Administratorul firmei din Blaj care ar fi vandut carne de cal etichetata ca vita este cercetat penal pentru inselaciune privind calitatea marfurilor, dupa ce in cazul lotului de carne gasit in Ilfov si etichetat ca fiind vita s-a stabilit ca era vorba despre carne de cal.

Seful Politiei Judetene Alba, chestorul Nicolae Cabulea, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca administratorul societatii din Blaj care ar fi vandut carne de cal etichetata drept vita este cercetat penal pentru inselaciune cu privire la calitatea marfurilor, fapta pentru care risca o pedeapsa de pana la sapte ani de inchisoare, transmite Mediafax.

Cabulea a spus ca pe numele administratorului societatii a fost intocmit un dosar penal care este inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Blaj.

El a afirmat ca in acest caz inca se asteapta rezultatul analizelor de laborator asupra probelor prelevate din carnea gasita la firma din Blaj, care au fost trimise la un laborator specializat din Bucuresti.

Intrebat daca mai sunt cercetate si alte persoane in acest caz, Cabulea a raspuns ca nu poate confirma acest lucru in momentul de fata, pe motiv ca ancheta este in curs.

La randul sau, prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca rezultatele analizelor de laborator vor fi primite cel mai probabil sambata, precizand ca in functie de acestea vor fi dispuse sanctiuni pentru societatea din Blaj.

El a spus ca in urma controalelor coordonate de ANSVSA au fost descoperite in Bucuresti pachete de trei-cinci, pana la 12 kilograme de carne etichetata ca vita, dar care era de cal.

Feneser a afirmat ca, in urma verificarilor, s-a ajuns la societatea din Blaj care a distribuit aceasta carne.

Potrivit acestuia, se presupune ca, in total, aproximativ 300 de kilograme de carne etichetata ca vita, dar pentru care exista suspiciuni ca ar fi de cal, au ajuns pe piata, aceasta cantitate fiind dedusa in urma analizei evidentelor contabile ale firmei.

El a explicat ca firma din Blaj s-a aprovizionat cu aproximativ o mie de kilograme de carne, iar in prezent circa 700 de kilograme de carne au fost descoperite in depozitele acesteia.

Carnea de cal etichetata drept "vrabioara de vita" a fost descoperita recent in depozitul din judetul Ilfov al firmei Ara Meat Center de catre inspectorii ANSVSA, care au stabilit ca aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba si au dispus retragerea produselor care au fost distribuite catre comercianti.

O parte din carnea de cal etichetata drept carne de vita a fost trimisa de la depozitul din judetul Ilfov la sapte restaurante si unitati de tip fast-food, produsele nemaifiind gasite la aceste unitati intrucat au fost achizitionate cantitati mici, de trei-patru kilograme.

Directorul firmei care detine depozitul din Ilfov, Georgios Ladopoulos, a spus ca nu a stiut nimic despre natura carnii pe care a livrat-o si care era etichetata drept "vrabioara de vita".

Ladopoulus a explicat ca a avut pe stoc 212 kilograme de vrabioara, provenite de la firma Ady Salve din Blaj, dintre care o parte a fost livrata catre sapte restaurante si unitati de tip fast-food.

El a adaugat ca, in acest moment, in depozit exista pe stoc inca aproximativ 300 de kilograme de carne provenita de la societatea Ady Salve, etichetata drept "antricot si pulpa de vita".

Totodata, presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, a spus ca au fost sesizate Politia Ilfov si Politia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existand posibilitatea ca aceasta sa fi fost adusa ilegal in unitatea de depozitare.

Prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, a declarat, joi, ca reprezentantii firmei Ady Salve Blaj care ar fi distribuit carne de cal etichetata ca fiind de vita risca pana la sapte ani de inchisoare daca se va dovedi acest lucru.

"Inspectorii DSVSA au facut un control la societatea Ady Salve Blaj, unde s-a constatat existenta unei cantitati de peste 600 kilograme de carne de vita de opt sortimente. In urma verificarilor au fost prelevate probe de la aceste cantitati. S-a luat masura sechestrului acestei cantitati pe perioada verificarilor si pana la momentul in care vor sosi rezultatele de la institutul abilitat", a spus Feneser.

El a precizat ca firma Ady Salve Blaj a cumparat diferite cantitati de carne de la Bucuresti, Botosani si Brasov. Carnea achizitionata era sub forma de pachete mai mari, de vracuri, iar pe acestea era trecuta o singura eticheta.

"Ei, in momentul in care au cumparat, stiau ca nu au voie sa o vanda decat angro. Au vandut-o, se pare, en-detail. Legea nu este permisiva, pentru ca stipuleaza ca fiecare pachet de carne sa fie etichetat separat. Ei au fabricat niste etichete, au lipit pe pungile de carne, dupa care au instrainat-o. Se pare ca la Bucuresti au fost descoperite cateva pachete cu provenienta Blaj in care nu era carne de vita, era carne de cal", a mai spus Feneser.

DSVSA Alba a confiscat intreaga cantitate de carne gasita in depozitele societatii, peste 757 de kilograme, urmand sa decida ce va face cu aceasta dupa ce va primi buletinele cu rezultatele analizelor.

La jumatatea lunii ianuarie, autoritatile irlandeze au depistat carne de cal in produse congelate care ar fi trebuit sa contina vita, comercializate in Marea Britanie si Irlanda. Furnizorul carnii pentru aceste produse, compania franceza Spanghero, a indicat ca a luat carnea din doua abatoare din Romania - Doly Com din Botosani si CarmOlimp din Brasov.

Verificarile desfasurate de autoritatile Romane au aratat ca, din cele doua abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect. Totodata, ancheta din Franta a relevat ca societatea Spanghero se face vinovata de schimbarea etichetelor.

Intre timp, a fost descoperita carne de cal in produse ce trebuiau sa contina vita, conform etichetarii, in intreaga Europa.