UPDATE Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca "in Bucuresti nu exista nicio cladire care sa nu aiba aprobare de functionare din cauza structurii de rezistenta sau a altor defectiuni. Nu ne putem permite asa ceva. Nu putem vorbi despre existenta unor scoli cu risc seismic ridicat. Nu ne jucam cu asa ceva". HotNews.ro a cerut punctul de vedere al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti dupa ce, in cadrul unei conferinte de presa, a fost avansata informatia potrivit careia in Bucuresti 97 de scoli ar avea un risc seisimic ridicat.

Luni, 4 martie, organizatorii proiectului "Too Quick To Quake" realizat de Ambasada Suediei si membrii comunitatii Swedish Sustainable Business, in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti au organizat o conferinta de presa in care au sustinut ca in Bucuresti 97 de scoli au un risc seisimic ridicat, iar in aceste cladiri invata aproximativ 26.000 de elevi, scrie Mediafax.

Contactat de HotNews.ro, Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, a declarat ca "afirmatia nu este sustinuta de studii si masuratori. Avem in Bucuresti 436 de scoli, gradinite si licee si 800 de cladiri, nu ne jucam cu asa ceva. In momentul de fata responsabilitatea stabilirii rezistentei anti-seismice revine autoritatilor locale. Toate scolile au fost expertizate si nu ridica probleme", a continuat reprezentantul ISMB. Potrivit acestuia, toate scolile si spitalele din Bucuresti sunt proiectate cu un grad de rezistenta mai mare decat al tuturor celorlalte cladiri. "Nu exista o anume cladire care sa prezinte un risc. Daca exista o scoala si cu o fisura, evacuam scoala", a declarat pentru HotNews.ro Marian Banu.

Potrivit Mediafax, in cadrul proiectului Too Quick To Quake copiii au fost invatati cum sa se comporte in cazul in care s-ar produce un cutremur. Proiectul a inceput pe 4 martie 2012, fiind derulat in doua etape. In cadrul instruirii elevilor, profesorii au prezentat o serie de imagini care ilustreaza modul potrivit de reactie in caz de cutremur, transmite Mediafax. Suportul educational a fost conceput de catre experti in pregatirea populatiei pentru situatii de urgenta.

Vezi aici scolile participante la proiect

Evenimentul a fost organizat cu prilejul comemorarii a 36 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Seismul cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter a durat aproximativ 56 de secunde, in urma lui fiind inregistrate 1.570 de victime, dintre care 1.391 in Bucuresti.

Aproximativ 11.300 de persoane au fost ranite si 35.000 de locuinte s-au prabusit. Cele mai multe pagube materiale au fost in Bucuresti, unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit.

Institutul de Fizica Pamantului dispune in prezent de echipamente care inregistreaza miscarea tectonica cu 30 de secunde inainte de a se produce cutremurul. Dupa sesizarea cutremururului sunt blocate automat instalatiile cu risc, respectiv Centrala de la Cernavoda, instalatiile de pe Platforma la Magurele, Centrala de Cercetari Nucleare Pitesti si Centrala de la Turnu Severin, potrivit sursei citate. Totodata, prin STS sunt alarmate institutiile statului si Comitetul pentru Situatii de Urgenta.