Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a admis recursul inaintat de regizorul Cornel Todea, decedat in august 2012, si a modificat pe fond decizia Curtii de Apel Bucuresti care il declara colaborator al Securitatii statului, informeaza un comunicat remis Mediafax de Uniunea Creatorilor din Media Publica. Astfel, prin decizia nr. 1736 din 26.02.2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a respins actiunea CNSAS, ca fiind neintemeiata, hotararea fiind irevocabila.

Cornel Todea (2007)Foto: Agerpres

"In urma unei campanii sustinute de defaimare publica, regizorul Cornel Todea a fost acuzat, in 2008, ca ar fi fost colaborator al Securitatii. La varsta de 14 ani, Cornel Todea a fost obligat sa semneze un angajament cu organele Securitatii statului de atunci. Nu a respectat niciodata acest angajament, motiv pentru care a fost nevoit sa abandoneze liceul si mai apoi a facut inchisoare. De asemenea, pe numele regizorului Cornel Todea s-au deschis doua dosare de urmarire informativa cu nume de cod "Regizorul" si "Tudor", dosare care au fost active pana in decembrie 1989. Astfel i-au fost incalcate drepturile si libertatile fundamentale", se arata in acelasi comunicat.

In noiembrie 2011, Cornel Todea a primit verdictul de colaborator al Securitatii din partea CNSAS. El ar fi colaborat sub numele de cod "Cucu" si "Cornescu" si ar fi furnizat Securitatii informatii cu privire la mai multi oameni de televiziune, printre care Dan Jelescu, Mihai Constantinescu, Mircea Constantinescu, Valentin Platareanu, Petre Hirjovschi, Eva Dragomir, Anatol Cavlescu, Anton Iordache, Doru Segal si Mirel Iliesu. In dosarul CNSAS se preciza ca Todea ar fi fost "turnator" inca de la varsta de 15 ani, relatia cu Securitatea a fostului director al Teatrului "Ion Creanga" din Bucuresti incepand in 1950. Elevul Todea ar fi semnat un angajament "pentru acoperirea informativa a colegilor de clasa".

In dosarul regizorului se mai arata ca acesta a continuat sa furnizeze Securitatii informatii atat in perioada studentiei, cat si in perioada in care a activat ca asistent la Institutul de Teatru. Atunci, Cornel Todea semna notele informative cu initialele "C.T.", "T.C." sau "Cornescu", potrivit documentelor din dosar.

"Copil fiind m-am visat erou, plin de curaj, drept, justitiar, model fiind parintii mei. Visul meu a esuat. Astazi este greu sa-mi explic spaimele, lasitatile, compromisurile, schizoidia existentei mele. "Colaborator" silit am incercat sa nu fac rau nimanui. Ca am incercat sa fac tot binele care mi-a stat in putere. Ca artist am incercat sa ma salvez", scria Cornel Todea in recursul inaintat Curtii de Apel Bucuresti, dupa verdictul primit.

***

Cornel Todea s-a nascut pe 18 noiembrie 1935, la Cluj, si a murit la sfarsitul lunii august 2012.

Intre anii 1954 - 1959, Cornel Todea a urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografie "I. L. Caragiale", Facultatea de Teatru, specializarea Regie. De asemenea, el era doctor in Arte.

Printre spectacolele montate de Cornel Todea la Teatrul "Ion Creanga" se numara: "Carabusii", dupa o povestire de Stanislaw Ignacy Witkiewicz (care a avut premiera pe 1 octombrie 2011); "Un lup, o capra si trei iezi", scenariu de Monica Patriciu dupa Ion Creanga (premiera pe 10 octombrie 2009); "Alba ca Zapada si cei sapte pitici" (premiera pe 6 octombrie 2007); "Harap Alb", dupa Ion Creanga (premiera pe 14 mai 2005), "Pinocchio", dupa Carlo Collodi (premiera pe 14 februarie 2003).

In perioada 1960 - 1987, Cornel Todea a fost regizor artistic de televiziune, intre anii 1969 - 1971 a fost director al Redactiei Teatru-Film din TVR, iar intre 1987 si 1990 a fost regizor si director al Teatrului "Ion Creanga". In perioada 1990 - 1991 a fost regizor artistic in Televiziunea Romana.

Cornel Todea a fost manager al Teatrului "Ion Creanga" incepand din 1991 pana la decesul sau.

De asemenea, in perioada 1959 - 2007, Todea a fost cadru didactic la Universitatea Nationala de Teatru si Film (profesor asociat la catedra de Regie Teatru), iar intre 2000 si 2008 a fost vicepresedinte executiv al UNITER (Uniunea Teatrala din Romania).

Cornel Todea a fost membru al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania si al Uniunii Cineastilor din Romania.

Activitatea sa in teatru a inclus peste 50 de piese puse in scena la Teatrul National Bucuresti, Teatrul National Iasi, Teatrul National Cluj, Teatrul National Craiova, teatre din Bucuresti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul "Ion Creanga"), Teatrul din Piatra Neamt, Teatrul din Constanta.

In televiziune, Todea a semnat regia pentru peste 200 de spectacole de teatru-TV, emisiuni muzicale, programe de divertisment, filme artistice si documentare la TVR. Din 2004, el a moderat emisiunea saptamanala ''Cafeneaua Literar-Artistica'' la Radio Romania Cultural.

A jucat in filmul "Pe malul stang al Dunarii albastre" (1983) si a regizat mai multe lungmetraje printre care: "Printul negru" (1988), "Iata femeia pe care o iubesc" (1981), "Dragostea mea calatoare" (1980), "Singur printre prieteni" (1979), "Comoara din Carpati" (1975), "Adio, draga Nela" (1972).

De asemenea, Cornel Todea a semnat regia a numeroase filme de televiziune, intre care: "Totul e un joc?" (1998), "Trei surori" (1994), "Pretul succesului" (1977) "A doua linie" (1976), "Samy" (1970), "Noul locatar" (1968), "Om de treaba" (1968), "Interpretari la cleptomanie" (1967), "Negutatorul de ochelari" (1967), "Moartea Bessiei Smith" (1966).

Pentru activitatea sa, Cornel Todea a primit numeroase premii, intre care: premiul UNITER pentru teatru TV pentru piesa "Totul e un Joc" (1998), premiul national pentru spectacolul "Pinocchio" acordat de Ministerul Culturii si Cultelor (2003), premiul pentru cel mai bun spectacol acordat la Festivalul International de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de Povesti, editia I, pentru spectacolul "Harap Alb" (2005), premiul UNITER pentru teatru pentru copii (2006), premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii la Festivalul "Magic Curtain" din Bulgaria, pentru spectacolul "Pinocchio" (2009) si premiul de excelenta acordat de Municipiul Bucuresti pentru Artele Spectacolului (2009). Cornel Todea era si un sustinator al tinerelor talente, el fiind, incepand din 1998, director artistic al Galei Tanarului Actor HOP, organizata de UNITER.

Todea a fost decorat cu Ordinul ''Serviciu Credincios'' in grad de Cavaler pentru activitatea din teatru.