Baza de la Deveselu va acoperi, din punct de vedere al protectiei acordate, si teritoriul Ungariei, atunci cand va fi operationala, la orizontul anului 2015, a declarat luni ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau ungar, Janos Martonyi, transmite Agerpres.

"Pe linie politico-militara continuam sa colaboram intens in cadrul unor proiecte emblematice cum ar fi batalionul comun de la Arad - Hodmezovasarhely; batalionul comun Tisa, la care, pe langa Romania si Ungaria, mai participa si Slovacia si Ucraina; participarea romaneasca la baza aeriana din Papa, participarea romaneasca la centrul de excelenta NATO din Budapesta, participarea ungara la centrul de excelenta NATO din Oradea si numeroase alte proiecte bilaterale si multilaterale", a adaugat Corlatean.

Ministrul roman de Externe si-a exprimat de asemenea regretul ca unii dintre politicienii contemporani trateaza cu superficialitate parteneriatul cu Ungaria, afirmand ca se trece usor peste eforturile si meritele unor generatii succesive care au construit relatia cu statul vecin.

"Din pacate, unii dintre politicieni contemporani au tendinta de a se raporta superficial la acest parteneriat, trecand relativ usor peste eforturile si meritele unor generatii succesive de diplomati romani si ungari care au construit cu migala acest parteneriat", a declarat ministrul Titus Corlatean in conferinta sustinuta impreuna cu omologul sau ungar, Janos Martonyi, aflat in vizita la Bucuresti.

Evenimentul este dedicat implinirii a zece ani de la semnarea "Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa secolului XXI".

Janos Martonyi: Nicio forta politica din Ungaria nu considera Romania drept "dusman"

Niciuna dintre fortele politice din Ungaria nu considera Romania ca fiind "dusman", a declarat luni ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, sustinand ca executivele ambelor state "simt ca situatia minoritatilor nationale nu este o problema interna si mai ales nu este o problema europeana comuna".

Referindu-se la relatiile romano-ungare, Janos Martonyi a spus ca "certurile nu sunt caracteristice, discutiile da".

"Guvernelor ambelor tari simt ca situatia minoritatilor nationale nu este o problema interna si mai ales nu este o problema europeana comuna. (...) Noi nu discutam dreptul nimanui de a se ocupa de minoritatile din Ungaria si noi consideram ca este legitim cand Guvernul roman se preocupa de minoritatea romana din orice stat vecin. Noi credem ca, pe baza increderii reciproce, printr-un dialog sincer, putem ajunge la rezultatele dorite, asa cum am obtinut rezultate si in anii precedenti", a afirmat Janos Martonyi, intr-o conferinta comuna cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

El a admis existenta unor "momente mai grele" in relatiile dintre Romania si Ungaria si a indemnat ca, in aceste situatii, partile sa dea dovada de "prudenta".

"In Ungaria nu exista nicio forta politica care sa considere Romania ca dusman", a concluzionat Janos Martonyi, potrivit traducerii din ungara.