RISE Project a descoperit ca asasinatele sau tentativele de asasinat la comanda care au avut loc la Londra, Bucuresti, in judetul Bacau si in Republica Moldova par a avea in spate aceeasi grupare de ucigasi profesionisti. Gruparea regleaza, de obicei, conflicte intre organizatii criminale insa ii cad victime si oameni nevinovati.

Vitalie ProcaFoto: Rise Project

Un cetatean moldovean acuzat de doua tentative recente de omor la comanda -una in Londra in primavara lui 2012, cealalta in Bucuresti la sfarsitul anului trecut - face parte din anturajul unor alti moldoveni acuzati de comiterea unui triplu asasinat, in anul 2000, in Republica Moldova, dar si de uciderea unui afacerist in judetul Bacau in 2011.

Tentative de omor cu Kalasnikov

In urma cu o luna, Vitalie Proca, un cetatean moldovean in varsta de 33 de ani, a fost arestat la Moscova. Proca este acuzat de comiterea a doua tentative de asasinat, una la Londra si alta la Bucuresti. Politistii romani spun ca Proca a mitraliat, in noiembrie 2012, un tanar cu un automat Kalasnikov, in cartierul Vitan din Bucuresti. Impuscat in cap si piept, barbatul a supravietuit, iar politia a descoperit ca asasinul isi alesese gresit victima- tinta reala a atentatului fiind interlopul roman Puiu Mironescu.

Acelasi Vitalie Proca este investigat si pentru o tentativa de omor petrecuta in martie, anul trecut, pe teritoriul Marii Britanii. Atunci, Proca a descarcat un pistol in bancherul Gherman Gorbuntov, 46 de ani, dar si acesta a scapat cu viata, desi a fost ciuruit cu sase gloante, in fata apartamentului sau din Londra. Gorbuntov supranumit si "Bancherul Negru"- fost proprietar al bancii Universalbank din Chisinau -, are cetatenie moldoveana si rusa si este investigat in Moldova pentru infractiuni financiare. Numele sau figureaza si intr-un alt dosar penal, instrumentat la Moscova, in cazul unei tentative de omor asupra unui alt om de afaceri rus.

Activitate criminala intensa

Apropiatii lui Proca, intre care si soacra sa, Venera Gasparean, presedinta Asociatiei Diaspora Armeana in Republica Moldova sustin insa ca acesta este nevinovat si ca el insusi ar fi o victima. "Tot ce anunta autoritatile si unele mass-media sunt minciuni. Vitalie este nevinovat, dar cineva vrea sa-l faca tap ispasitor. Nu a fost niciodata la Londra. In acea perioada a fost in Italia in vizita la o ruda, insa in Anglia nu avea cum sa ajunga. E foarte usor pentru autoritati sa verifice informatia dupa datele din pasaport", a declarat revoltata soacra presupusului asasin. Gasparean explica calatoriile lui Proca in Romania prin faptul ca acesta a incercat sa deschida o afacere acolo, ca apoi sa se mute cu toata familia. Vitalie Proca are trei copii, inclusiv doi conceputi in timp ce se afla in detentie. Potrivit soacrei si acuzatiile privind tentativa de omor din Romania ar fi nedrepte: "E o inventie tot. Cica a primit 20.000 de euro. Unde-s? El n-avea bani nici pentru a pleca la Moscova (n.a.-17 ianuarie 2013) cu copiii. I-am dat eu".

Citeste materialul integral si comenteaza pe Rise Project