Ministrul Apararii, Mircea Dusa, spune ca are in vedere cresterea salariilor militarilor care participa la misiuni externe, "in functie de evolutia economica si de modificarea legislatiei", relateaza Mediafax.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa , a participat, vineri, la Targu Mures, la aniversarea a zece ani de catre Brigada 6 de Operatii Speciale "Mihai Viteazul" din localitate, declarandu-si aprecierea pentru activitatea batalionului de aici.

" Aceste formatiuni militare sunt formatiuni de elita ale Armatei Romane, formatiuni care in cei zece ani au adus un aport deosebit la calitatea muncii Armatei Romane, au participat in cele mai periculoase locuri din lume la operatiuni militare si si-au dovedit calitatea si posibilitatea de a interveni in orice situatie, fie ca este vorba despre o interventie aeriana, marina sau pe uscat. Am venit la Targu Mures in aceasta zi festiva pentru a aprecia munca pe care conducerea batalionului de aici si toate efectivele batalionului au prestat-o in cei zece ani si faptul ca in acesti ani au participat la nenumarate misiuni speciale in cele mai periculoase locuri din lume, fie ca este vorba de Afganistan, de Irak, de Kosovo sau de participarile in Golful Somalez, la acele misiuni pe care fortele NATO le-au realizat pentru asigurarea securitatii mondiale", a declarat Dusa.

El a afirmat ca trupele speciale ale Armatei Romane sunt pregatite pentru a face fata oricarei situatii si oricarei misiuni pe care Comandamentul Armatei, Statul Major General le ordona, fiind pregatite sa intervina in misiuni, "fie ca este vorba despre NATO, fie ca este vorba despre UE", intr-o lume care se confrunta cu foarte multe pericole - "criza mondiala, terorismul, razboiul electronic".

Intrebat despre prezenta romaneasca in Afganistan, Dusa a aratat ca fortele afgane au inceput sa preia o parte din atributiile legate de siguranta nationala si, incepand cu 2014, se vor retrage o parte din fortele militare straine, "asa cum vor planifica structurile de planificare ale NATO".

"Se va retrage o anumita parte din forte, dar probabil inca vor ramane o parte din forte pentru a asigura stabilitatea si securitatea in Afganistan. Romania, in functie de planificarea care se va face, isi va onora toate obligatiile internationale, toate obligatiile stabilite de partenerii nostri din NATO", a aratat el.

Dusa a raspuns afirmativ la intrebarea daca are in vedere cresterea salariilor militarilor care participa la misiuni externe, lefurile acestora fiind printre cele mai mici din NATO.

"Militarii care merg in deplasari externe sigur ca au o salarizare mai mare si beneficiaza de o diurna pentru misiunea pe care o realizeaza, fie ca este vorba de Afganistan, fie ca e vorba de alte teatre de operatiuni, printr-o diurna care se primeste pentru deplasare. Sigur ca, in functie de evolutia economica si de modificarea legislatiei, vom avea in vedere si acest lucru", a spus el.

Potrivit sursei citate, militarii romani din Afganistan au posibilitatea "sa beneficieze de tehnica pe care o au in dotare americanii", in baza unui parteneriat, aceasta fiind "cea mai buna posibilitate de pregatire, o pregatire reala", adica "nu in poligoane, nu in salile de curs".

"Din acest punct de vedere apreciem - sigur, cu pierderile omenesti pe care le-am avut - ca, pentru Armata Romana si pentru trupele care participa in teatrele de operatiuni, participarea aceasta este un lucru deosebit pentru militarii nostri. Si sigur ca astazi, la festivitatile care vor avea loc la Targu Mures, vom pastra si momentele de reculegere pentru cei care au platit cu pretul vietii in misiunile pe care le-au avut si au aparat onoarea Armatei Romane", a spus Dusa.

El a afirmat ca in 2013 s-a reusit, pentru prima data in ultimii cinci ani, sa se aloce un buget mai mare pentru MApN si sa se aprobe, impreuna cu Ministerul Finantelor, o strategie pe termen mediu si lung de crestere a capacitatii de actiune a Armatei Romane, axata pe modernizarea acesteia.

"In primul rand, atunci cand vorbesc de capacitatea de actiune a Armatei Romane vorbesc de inzestrarea Armatei Romane. Toate eforturile pe care le vom face in urmatorii ani le vom face pentru a realiza acest obiectiv, in sensul ca la cheltuielile de capital vom aloca din ce in ce mai multi bani, astfel incat obiectivele de modernizare ale Armatei Romane sa poata fi realizate si, sigur, cu aceasta, cresterea capacitatii de actiune a Armatei Romane. Sigur ca sunt si chestiuni punctuale privind inzestrarea Armatei Romane, dar vom urmari aceste obiective pas cu pas, mai ales daca bugetul sau situatia economica a tarii o va permite", a spus Dusa.

El si-a exprimat speranta ca pana in 2016 sa se ajunga la alocarea a doi la suta din PIB pentru Armata, conform angajamentelor semnate la primirea in NATO.

Ceremonia de aniversare a zece ani de catre Brigada 6 de Operatii Speciale "Mihai Viteazul" din Targu Mures a fost marcata de o demonstratie a militarilor si de un moment de reculegere in memoria ofiterului Tiberius Petre, ucis intr-un schimb de focuri in Afganistan in 2009.