Traficul va fi restrictionat, miercuri, in zona Piata Victoriei, intre orele 14:15 - 15:45, cu ocazia desfasurarii protestului membrilor Uniunii Sindicatelor Lucratorilor de la Metrou (USLM), informeaza Brigada Rutiera a Capitalei, citata de Agerpres.

In intervalul orar 14:15 - 15:15 va avea loc un mars pe traseul: sediul Ministerul Transporturilor (Parcul Garii de Nord) - str. Gara de Nord - breteaua de legatura dintre str. Garii de Nord si Calea Grivitei - str. Polizu - str. Buzesti - Piata Victoriei. Deplasarea se va face pe banda I si pe banda II de circulatie.

Potrivit politistilor, intrarea in Piata Victoriei se va realiza organizat, prin traversarea bretelei dintre sos. Kiseleff si Piata Victoriei.

De asemenea, in intervalul orar 15:15 - 15:45 se va desfasura mitingul in Piata Victoriei, in spatiul delimitat de bd. Aviatorilor, sos. Kiseleff si breteaua aflata in prelungirea bd. Iancu de Hunedoara.

Pe timpul protestului, circulatia rutiera va fi resistematizata in Piata Victoriei, prin asigurarea circulatiei in doua sensuri pe bd. Aviatorilor catre Calea Victoriei si bd. Lascar Catargiu.

Membrii Uniunii Sindicatelor Lucratorilor de la Metrou (USLM) vor participa miercuri, de la ora 12:30, la un miting in fata Ministerului Transporturilor, dupa care se vor deplasa intr-un mars de protest pana in Piata Victoriei, la Guvern, deoarece nu s-a ajuns la o intelegere cu autoritatile in ceea ce priveste negocierea contractului colectiv de munca, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, Ion Radoi, presedintele USLM.

Radoi a precizat ca sindicalistii de la metrou sunt sustinuti de cei de la CFR si de la RATB, informeaza Mediafax.

Liderul USLM a declarat ca, in conditiile in care contractul colectiv de munca expira in 31 martie, sindicalistilor li s-a spus ca fondul de salarii este acelasi ca cel din 2012, "care de fapt este acelasi ca in 2008".

Totodata, sindicalistii sunt nemultumiti de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primaria Capitalei. Radoi a precizat ca acest proiect prevede ca angajatii de la Metrorex vor fi salarizati ca bugetari, ceea ce ar insemna diminuarea salariilor.

Ion Radoi a mai spus ca dupa 1 aprilie se poate ajunge pana la greva generala la metrou, daca sindicalistii nu vor putea negocia contractul colectiv de munca.

In urma cu o luna, presedintele USLM declara ca bugetul de 90 de milioane de lei alocat Metrorex in 2013 este de 8,5 ori mai mic decat cel de anul trecut, cand suma alocata companiei a fost de 750 de milioane de lei. Radoi spunea ca daca suma alocata nu va fi majorata, compania va avea de suferit.

Liderul USLM mai spunea ca pe 31 martie expira contractul colectiv de munca si ca, in acest context, Metrorex nu poate suporta diminuarea altor drepturi. El preciza ca angajatii au renuntat la al treisprezecelea salariu si la primele oferite in cazul sarbatorilor legale, dar nu mai accepta alte diminuari salariale, cu atat mai mult cu cat Guvernul anunta in prezent o serie de mariri de taxe si scumpiri.

Liderul USLM sustine ca nici pana in prezent nu se stie cu certitudine daca Metrorexul va trece din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Primariei Capitalei. Radoi preciza ca daca se va ajunge la aceasta situatie, sindicatul trebuie chemat neaparat la discutii pentru intocmirea acordului social in ceea ce-i priveste pe salariatii Metrorex.

Preluarea de catre Primaria Capitalei a companiei Metrorex a fost convenita in septembrie 2012, intr-o discutie la Guvern la care a participat si primarul general Sorin Oprescu. Premierul arata atunci ca discutia avuta cu primarul general privind preluarea metroului de catre municipalitate a depasit "zona de principiu" si spunea ca statul va asigura in continuare subventii si derularea investitiilor deja incepute, precum tronsonul catre Drumul Taberei.