"Daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos. Potrivit acestuia, "inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adica de catre stat - incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult".

Csaba AsztalosFoto: Agerpres

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro ca "la inscrierea copilului in anul scolar parintele nu are obligatia sa raspunda la intrebarea functionarului scolar privitor la apartenenta religioasa". Potrivit acestuia, "legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6)" [Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine - art. 29 alin. (6) din Constitutie - n.red.].

Declaratiile integrale ale lui Csaba Asztalos, presedintele CNCD, pentru HotNews.ro:

"Inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adica de catre stat - incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult. Legea protectiei datelor personale interzice acest lucru. Deci, la inscrierea copilului in anul scolar parintele nu are obligatia sa raspunda la intrebarea functionarului scolar privitor la apartenenta religioasa.

Legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6). Dreptul de a inainta o cerere pentru revocarea copilului de la ora de religie este o pacaleala, o comedie, nu o alegere. De ce sa inaintez eu o cerere pentru a-mi revoca copilul daca eu nu am ales sa-l inscriu la ora de religie?

Daca reprezentantii cultelor au propria convingere si incredere in rolul lor in scoli, atunci de ce nu au incredere in parinti pentru a le recunoaste dreptul de a alege? Sau vorbim doar de o relatie de frica si nu credinta?

Pana la urma, daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar.

Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa formuleze reguli, cerinte minime pentru scoli in vederea asigurarii unor activitati alternative pentru cei care nu frecventeaza ora de religie".

Legea Educatiei Nationale: Elevii pot sa nu frecventeze orele de religie, la solicitarea scrisa a parintilor

Amintim ca dezbaterea privind numarul de ore de religie in scoala si modalitatea de inscriere la aceasta materie a fost lansata odata cu punerea in dezbatere de catre Ministerul Educatiei a planului-cadru pentru invatamantul primar. Potrivit planului, Religia face parte din materiile obligatorii inca din clasa pregatitoare.

Legea Educatiei Nationale prevede ca parintii isi pot retrage copiii de la ora de religie, printr-o solicitare scrisa. Ce spune Legea Educatiei Nationala in vigoare la acest moment:

"Art. 18. - (2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

Citeste si: