Procurorul sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Oprean, a precizat joi ca este in curs de finalizare ancheta in cazul judecatoarei Gabriela Birsan de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fost presedinte al Sectiei de contencios administrativ, relateaza Agerpres.

Laura Oprean a explicat ca in urma hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a clarificat un aspect legat de imunitate, procurorul a refacut acele acte care erau ''prejudiciate procedural''.

"CEDO practic a clarificat un aspect legat de imunitate. Este primul caz in jurisprudenta europeana. CEDO a clarificat acest aspect si s-a pronuntat tocmai pe inlaturarea acelui impediment care ar impiedica derularea anchetei. (...) Ca urmare a hotararii CEDO s-au inlaturat toate acele efecte care, sa zic, ar fi fost vatamatoare din punct de vedere procedural pentru partile in proces. CEDO s-a pronuntat pe o procedura care a fost initiata la solicitarea noastra. Nu este o hotarare de condamnare a Romaniei sau a procurorului de caz. (...) Ca urmare a hotararii CEDO, procurorul a refacut acele acte procedurale care - sa spun - erau prejudiciate procedural de imunitatea sau neadaptarea la imunitatii judecatorului in cauza", afirmat Oprean cu ocazia prezentarii bilantului activitatii DNA in 2012.

In 16 noiembrie anul trecut, Gabriela Birsan s-a prezentat la DNA in dosarul in care este cercetata, alaturi de o alta judecatoare de la instanta suprema, pentru trafic de influenta.

In 2011, DNA a solicitat CEDO ridicarea imunitatii de care beneficiaza Corneliu Birsan, in calitatea sa de judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si sotia sa, Gabriela Birsan, in vederea efectuarii de acte de urmarire penala fata de aceasta din urma.

Ulterior, CEDO a anuntat ca a decis sa ridice partial imunitatea judecatorului roman Corneliu Birsan, imunitate de care beneficia si sotia sa.

Pe 7 octombrie, procurorii DNA au pus-o sub acuzare pe Gabriela Birsan, presedinta Sectiei de contencios administrativ si fiscal a ICCJ, acuzata, alaturi de judecatoarea Iuliana Pusoiu, de savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Totodata, procurorii au mai inceput urmarirea penala si pe numele avocatului in Baroul Bucuresti Claudia Gherbovan-Silinescu si fata de omul de afaceri Gabriel Chiriac, acuzati de cumparare de influenta.

"In perioada mai 2010 - mai 2011, invinuitele Barsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan-Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal", sustin anchetatorii.