Liceele tehnologice cu promovabilitate scazuta la Bacalaureat ar trebui transformate in scoli profesionale, sustine fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu. "Daca rezultatele slabe se vor repeta, masurile nu trebuie sa se lase asteptate. Eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale. Nu vreau sa sune ca o amenintare, dar trebuie sa facem corecturi la Legea educatiei si s-ar putea sa prindem asemenea masuri si in lege", a declarat Andronescu intr-o conferinta la Botosani, scrie Agerpres.

Ecaterina Andronescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei si in prezent presedinte al Comisiei pentru invatamant din Senat, a declarat vineri 1 martie ca rezultatele slabe la examenele de bacalaureat din 2012 "trebuie sa fie un semnal de alarma serios pentru toti toti profesorii implicati in pregatirea elevilor".

"Daca rezultatele slabe se vor repeta, masurile nu trebuie sa se lase asteptate. Eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale.Nu vreau sa sune ca o amenintare, dar trebuie sa facem corecturi la Legea educatiei si s-ar putea sa prindem asemenea masuri si in lege", a continuat Andronescu citata de Agerpres.

Aceasta a precizat ca "realitatea examenului de bacalaureat a aratat ca in liceu nu poti corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu. De aceea, atentia inspectoratelor scolare trebuie sa fie indreptata catre ciclul primar, chiar pornind cu solutii remediale, astfel incat sa nu se mai repete situatia de la evaluarea de clasa a VIII-a si, sigur, de la examenul de bacalaureat".

Ministerul Educatiei intentioneaza sa contracteze imprumuturi de la Banca Mondiala pentru finalizarea campusurilor scolare

In cadrul aceleiasi conferinte de presa de la Botosani, fostul ministru al Educatiei a anuntat ca sustine contractarea unor imprumuturi de la Banca Mondiala pentru finalizarea lucrarilor la 162 de campusuri scolare incepute in urma cu cinci ani. Potrivit Agerpres, Ecaterina Andronescu a declarat ca demersurile au fost demarate, iar Banca Mondiala si-a dat acordul de principiu pentru finantarea acestor investitii.

"In perioada cat am fost la minister, din iulie pana in decembrie, eram constienta de acest lucru, motiv pentru care am demarat discutiile cu Banca Mondiala pentru a incerca sa obtinem un imprumut dedicat finalizarii constructiilor incepute. Proiectul se afla in curs de finalizare", a declarat Andronescu. Fostul ministru sustine ca pana la inceperea efectiva a lucrarilor este nevoie de o reanalizare a proiectelor, principalul obiectiv al Ministerului Educatiei fiind finalizarea spatiilor dedicate exclusiv invatamantului.

Ecaterina Andronescu a subliniat ca imprumutul de la Banca Mondiala ar putea fi folosit si pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a scolilor, unde investitiile au fost incepute si abandonate.

Liceele cu promovabilitate scazuta la Bacalaureat 2013 scapa de sanctiuni

Amintim ca Ecaterina Andronescu a modificat legislatia la finalul anului trecut astfel incat liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat 2013 sa nu mai fie sanctionate. Fostul ministru a semnat in noiembrie 2012 un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza careia se stabileste reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus in metodologie in 2011 de Daniel Funeriu si care prevedea urmatoarele: "Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa".

Contactata in ianuarie de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "masura nu a produs absolut niciun efect pozitiv, rezultatele de la Bacalaureatul din 2012 au fost la fel de proaste ca cele de la Bacalaureat din 2011. Am facut o analiza serioasa a tuturor rezultatelor si am elaborat un plan de masuri remediale, pentru ca nu sanctionarea liceelor cu un plan de scolarizare mai mic cu o clasa functioneaza, ci organizarea de cursuri remediale acolo unde sunt probleme", a sustinut fostul ministru al Educatiei.

"Daca nici anul acesta, dupa implementarea tuturor masurilor remediale, rezultatele de la Bacalaureat nu se amelioreaza, atunci poate o masura buna ar fi ca liceele care nu au rezultate sa se transforme in scoli profesionale", a declarat Andronescu, precizand ca aceasta idee este doar o propunere. "Dar nu era normal sa nu le dam liceelor prilejul sa remedieze problemele", a explicat aceasta.