Romania nu va solicita in Consiliul Justitie si Afaceri Interne ca subiectul aderarii la spatiul Schengen sa fie supus la vot, dupa ce Germania si-a anuntat intentia de a bloca accesul tarii noastre in aceasta zona, a declarat luni premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

"Nu, nu are niciun rost. Asta tocmai incercam sa va explic. Din moment ce Germania a anuntat oficial acest lucru, nu vreau sa mergem acolo doar ca sa mai luam inca o data act de dreptul de veto al Germaniei", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa.

Premierul a afirmat ca Romania va solicita ca subiectul sa fie supus la vot, asa cum prevede procedura, in momentul in care Berlinul va fi in favoarea aderarii tarii noastre.

"E vorba despre faptul ca vom afla in mod sigur, pe baza consultarilor, momentul in care Germania nu se va mai opune si atunci mergem la vot. In momentul in care Germania a spus clar ca se opune, de ce sa te duci la vot? Doar ca sa creezi mai multa tensiune? Nu e in interesul Romaniei sa aiba aceasta situatie de confruntare cu Germania. Nu cred ca e interesul nostru", a explicat Victor Ponta.

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a anuntat ca intentioneaza sa impiedice aderarea rapida a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. In cazul in care cele doua tari vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot in privinta stabilirii unui termen concret de aderare, Germania va recurge la dreptul de veto, a declarat ministrul german pentru Der Spiegel, citat duminica de Die Welt.

Premierul Victor Ponta a afirmat vinerea trecuta ca decizia privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar putea fi amanata la Consiliul JAI din 7 - 8 martie la cererea unui stat sau doua, care, in ultima instanta, ar putea fi convinse sa sustina tara noastra in acest demers.

"Exista opinia unei tari sau a doua tari care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere sa se ia decizia in urmatorul Consiliu JAI care este in luna octombrie. Deci, o noua amanare. De fapt, in 2011, cand a aparut pentru prima data problema, atunci a cerut Olanda amanarea. (...) Din martie sa muta in octombrie. Atata timp cat este nevoie de unanimitate, degeaba sunt 20 de state pentru, daca una...", a explicat Victor Ponta, la B1 TV.

Ultima data cand chestiunea aderarii Romaniei la zona de libera circulatie s-a aflat pe agenda JAI s-a intamplat la reuniunea din octombrie 2012, insa atunci nu s-a pus problema unei decizii privind extinderea zonei de libera circulatie, ci doar s-a discutat despre stadiul aplicarii acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria.