"Turismul pentu ajutoare sociale" trebuie sa inceteze inainte de ridicarea restrictiilor de pe piata muncii pentru romani si bulgari in ianuarie 2014, a declarat ministrul britanic de Externe William Hague duminica pentru BBC.

William HagueFoto: FCO

Potrivit ministrului britanic, imigrantii nu ar trebui sa vina in Marea Britanie atrasi doar de beneficiile sociale la care ar primi acces. Hague a aadaugat ca ministrii vor sa elimine "stimulentelor artificiale, gresite".

Ministrul a recunoscut ca nu exista un numar "magica" care sa arate cati romani si bulgari ar putea veni in Marea Britanie dupa expirarea restrictiilor de pe piata muncii, cu toate ca diferite asociatii au estimat ca numarul lor ar putea ajunge pana la 50.000 de persoane pe an. Hague a precizat ca, in opinia sa, numerele anuntate sunt "ghicite".

Hague a precizat ca desi guvernul nu poate oferi estimari cu privire la numarul posibililor imigranti, se lucreaza la modalitati de a opri "turismul pentru ajutoare sociale".

"Nu cred ca cineva poate oferi o estimare corecta, deoarece un principiu fundamental al Uniunii Europene este libertatea de miscare a persoanelor, iar britanicii profita enorm de aceasta", a declarat Hague in emisiunea Andrew Marr Show, difuzata de BBC.

"Prin urmare, da, vom avea asta, dar trebuie sa fim atenti si sa ne asiguram ca turismul pentru ajutoare sociale se va incheia. Acesta trebuie contracarat astfel incat oamenii sa nu vina in tara noastra, sau in orice alta tara, doar pentru ca sunt atrasi de ajutoare sociale", a declarat Hague.

Hague a mai afirmat ca actuala diaspora romana si bulgara arata ca cetatenii acestor doua tari aleg alte state decat Marea Britanie pentru a emigra, ceea ce ofera "o oarecare asigurare".