Jumatate din romanii din Harghita si circa 40 la suta dintre maghiari, intervievati intr-un sondaj de opinie comandat de Consiliul Judetean, considera ca nu este nevoie de sporirea tensiunilor pe tema steagului secuiesc, fiind vorba doar de un simbol, iar un numar mic de respondenti sunt de parere ca trebuie sa se recurga la demonstratii in strada pentru oficializarea steagului, relateaza Agerpres.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat, marti, rezultatele unui sondaj privind convietuirea romano-maghiara din judet care releva faptul ca locuitorii judetului nu-si doresc tensiuni pe tema steagului secuiesc.

Intrebati care ar fi pasii concreti care trebuie intreprinsi pentru oficializarea steagului secuiesc, 41,7 la suta dintre maghiari si 50,8 la suta dintre romani au spus ca nu trebuie alimentate tensiunile pe tema steagului secuiesc, intrucat este vorba doar de un simbol. De asemenea, 41,7 la suta dintre maghiari si 33, 3 la suta dintre romani au raspuns ca trebuie urmate caile legale si juridice in eventualitatea oficializarii steagului secuiesc, inclusiv in instantele internationale. Putini dintre respondenti, si anume 9,4 la suta maghiari si 1,6 la suta romani, cred ca ar trebui sa se apeleze la demonstratii de strada pentru oficializarea steagului.

Potrivit rezultatelor sondajului, 60,7 la suta dintre maghiari sunt de acord ca steagul secuiesc sa devina steag al judetului si doar 20,6 la suta dintre romani sunt de acord cu acest lucru. Totodata, aproape 35 la suta dintre romani au spus ca ar fi foarte deranjati daca steagul secuiesc ar fi adoptat ca steag al judetului. Pentru aproximativ 22 la suta dintre respondentii romani si maghiari acest demers le este indiferent.

Participantii la sondaj considera ca relatiile dintre romanii si maghiarii din Harghita sunt bune, chiar daca mai exista, uneori, neintelegeri. Rezultatele cercetarii arata ca 52,4 la suta dintre romani si 30,5 la suta dintre maghiari cred ca relatiile romano-maghiare din judet sunt foarte bune, in vreme ce 47,2 la suta dintre maghiari si 36,5 dintre romani cred ca exista neintelegeri, dar intotdeauna se gasesc solutii comune.

In privinta factorilor care genereaza divergentele dintre romani si maghiari, majoritatea celor intervievati crede ca politicienii de la Bucuresti si presa centrala sunt vinovati de acest lucru.

Conforma rezultatelor sondajului, 60,3 la suta dintre romani si 53 la suta dintre maghiari sunt de parere ca politicienii de la Bucuresti sunt vinovati de crearea situatiilor delicate din zona, in vreme ce 27,3 la suta dintre maghiari si 25,4 la suta dintre romani cred ca presa centrala din capitala genereaza tensiuni intre cele doua etnii. Respondentii de nationalitate romana, spre deosebire de cei maghiari, invinovatesc in proportie destul de mare si politicienii romani si maghiari din Harghita pentru aceasta situatie.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a punctat ca tensiunile romano-maghiare sunt, mai degraba, o disputa intelectuala si nu o problema a oamenilor de rand, intrucat s-a constatat ca cei care simt aceste tensiuni sunt, cu precadere, intelectualii din judet.

'Tensiunile acestea se simt in randul intelectualilor, cei cu diploma de facultate sau studentii. Intelectualitatea vede ca sunt tensiuni interetnice. Oamenii de rand din judetul Harghita nu considera acest lucru ca primordial si in viata de zi cu zi nu considera ca acestea sunt cele mai mari probleme cu care trebuie sa se confrunte. Putem sa spunem ca, mai degraba, tensiunile romano-maghiare sunt o disputa intelectuala, nu o problema a oamenilor de rand', a spus Borboly Csaba.

Sondajul a fost realizat telefonic de o firma specializata din Harghita, la comanda Consiliului Judetean si s-a realizat pe un esantion reprezentativ de 480 de persoane, din care 13,1 la suta au fost de nationalitate romana. Marja de eroare este de 4,7 la suta.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita a explicat ca a comandat acest sondaj intrucat a dorit sa afle si opinia oamenilor despre subiecte care ii privesc, fara ca acestea sa capete o abordare etnica.

'Cateodata vedem ca majoritatea problemelor capata o abordare etnica, cand stim ca maghiarii si romanii din Harghita au aceleasi probleme. Insa, politicul, mass-media centrala nu le lasa sa rezolvam aceste probleme, ci le dau o latura etnica', a spus Borboly Csaba.