator, cu preparate crude, gen sushi. La om, e o parazitare aberanta, deci nespecifica; in corpul uman parazitul nu ajunge la forma adulta, dar produce simptomatologie in functie de locul de cantonare.

"Infestarea omului depinde de prezenta larvelor in carnea pestilor si de traditiile culinare. Macroul congelat insa nu prezinta un pericol medical pentru om deoarece larvele sunt moarte", a mai subliniat profesorul universitar, specializat in boli parazitare.

Profilaxia transmiterii la om se bazeaza numai pe examinarea corecta si eliminarea din consumul uman a pestilor infestati. Pentru controlul sanitar-veterinar al pestilor, larvele pot fi gasite incapsulate in viscerele si musculatura pestilor. Trebuie sa se stie ca dupa pescuire, larvele migreaza, in cateva ore, din cavitatea abdominala spre musculatura pestelui. Eviscerarea precoce impiedica in mare parte producerea acestui fenomen. Larvele pot fi gasite si libere in lumenul intestinului pestelui sau pot fi observate in diferite stadii de patrundere prin mucoasa intestinala.