Trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu este "o perdea de fum in speranta ca" alte modificari la Legea Educatiei Nationale "vor trece neobservate", scrie Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, pe blogul sau. Acesta sustine ca prin votul dat ieri in Camera Deputatilor se elimina din Legea Educatiei dreptul de a retrage o diploma obtinuta fraudulos (plagiat, spaga) pe cale administrativa de catre rector, se elimina prevederile care nu le permiteau universitatilor sa participe in capitalul social al unor firme cu bunuri patrimoniale si sunt introduse "prevederi care pot duce la mafiotizarea ARACIS".

"Presa a relatat ca modificare importanta la Legea educatiei trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu. Modificare profund gresita (merge bine invatamantul, in consecinta sa nu schimbam nimic. Nu?!). Atentionez ca aceasta modificare este, de fapt, o perdea de fum in speranta ca cel putin urmatoarele modificari, de sorginte mafiota, niciuna in interesul elevilor, vor trece neobservate", sustine consilierul prezidential Daniel Funeriu.

Acesta enumera pe blogul sau cateva dintre modificarile votate marti, 5 martie, in Camera Deputatilor, printre care:

  •  "1) eliminarea dreptului de a retrage o diploma obtinuta fraudulos (plagiat, spaga) pe cale administrativa de catre rector (insanta emitenta) si pasarea acestui drept 'instantei competente'. Gasiti un motiv valabil sa facem mai dificila retragerea diplomelor FRAUDULOASE? Eu gasesc unul singur. Test de perspicacitate: care? Cui serveste inca o (mare) bariera in calea retragerii diplomelor frauduloase? Care o fi acea instanta competenta? Prevederea potrivit careia diplomele obtinute fraudulos se pot anula de catre rector dupa decizia Senatului universitatii a facut ca diplomele din Romania inca sa mai fie recunoscute fara probleme in UE.
  • 2) anularea prevederilor care nu permiteau universitatilor sa participe in capitalul social al unor firme cu bunuri patrimoniale. 
  • 3) prevederi care pot duce la mafiotizarea ARACIS prin subjugarea sa unor interese financiare ilegitime din universitati. Ar fi interesant de monitorizat ce grupuri de influenta isi plaseaza mediocritatile de serviciu in ARACIS. Cred totusi ca dupa campaniile de presa anti-plagiat multi nu se vor baga pentru ca le va fi frica de o eventuala monitorizare a operei lor.
  • 4) Degrevarea totala de norma a sindicalistilor. Vedeti de ce nu imi retrag afirmatia conform careia 'USL  isi bazeaza toate majoritatile pe cei carora le dau bani sub diferite forme'? Aveam sau nu dreptate?"

"Imi pare rau ca incep sa vad din ce in ce mai putine motive pentru care un elev serios, care ia bacalaureatul, s-ar duce la o universitate din Romania. Si imi pare rau pentru ca am cunoscut multi oameni de valoare. Care au tacut cand le-am dat puterea si care tac si acum de frica. Mediocritatii, in schimb, nu-i este frica", continua fostul ministru al Educatiei.

Daniel Funeriu precizeaza "nu stiu cat de implicat este ministrul in aceste schimbari, opinia mea este ca s-a supus unei comenzi politice. Ii transmit, public, solicitarea ca atunci cand eu spun adevaruri despre USL sa nu reactioneze in numele ministerului, asa cum a facut-o, neargument, aici. Eu nu am atacat si nu voi ataca Ministerul Educatiei. Sa mearga la partid si sa dea comunicate in numele partidului, nu al Ministerului".

Citeste si: