Aproape 10 tone de pere si ardei capia din Turcia, contaminate cu pesticide, au fost depistate in Romania, la inceputul lunii februarie, 365 de kilograme de pere fiind trimise spre comercializare, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), citat de Mediafax.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, conducerea ANSVSA a dispus intensificarea controalelor, la nivel national, pentru legumele si fructele provenite din sau cu origine Turcia. Decizia a fost luata in urma unor repetate constatari ale depasirilor limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Un transport de 3.342 de kilograme de pere din Turcia a fost depistat in 7 februarie, avand un buletin de analiza emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depasiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim si Benomyl. Ca urmare, precizeaza sursa citata, a fost declansata alerta prin sistemul Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAFF) si produsele au fost sechestrate in vederea distrugerii.

Inspectorii ANSVSA au constatat ulterior ca, de fapt, a fost distrusa doar cantitatea de 2.977 de kilograme, diferenta de 365 de kilograme fiind trimisa spre comercializare. Ca urmare, unitatea de depozitare a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 6.000 de lei si au fost anuntate organele de politie. Trimiterea spre comercializare a perelor din respectivul transport face obiectul unei cercetari judiciare in momentul de fata.

La 9 februarie, in urma verificarilor, inspectorii ANSVSA au depistat si un transport de 6.100 de kilograme de ardei capia rosu, insotit de un buletin de analiza emis de catre laboratorul EuroLab Bulgaria, care arata depasiri ale limitelor admise pentru pesticidul Formetanat. ANSVSA a declansat alerta prin sistemul SRAFF si s-a luat masura distrugerii intregii cantitati de produs.

In cadrul controalelor dispuse din noiembrie, au fost prelevate probe din legumele si fructele din Turcia, in vama sau la depozitul de destinatie, cu interdictia de a comercializa aceste produse pana la sosirea buletinului de analiza.

Probele se preleveaza de catre inspectorii ANSVSA si sunt transmise spre analiza laboratoarelor acreditate din cadrul retelei sanitar veterinare. In cazul in care buletinele de analiza prezinta depasiri ale limitelor admise ale reziduurilor de pesticide, este notificat Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, iar produsele sunt trimise spre distrugere.