UPDATE Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de judecatorul Adrian-Toni Neacsu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se arata intr-un comunicat al DNA. Judecatorul Adrian Neacsu a declarat marti, dupa audierile de la DNA,i ca "ceea ce probabil s-a urmarit de la inceput, si anume suspendarea mea din CSM, este pe cale sa se intample, mai e o chestiune de zile, este o simpla formalitate". "Este o zi buna de bilant pentru DNA, a mai reusit, repet, suspendarea unui membru CSM", a afirmat judecatorul Neacsu.

Potrivit DNA, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice (10 acte materiale), fals intelectual (5 acte materiale), participatie improprie la uz de fals (5 acte materiale) si fals in inscrisuri sub semnatura privata (5 acte materiale), toate in forma continuata.

DNA informeaza ca, din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale au rezultat urmatoarele:

* In cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie 2012, inculpatul Neacsu Adrian-Toni a incasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totala de 66.942 lei, reprezentand venituri din salarii si diurna de detasare, aferente unui numar de 48 de zile in care a absentat nemotivat. Magistratul a beneficiat de plata integrala a acestor drepturi de natura salariala si asociate pe baza unor documente justificative falsificate.

* Pentru a-si disimula absentele de la serviciu, inculpatul Neacsu Adrian - Toni a participat la intocmirea, cu date nereale, a cinci foi colective de prezenta si a cinci cereri de decont de diurna, cate una pentru fiecare din lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie 2012.

Sumele au fost incasate nejustificat de magistrat, in conditiile in care, ordonatorul principal de credite al CSM nu a avut reprezentarea ca documentele respective contin date nereale.

* La data de 5 martie 2013, inculpatului Neacsu Adrian - Toni i s-au adus la cunostinta acuzatiile, drepturile si obligatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 si art. 70 Cod de procedura penala.

La iesirea de la audierile de la DNA, judecatorul Adrian Neacsu a declarat: "am dat o declaratie foarte lunga in care am adus explicatiile care mi s-au solicitat. Am cerut, la randul meu, anumite lamuriri. A durat peste o ora declaratia pe care am dat-o. Din pacate, procurorii DNA nu s-au uitat peste aceasta declaratie, nu i-a interesat ceea ce am scris eu acolo si ceea ce le-am atras atentia ca nu este in regula. Aveau, se pare, pregatita o ordonanta de punere in miscare a actiunii penale. S-a pus in miscare actiunea penala impotriva mea, ceea ce inseamna ca din acest moment ceea ce probabil s-a urmarit de la inceput, si anume suspendarea mea din CSM, este pe cale sa se intample, mai e o chestiune de zile, este o simpla formalitate".

"Regret profund ca nu s-a gasit astazi o solutie sa se opreasca toate abuzurile din acest dosar", a declarat Neacsu, precizand ca acuzatiile care i se aduc vizeaza absente nejustificate din sediul CSM. "Deci nu are cum in legatura cu astfel de acuzatii sa fie implicate alte persoane care au calitatea de membri CSM", a afirmat Neacsu, intrebat daca in dosar este implicat judecatorul CSM Horatius Dumbrava.

"Este vorba de faptul ca pe perioada anului trecut, in urma unei monitorizari indelungi a mea, s-a constatat un numar de absente de la serviciu presupus nejustificate, spun procurorii DNA, absente in urma carora as fi beneficiat de diferite drepturi salariale care se cuvin membrilor CSM. [...] Nu exista niciun fel de deconturi si niciun fel de deplasari fictive", a explicat judecatorul Neacsu.