Autoritatea alimentara greceasca (Efet) a anuntat miercuri ca a descoperit ADN de cal in esantioanele de carne de vita congelata importata din Romania, iar aproape o tona a fost confiscata, transmite AFP. Presedintele FSIA a declarat ca "un schimb de discutii intre autoritati poate stabili foarte clar provenienta carnii de cal, iar daca lucrurile vor continua asa, autoritatea Sanitar Veterinara va trebui sa raspunda pentru toate aceste cazuri".

"Doua esantioane pozitive s-au gasit printre cele 26 analizate pana in prezent", se arata intr-un comunicat al Efet. Cele doua esantioane au fost prelevate din 1.064 de kilograme de carne de vita congelata importante din Romania.

"Nu se confirma din alertele de pe platforma europeana ca din Romania ar fi plecat altceva. Am exportat in Europa carne de cal, ce au facut ei mai departe nu putem spune. Oficial, s-a exportat carne de cal, etichetata astfel. Cu siguranta e vorba despre un intermediar", a declarat presedintele ANSVSA Mihai Turcanu pentru Digi24.

"Ajung cantititati de carne chipurile plecate din Romania. Asta se poate intampla printr-un intermediar care sa schimbe etichetele. Situatia este foarte usor de rezolvat, din punctul meu de vedere. Un schimb de discutii intre autoritati poate stabili foarte clar provenienta carnii de cal. Daca lucrurile vor continua asa, autoritatea Sanitar Veterinara va trebui sa raspunda pentru toate aceste cazuri", a declarat Dragos Frumosu, presedintele FSIA, intr-o interventie telefonica la Digi24

Scandalul carnii de cal a cuprins intreaga Europa, tari precum Franta, Bulgaria, Germania, Cehia, Italia, Austria, Marea Britanie, Insulele Canare si mai nou Grecia au raportat produse care contineau carne de cal dar erau etichetate ca fiind carne de vita.