Politistii bucuresteni au desfasurat sambata un exercitiu tactic la un depou al RATB din sectorul 4. Mai multe persoane au fost luate ostatice intr-un autobuz, fiind nevoie de interventia luptatorilor Serviciului pentru Actiuni Speciale si a echipei de negociatori a Politiei Capitalei care, prin metodele specifice, au reusit sa-i salveze pe calatorii cazuti prada rapitorilor inarmati, informeaza Agerpres.

"Este un exercitiu tactic, o situatie de criza care se poate intampla intr-un mijloc de transport in comun. Persoanele luate ostatice sunt baricadate in autobuz, situatia degenereaza si se solicita interventia Serviciului pentru Actiuni Speciale. Noi am intervenit, am actionat conform legislatiei in vigoare si potrivit prevederilor legale, ale uzului de arma. S-au executat focuri de arma numai supra persoanelor care au pus viata in pericol altor persoane. A fost eliminat un terorist care a executat foc asupra echipei tactice de interventie, iar un al doilea terorist a fost capturat, acesta predandu-se in timpul interventiei noastre. Intr-o situatie reala vom interveni exact la fel. Sunt procedee si metode pe care le folosim si le adaptam la fiecare situatie in parte. Exista observatori si lunetisti, in cazul in care este necesar si acestia pot executa foc asupra infractorilor. Inaintea interventiei, noi obtinem niste informatii prin metodele noastre specifice si stim exact rolul si numarul infractorilor dintr-un loc anume unde este incidentul. In cazul de fata aveam informatii prin lunetistii nostri ca exista doi teroristi care s-au baricadat intr-un mijloc de transport in comun, au luat ostatici calatorii din acel autobuz si au refuzat sa se predea. Existau patru calatori care au ramas captivi, inclusiv soferul care era la volanul autovehiculului", a explicat un luptator din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale.

"Prima etapa, evident, a fost contactul cu subiectii. Ulterior, in urma negocierilor s-a putut elibera unul dintre ostatici. In scenariul nostru am introdus o deteriorare a situatiei, astfel ca subiectul nostru a devenit extrem de irascibil, violent, agresiv, in final a executat si un foc de arma, ceea ce a impus interventia tactica. Toti cei care sunt in autobuzul respectiv trebuie sa respecte niste masuri de siguranta. In primul rand, noi trebuie sa identificam clar daca cel care este eliberat este intr-adevar ostatic sau poate sa faca parte din grupul infractional. Am avut astfel de situatii chiar si in realitate, din fericire nu cu arme de foc. Tocmai de aceea am facut acest exercitiu pentru a ne antrena si pe aceasta componenta. In realitate, marea majoritate se refera la amenintarea cu suicidul, mai putin cu luari de ostatici", a spus coordonatorul echipei de negociere.

"Important este ca un cetatean care este luat ostatic de catre un agresor sa respecte indicatiile lui si sa nu opuna rezistenta. Astfel ar putea sa scape nevatamat atunci cand va fi eliberat. Tensiunea este foarte mare, avand in vedere ca agresorul poate avea arme, de cele mai multe ori", a declarat si reprezentantul Politiei care, in aceasta simulare, a interpretat rolul ostaticului.

Din momentul declansarii focului, politistii au foarte putin timp la dispozitie pentru a actiona, fiind vorba de secunde. "Exista un timp psihologic inaintea interventiei si acesta este punctul care condenseaza toata priceperea si experienta noastra, de el depinde rezultatul si succesul actiunii", a explicat luptatorul Serviciului pentru Actiuni Speciale.

Fiecare dintre parti incearca sa-si intimideze adversarul. Ostaticii trebuie si ei sa dea dovada de echilibru, sa nu iasa din cuvantul rapitorilor si sa se supuna regulilor impuse de ei pentru a avea cat mai multe sanse de supravietuire.

"Ideea exercitiului este de a-ti pune colegii in dificultate, echipa tactica si colegii de la negocieri. De obicei, se cauta diferite metode prin care sa poti pacali negociatorii, echipa tactica. Un terorist asta va incerca intotdeauna. In cazul de fata, le-am oferit niste termene, deadline-uri false. La un moment am inceput sa trag, fara sa-i anunt, fara sa stie, am vrut sa-i iau prin surprindere, sa vad reactia in timp real. Am inceput sa trag focuri si in afara autobuzului, adica sa pun in pericol si spatiul public. Ca terorist, avand ostatici, ai impresia ca ai un avantaj. Le-am cerut negociatorilor sa-mi fie redat serviciul, demnitatea mea. Sunt situatii reale cand oamenii raman fara serviciu, ajung in situatii tensionate si pot lua ostatici folosind arme albe, cutite, arme de foc. Ostaticii ar trebui sa fie foarte supusi, sa nu provoace atentatorul, sa nu incerce sa salveze situatia. Recomandat este ca ostaticii sa fie foarte supusi pentru ca acesta este singura lor metoda de a scapa cu viata. In functie de interesele rapitorului, ostaticul poate fi chinuit si chiar impuscat", a precizat reprezentantul Politiei care a jucat rolul rapitorului in exercitiul tactic.

Negocierea este elementul cheie. Politistii isi pun mari sperante ca, in urma unei conversatii cu rapitorul, acesta va renunta la gandurile sale si va elibera de buna-voie persoanele pe care le are in custodie. Acestea ar fi situatiile fericite, insa in cazul unor atacuri teroriste pierderea de vieti omenesti este aproape inevitabila.

In Capitala nu au fost astfel de cazuri, in schimb au existat persoane care au amenintat ca se sinucid, iar unele dintre ele au mers chiar pana la a-si ameninta rudele, astfel incat vocea lor sa fie auzita.

Multe dintre persoanele care recurg la astfel de gesturi urmeaza tratamente medicale, fiind bolnave psihic, fapt care face ca interventia oamenilor legii sa fie mult mai grea, iar negocierile mult mai intense.

"A fost un caz care a avut loc anul trecut, prin noiembrie, in apropierea parcului Titan. A fost o speta in care un individ care se manifesta antisocial, si-a ranit mama, si-a ranit unul din frati si atunci a trebuit sa intervenim noi, sa intervina echipa tactica si cazul a fost rezolvat", a declarat pentru Agerpres unul dintre luptatorii Serviciului pentru Actiuni Speciale.

Seful echipei de negociatori isi aminteste ca, in urma cu trei ani, a participat la un caz cand o persoana care consumase substante etnobotanice a amenintat ca se sinucide. Negocierile au durat atunci sase ore.

"Am avut o astfel de situatie in 2010, intr-un bloc, undeva la etajul opt, cand o persoana aflata sub influenta substantelor halucinogene, asa numitele etnobotanice, a amenintat ca se sinucide, s-a baricadat in camera si ulterior a iesit la noi inarmat cu sabii, cutite, incercand sa ne intimideze, sa ne ameninte. Am negociat cu respectiva persoana si am reusit sa relationam. Negocierea a durat atunci in jur de sase ore si am fost sapte negociatori. Am avut o solutie de compromis pentru acea persoana astfel incat sa i se acorde si suport medical de specialitate", a precizat coordonatorul negociatorilor.

Pentru ca negocierile sa dea rezultate cat mai bune, politistii bucuresteni au facut si cursuri de pregatire cu cei de la FBI, impreuna cu care au simulat diferite situatii.

"Pe componenta de negociere din 2006 facem aceste exercitii, ne pregatim cu cei de la FBI, la Centrul de negociere, cam patru cursuri am avut pana acum, inclusiv tipul acesta de simulari. Negociatorul trebuie sa aiba anumite calitati, sa fie o persoana foarte flexibila, o persoana empatica, care are capacitatea de comunicare si relationeaza foarte bine. Trebuie sa inteleaga ceea ce se intampla in momentul respectiv si sa propuna deciziile cele mai bune. In cazul in care sunt implicati si cetateni straini, se folosesc si traducatori, este complexa situatia. Primul moment (negocierea - n.red.) si ultimul moment (salvarea persoanelor prin interventia in forta - n.red.) sunt cele mai grele momente", a spus seful negociatorilor din Politia Capitalei.

In cele mai multe din cazurile care au avut loc in Capitala, persoanele care amenintau ca se sinucid doreau sa obtina atentia autoritatilor pentru a obtine o casa sau un loc de munca. Disperarea oamenilor, din cauza situatiei grele in care se pot afla la un moment dat, ii conduc la momente de violenta asupra propriei persoane sau asupra altora.

"Au existat situatii atat in spatiul public, cum a fost cazul in care o persoana s-a urcat pe stalpul de la Cotroceni, dar si in spatiul privat, cum ar fi amenintari de suicid in apartamentul in care locuiesc, multe dintre aceste persoane trecand prin momente dificile', a declarat coordonatorul echipei de negociatori din Politia Capitalei pentru Agerpres.