Revenirea clasei a IX-a la liceu si reintroducerea pozitiilor de educator si invatator cu studii medii au fost aprobate marti de plenul Camerei Deputatilor cu 223 voturi pentru, 5 abtineri si 90 de voturi impotriva, informeaza Agerpres. Camera Deputatilor a fost prima Camera sesizata, Senatul urmand sa se exprime asupra proiectului de lege de aprobare a OUG 92/2012, avand caracter decizional.

Comisia de invatamant a adus cateva amendamente Ordonantei 92/2012 referitoare la luarea unor masuri in domeniul invatamantului si cercetarii si plata drepturilor salariale castigate in instanta de cadrele didactice. Prin amendamente sunt formulate unele principii pentru stabilirea numarului de ore din planurile cadru pentru invatamantul preuniversitar si a ponderii disciplinelor obligatorii si optionale. Acestea au fost adoptate de plen.

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a subliniat in plenul Camerei ca este de acord cu amendamentele comisiei.

"Dupa aplicarea Legii Educatiei Nationale 1/2011 s-au constatat o serie de disfunctii, iar OUG 92 este menita sa inlature aceste disfunctii. Orice lege este perfectibila", a spus deputatul PSD Anghel Stanciu.

Grupurile parlamentare UDMR si PDL si-au exprimat nemultumirea fata de amendamentul potrivit caruia ponderea reprezentantilor administratiei publice locale si a parintilor in Consiliile de administratie ale scolilor a fost diminuata, in favoarea profesorilor.

"Administratiile publice locale care trebuie sa finanteze aceasta activitate pot interveni in procesul decizional intr-o masura mai mica. Din cei trei piloni (profesori-administratie locala-parinti - n.red.), doar unul ramane majoritar, al profesorilor", a aratat deputatul UDMR Odon Szabo, membru in Comisia de invatamant.

Un alt amendament criticat de UDMR este cel care atribuie exclusiv administratiei publice locale cheltuielile de intretinere a scolilor.

Ambele amendamente criticate au fost insa adoptate de plen, eliminarea lor fiind respinsa prin vot.