Romanca arestata in Olanda si audiata in dosarul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam era iubita unuia dintre suspectii arestati in acest caz, respectiv a lui Radu Dogaru, in perioada planuirii si comiterii infractiunii, au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate anchetei.

Potrivit acelorasi surse, tablourile ar fi fost duse, dupa furt, in locuinta din Rotterdam a tinerei in varsta de 19 ani. Tot acolo ar fi fost decupate si scoase din rame panzele furate.

Pentru a face legatura intre romanca si furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de inregistrari ale camerelor de supraveghere, au mai spus sursele citate.

Romanca se numeste Natasa Timofei si este originara din acelasi oras cu doi dintre suspectii din acest caz, respectiv din Macin, judetul Tulcea, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse din Politie.

Astfel, in acelasi oras au domiciliul Alexandru Bitu si Eugen Darie, in timp ce al treilea suspect din dosarul furtului, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de langa Macin, potrivit unor surse judiciare.

Natasa Timofei a fost audiata de trei anchetatori romani in legatura cu furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam, in conditiile in care aceasta era prietena cu unul dintre suspecti, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Politiei Romane.

Potrivit surselor citate, tanara a fost audiata de doi ofiteri ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate (DCCO) din Politia Romana si un procuror de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Aceleasi surse au precizat ca romanca in varsta de 19 ani a fost arestata pentru o serie de infractiuni comise pe teritoriul olandez care nu au nicio legatura cu spargerea de la muzeu.

Cu toate acestea, cei trei anchetatori romani au plecat imediat in Olanda sa o audieze, in conditiile in care tanara ar fi avut o legatura stransa de prietenie cu unul dintre cei trei suspecti de furtul tablourilor si se presupune ca ar putea detine atat informatii referitoare la furtul in sine, cat si date care sa conduca la locul in care au fost ascunse operele de arta.

Potrivit politistilor olandezi, romanca este suspectata ca a ajutat la ascunderea tablourilor inainte de presupusul lor transfer spre Romania, a relatat AFP.

Politia olandeza a lansat un apel catre eventuali martori si a difuzat la televiziune imagini din timpul furtului surprinse de camere de supraveghere, in care apar doi hoti intrand in muzeu la ora locala 3.22 si 25 de secunde (4.22 si 25 de secunde, ora Romaniei) si plecand de la fata locului 96 de secunde mai tarziu.

"S-ar parea, potrivit anchetei, ca picturile au fost duse intr-o locuinta din Rotterdam imediat dupa furt", a anuntat politia. "Este probabil ca panzele sa fi scoase din rame acolo, dupa care, mai tarziu, sa fi fost transferate catre Romania", potrivit aceleiasi surse.

"Femeia in varsta de 19 ani arestata este una dintre persoanele care locuiau in acea locuinta", a subliniat politia olandeza.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.