Statutul parlamentarilor: Termenul de 45 de zile pentru contestarea raportului ANI - neconstitutional. Decizia Curtii e obligatorie

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 27 februarie 2013, 15:06 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a decis miercuri ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, scrie Agerpres.

Totodata, CCR a mai declarat neconstitutional articolul referitor la conflictul de interese.

UPDATE: Crin Antonescu: "Forma finala a legii va fi in concordanta cu decizia CCR. Noi, cei care am votat amendamentul, am pornit de la ideea ca parlamentarii nu sunt deasupra legii, dar nu este nici perfecta egalitate. Prlamentarii nu au fost si nu sunt functionari publici. Aeasta este baza pe care am gandit acest amendament."

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, argumentul neconstitutionalitatii in legatura cu termenul de 45 de zile ar fi fost faptul ca se creeaza discriminare intre celelalte categorii de cetateni si parlamentari si cu privire la celalalt articol, care se refera la suspendarea pe o perioada de pana la sase luni de la lucrarile Parlamentului a deputatului sau senatorului gasit de ANI in stare de conflict de interese, pentru ca s-ar crea o confuzie in legatura cu raportul ANI iar pe perioada suspendarii cetatenii nu ar mai fi reprezentati in Legislativ.

Parlamentul a adoptat miercuri, 13 februarie, noile modificari la statutul deputatilor si senatorilor cu 298 pentru, 101 impotriva si 36 abtineri. Comisia de specialitate a propus miercuri dimineata in statutul deputatilor si senatorilor prelungirea termenului pentru contestarea deciziilor ANI la 45 de zile. Practic parlamentarii declarati incomptabili de ANI au un termen "preferential " de 45 de zile in loc de 15 pentru contestarea deciziei. De precizat este ca in lege celelate categorii (primari, functionari publici) au ca termen de contestare a unei decizii ANI doar 15 zile.

Decizia ANI privind starea de incompatibilitate a unui parlamentar va fi comunicata Camerei din care face parte parlamentarul si parlamentarului direct. Daca nu e contestata de parlamentarul in cauza in termen de 45 de zile, decizia ramane definitiva. (Potrivit legii ANI, termenul de contestatare in instanta este de 15 zile.) Daca e contestata pana la decizia definitiva a instantei parlamentarul isi mentine mandatul. De asemenea,  parlamentarul in cauza  trebuie sa semneze ca i-a fost adusa la cunostinta decizia ANI.

Amendamentul a fost propus de senatorul PNL, Tudor Chiuariu si prevede ca mandatul unui senator sau deputat inceteaza "la expirarea unui termen de 45 de zile de la data luarii la cunostiinta a raportului de evaluare al ANI termen in care deputatul sau senatorul poate contesta raportul la instanta de contencios administrativ. Luarea la cunostiinta se face prin comunicarea raportului ANI sub semnatura de primire catre deputatul sau senatorul in cauza sau in cazul in care refuza primirea, prin anuntul facut de presedintele de sedinta in plenul Camerei din care face parte."

PDL si PPDD au sesizat a doua zi Curtea Constitutionala, acuzand in principal termenul de 45 de zile pe care modificarea la Statut l-a introdus pentru contestarea unui raport al ANI si care ar determina in mod obisnuit demisia parlamentarului respectiv.

In replica, premierul Victor Ponta a afirmat ca PDL s-a facut de ras inutil contestand la Curtea Constitutionala Legea bugetului de stat si la fel se va intampla si in cazul contestatiei privind Statutul parlamentarilor.

"Iar au atacat, dupa buget? Au sau nu au treaba, ei ataca la CCR. S-au facut de ras inutil cu povestea cu bugetul, stiau si ei foarte bine ca ataca degeaba. La fel va fi si acum", a raspuns Ponta unei intrebari a presei pe aceasta tema.

El a explicat din nou ca prin stabilirea termenului de 45 zile pentru atacarea in instanta a raportului ANI de catre parlamentarii declarati incompatibili a fost rezolvata o anomalie.

"Ce ataca PDL, cred ca nici ei nu stiu", a conchis Ponta.

Presedintele Traian Basescu a trimis spre reexaminare, in 4 februarie, prima forma a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor.

In motivarea cererii, seful statului atrage atentia ca printre cazurile de incetare a mandatului de parlamentar, cauzata de incompatibilitate, nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate ce nu a fost contestat in instanta. Astfel, presedintele apreciaza ca unele prevederi ale legii trimise spre promulgare, precum si unele formulari ambigue din textul acesteia, lipseste de continut activitatea ANI si, totodata, vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in ultimul raport al Comisiei Europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4148 vizualizari

 • +27 (27 voturi)    
  !!! (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:12)

  corvus coraX [utilizator]

  done!
  • +11 (11 voturi)    
   done, done.... (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:56)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   ....dar parca vad ca CCR iar va fi luata in bete ca ar fi basista si ca judecatorii sunt.....si trebuiesc schimbati ca la CSM.
   Decizia CCR este binevenita si sper ca macar aceasta institutie sa ramana intreaga pana la viitoarele alegeri dar ceva ma face sa ma cam indoiesc.
 • +30 (32 voturi)    
  dehhh (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:16)

  samariteanul [utilizator]

  cam tot ce face si respira aceasta alianta demonica a lui Saruman si Sauron este neconstitutional!!!!Totul este doar o scurgere de mizerie bolsevica de cea mai joasa speta,la care se rusineaza pana si rusii.
  • 0 (0 voturi)    
   "Cam tot ce face..." (Joi, 28 februarie 2013, 14:37)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui samariteanul

   In afara de declararea ca fiind neconstitutionale niste acte asta-vara, de dinainte de referendum... cand a mai declarat Curtea Constitutionala ca fiind neconforme cu legile tarii alte acte ale Parlamentului?
   Iar acum, ca sa fie vorba-ntre noi, sa dea si o satisfactie PDL-ului, a acceptat demersul lor, dar, atentie, pe o chestie minora (nu e voie 45 zile de ragaz de la contestarea unei decizii ANI si termenul de 6 luni de aplicare a nu-stiu-ce). Dari stii ce e mai tragic? Ca legea, dupa aplicarea cele doua corectii, tot va intra in vigoare, iar ea mai cuprinde multe alte prevederi care-i vor avantaja vadit pe alesi natiunii. Dar, cei de la CC nu vor sa fie chiar toate eliminate, fiindca, dupa terminarea mandatelor lor la aceasta institutie, se vor intoarce, foarte probabil, cu prima ocazie, in bancile Parlamentului. Si vor beneficia si ei din plin de aceste prevederi...
 • +30 (30 voturi)    
  Superoameni. (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:21)

  gigel62 [utilizator]

  Basescu a avut dreptate cu scrisorile lui.Ce mai conteaza Constitutia pentru ei? Puterea primita prin votul a 4,2 milioane de romani li se urca la cap si se considera deasupra tuturor legilor.Sa nu uite ca in 4 ani alte milioane de romani pot veni la vot.
  • +25 (25 voturi)    
   Plagiatorul (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:33)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui gigel62

   "Premierul Victor Ponta a afirmat ca PDL s-a facut de ras inutil contestand la Curtea Constitutionala Legea bugetului de stat si la fel se va intampla si in cazul contestatiei privind Statutul parlamentarilor."

   Pana la urma PDL nu s-a facut de ras, insa USL e de plans...
  • +9 (9 voturi)    
   Crin Jong-il (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:30)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui gigel62

   Sa nu li se urce la cap votul a 4 mil. atita timp cit alte 14 mil. nu au vrut sa voteze cu Grupul Infractional Organizat. Atentie mare, potentialul de explozie e ridicat, cu toate Hantenele lor. Deja lumea a inceput sa maraie pe la colturi. La metrou auzeam chiar azi niste femei cu tonul ridicat si nu erau nici basiste, nici corporatiste. De fapt, la noi "corporatistii" sunt mai comunisti decit Crin Jong-il.
   • +7 (7 voturi)    
    subscriu ! (Miercuri, 27 februarie 2013, 20:34)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

    Crin Jong-il ?!! - superb !!!!!
 • +19 (19 voturi)    
  Penibil! (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:53)

  Cataleya [utilizator]

  Crin de colo:
  "...Noi, cei care am votat amendamentul, "

  Si cand colo, el nici macar n-a fost prezent la lucru in ziua votului. A lipsit cu desavarsire, ca de obicei.
  • +12 (12 voturi)    
   Fii înţelegător (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:56)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   El este absent şi când e prezent...
 • +16 (16 voturi)    
  A la KKrau (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:57)

  omezu [utilizator]

  "Noi, cei care am votat amendamentul, am pornit de la ideea ca parlamentarii nu sunt deasupra legii, dar nu este nici perfecta egalitate"
  Adica, in traducere cacariana, "nu vrem doar sa credeti ca suntem deasupra legii, ci sa stiti sigur ca suntem!"
 • +13 (13 voturi)    
  :) (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:57)

  abcde [utilizator]

  Imi aduc aminte cand au contestat PDL in primavara legea electorala si a fost declarata neconstitutionala. In aceeasi zi, Ponta spunea ca PDL are cei mai prosti juristi si ca legea e constitutionala :)
 • +11 (11 voturi)    
  ********* (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:02)

  Cataleya [utilizator]

  "Totodata, CCR a mai declarat neconstitutional articolul referitor la conflictul de interese."
  Adica? Despre ce este vorba, concret?
 • +9 (9 voturi)    
  Foarte bine, este dreptate! (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:07)

  Dinoone [utilizator]

  Parca nu-i suficient sa te faci parlamentar, obtinand titluri de putere sau avere si sa fi egalul cetateanului nevolnic ce trebuie reprezentat... pare ca-ti mai trebuie si sa "driblezi" cateva legi.
 • +13 (13 voturi)    
  Cum adica... (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:07)

  hot news [utilizator]

  ... "parlamentarii nu sunt deasupra legii, dar nu este nici perfecta egalitate"?
  Cine stabilește cât de imperfectă poate fi egalitatea?
  Ăștia gândesc ceva când vorbesc?
  Kkarau e ZERO ABSOLUT punct
  • +5 (5 voturi)    
   egalitate (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:36)

   maxxie jazz [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Unii-s mai egali ca alţii, se pare. Aşa sună România lu' 2013, aia a politicienilor corupţi şi protejaţi prin lege.
  • +6 (6 voturi)    
   logic, nu ? (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:01)

   furioasa [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   "Noi, cei care am votat amendamentul, am pornit de la ideea ca parlamentarii nu sunt deasupra legii, dar nu este nici perfecta egalitate."

   Nu sunteti nici deasupra nici dedesupt ! Sunteti clar in afara ei . Noroc cu CCR ca va mai trage cate una sa va trezeasca . Cat o sa mai poata si CCr-ul .
   Vin vremuri urate pentru noi, neparlamentarii.
 • +6 (6 voturi)    
  noi perle din putul gandirii lui Cacarau: (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:13)

  zambara [utilizator]

  cica:
  "...parlamentarii nu sunt deasupra legii dar...nici egali [cu restul lumii]"
  Cred ca era somnoros si nu-i functiona neuronul responsabil cu logica :))))
 • -7 (7 voturi)    
  Vreau ... (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:14)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... sa ma duc pana la toaleta. Poate Curtea Constitutionala sa se pronunte daca aceasta actiune a mea este constitutionala sau nu?

  Mi se pare ridicol sa spui ca 45 de zile sunt neconstitutionale dar 15 zile sunt constitutionale. Conform carui articol din Constitutie?

  Uneori, dupa veselia cu care CC isi da cu parerea in toate problemele, am impresia ca in Constitutie este scris si faptul ca la intalnirea unei persoane se spune "Buna ziua!" iar la despartire "La revedere!". Daca vine Parlamentul si spune in regulamentul propriu "la despartire parlamentarii vor folosi formula de salut <<va / te pup!>>" o sa sara CC si o sa spuna ca nu se asigura egalitatea tuturor romanilor in fata legii.
  • +3 (3 voturi)    
   egalitate (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:58)

   lmc [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   motivul este: egalitate pt. toti in privinta numarul N de zile (unde N=15).
  • +1 (1 vot)    
   Era o clauza doar pt parlamentari (Joi, 28 februarie 2013, 11:06)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Legea (ANI parca) zice ca termenul de contestatie este 15 zile. Modificarea care tocmai a picat la CCR zicea ca pt parlamentari termenul pt a contesta este de 45 zile. Deci, ii declara categorie speciala, cu motz.
 • -3 (3 voturi)    
  Si? (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:27)

  miguelito [utilizator]

  In concluzie? Cum ramine? Ca asta nu spune curtea. Iar o decizie ambigua din care fiecare intelege ce vrea?
  • +5 (5 voturi)    
   citat din titlu (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:57)

   lmc [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

   "Decizia Curtii e obligatorie". Deci asa ramane, cum a zis Curtea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by