Tribunalul Bucuresti noteaza, in motivarea arestarii preventive a lui Sile Camataru, ca acesta ameninta direct invocand renumele sau de sef al unei grupari mafiote si ca "tiparul infractional" al acestuia poate fi continuat cu usurinta in ipoteza unei eventuale lasari in libertate, potrivit Mediafax.

In documentul citat, magistratii fac referire la o convorbire telefonica a lui Sile Camataru cu o persoana ranita intr-un accident provocat de fiica interlopului. Din interceptarea pusa la dispozitie de procurori, in referatul cu propunere de arestare preventiva, rezulta ca inculpatul a amenintat direct partea vatamata, "invocand in acest scop renumele sau de persoana violenta si "sef" al unei grupari cu caracter infractional de tip mafiot", se arata in motivare.

Magistratii mai noteaza ca Sile Camataru "o atentioneaza pe partea vatamata ca in 10 zile se elibereaza, deci trebuie sa fie atent, si ca nu se teme sa faca inca 10 ani de inchisoare, comunicand explicit partii vatamate ca nu are alta alternativa decat sa accepte cei 1.000 de euro oferiti ca despagubire".

Tot referitor la Sile Camataru, in sarcina caruia se retin infractiunile de constituire de grup infractional organizat, camatarie si santaj, Tribunalul arata ca situatia de fapt, natura si imprejurarile concrete in care au fost comise faptele si starea de recidiva sunt argumente suficiente pentru a retine ca indeplinita conditia pericolului social.

"Contributia sa (a lui Sile Camataru - n.r.) atat la infractiunea de santaj, cat si la cea de camatarie, este directa si consistenta, implicarea sa are un caracter substantial, chiar in conditiile in care era incarcerat in perioada respectiva, fiind evident ca inculpatul actioneaza permanent din calitatea unui organizator - desemneaza persoanele ce vor sprijini activitatea de santaj realizata de fiul sau, da indicatii acestuia in ce mod trebuie sa tina evidenta datornicilor si cum sa solicite sumele inapoi, iar convorbirile telefonice interceptate in perioada relevanta indica ca inculpatul era implicat activ in activitatea infractionala de ansamblu a intregului grup, discutand si analizand posibile revanse fata de grupul advers etc", se mai arata in motivare.

Judecatorii sunt de parere ca lasarea in libertate a lui Sile Camataru i-ar permite acestuia sa continue cu usurinta "tiparul infractional" care l-ar caracteriza.

"In conditiile in care aceasta activitate infractionala era desfasurata de inculpat direct din penitenciar, si in conditiile in care se afla in stare de recidiva mare post-condamnatorie, sunt imprejurari ce imprima un grad de periculozitate extrem de ridicat acestui inculpat. Aceste date referitoare la persoana inculpatului, coroborate cu natura si gravitatea faptei si contextul in care a fost comisa - din penitenciar unde se presupune ca inculpatul trebuia sa isi insuseasca alte principii de viata si sociale, ca urmare a programelor reeducative, si sa faca eforturi pentru o reinsertie in societate, conduc la concluzia rezonabila ca un astfel de tipar infractional poate fi continuat cu usurinta in ipoteza unei eventuale lasari in libertate, iar persiana inculpatului constituie un pericol social si concret pentru ordinea publica", se arata in motivare.

Ca atare, Tribunalul Bucuresti a apreciat, potrivit documentului citat, ca se impune si justifica luarea masurii arestarii preventive asa cum s-a solicitat, remarcand in acelasi timp ca luarea masurilor neprivative de libertate (posibilitate luata in considerare si din oficiu ) nu ar putea servi adecvat bunei desfasurari a procesului penal.

Liderii clanului Camatarilor, Ion si Vasile Balint, precum si Radu Cristian Rosca, liderul gruparii Sportivilor, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile in urma unor decizii din 23 februarie ale Tribunalului Bucuresti.

Instanta a mai dispus emiterea unor mandate de arestare pentru alte 26 de persoane, respectiv Mario Nutu Balint, Andrei Cristian Badula (implicat in scandalul Plaza Mall ce l-a avut ca actor principal pe Eugen Preda), Cornel Schuster, Marian Bucur, Nicusor Dumitrescu, Remus Petrica Dinca, Danut Ion, Dragos Florin Brosteanu, Costel Valentin Danciu, Constantin Frangulea, Cosmin Vidin, Nicholas Vitto Niculae, Alexandru Ionut Stoica, Eugen Parvan, Mihai Ion Tonciu, Robert Florian Petre, Robert Constandache, Gabrile Robert Busa, Marian Sarbu, Alexandru Razvan Vasile, Constantin Neata, Geanina Narcisa Barbu, Gigi Daniel Chiras, Licuta Udila, Adrian Raducu Bica si Bogdan Dumitrache.

Cei 29 de membri ai gruparilor Camatarii si Sportivii au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in urma a 115 perchezitii, de la locuintele suspectilor fiind ridicate sume importante de bani, bijuterii, masini de lux si droguri.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor gruparilor s-a desfasurat pe doua paliere infractionale. Astfel, in perioada 2008 - 2012, intre membrii celor doua grupari rivale au avut loc conflicte stradale in care s-au folosit inclusiv arme de foc, "in scopul asigurarii suprematiei la nivel infractional in municipiul Bucuresti", situatii ce au avut drept consecinta punerea in primejdie a vietii si integritatii corporale a membrilor gruparii, dar si a altor persoane. De asemenea, membrii celor doua clanuri au savarsit infractiuni de violenta, "generatoare de beneficii financiare substantiale", in urma recuperarii unor imprumuturi de bani dati cu camata