"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine propunerea ministrului Educatiei Nationale, Remus Pricopie, de a ramane clasa a IX-a la liceu, asa cum este in prezent. Conform prevederilor Legii Educatiei Nationale, clasa a IX-a ar urma sa treaca la gimnaziu", informeaza federatia intr-un comunicat de presa. Si presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Mihaela Guna, sustine modificarea legii in sensul pastrarii clasei a IX-a la liceu.

Simion Hancescu, presedintele FSLI, sustine ca "trecerea clasei a IX-a la gimnaziu ar fi bulversat sistemul de invatamant. Nu avem infrastructura necesara. Au fost foarte multe probleme atunci cand s-a introdus clasa pregatitoare. Ce s-ar fi intamplat cu inca o clasa introdusa in invatamantul obligatoriu?". Potrivit Federatiei, un alt motiv pentru care mutarea clasei a IX-a la gimnaziu nu este o solutie buna il reprezinta faptul ca elevii care ar urma sa termine clasa a IX-a "sunt aruncati pe piata muncii, fara niciun certificat de competente".

Comunicatul FSLI face referire si la cea de-a doua propunere a ministrului Educatiei de modificare a Legii Educatiei Nationale, respectiv cea care se refera la reintroducerea functiilor de educator si invatator. "Este foarte bine ca au fost reintroduse aceste functii de educator si invatator. Este normal ca educatorii si invatatorii aflati in activitate, cu vechime, sa nu fie obligati sa isi completeze studiile, astfel incat sa dobandeasca o diploma de licenta. Este normal sa poata iesi la pensie cu studiile pe care le-au dobandit si cu experinta pe care o au", a adaugat presedintele FSLI, citat in comunicat.

Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, sustine ca "prin clasa a IX-a la gimnaziu se aglomerau foarte mult scolile. Nu exista infrastructura si nici resurse umane. Se dadeau peste cap normele didactice si nu existau laboratoare". Potrivit acesteia, clasa a IX-a la gimnaziu, prevazuta in Legea Educatiei Nationale, ar fi limitat copiii din mediul rural doar la noua clase, transmite Agerpres.

"Liceul trebuie sa fie de minim patru ani. Inca de la discutia Legii Educatiei Nationale care este in vigoare am sustinut acest lucru", a declarat Guna. In ceea ce priveste evaluarea transdisciplinara, presedintele Federatiei a afirmat ca inca de la discutarea Legii Educatiei Nationale parintii au avut o obiectie in acest sens intrucat o reforma nu se incepe cu o evaluare. "In Romania intai facem evaluare si apoi invatam. Nu se poate face o evaluare transdisciplinara cat timp disciplinele nu sunt transdisciplinare. Aceasta evaluare nu ar trebui notata. Cele de la sfarsit de ciclu ar trebui notate. La noi ar trebui sa se predea intai si apoi sa se evalueze", a declarat Guna pentru Agerpres.

Reactia vine dupa ce ministerul educatiei a adus marti, 26 februarie, o serie de modificari la ordonanta de urgenta 92/2012 prin care se modifica Legea Educatiei Nationale. Propunerile au fost aprobate de Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor si urmeaza sa fie votate in plenul Camerei si apoi in Senat, acesta din urma fiind camera decizionala.

Propunerile Ministerului Educatiei se refera la revenirea clasei a IX-a la liceu, la reintroducerea pozitiilor de educator si invatator cu studii medii si la eliminarea probei transdisciplinare din componenta examenului pe care elevii urmeaza sa il sustina la finalul ciclului gimnazial in 2016.

Citeste si: