O parte din carnea de cal etichetata drept carne de vita a fost trimisa de la depozitul din judetul Ilfov la sapte restaurante si unitati de tip fast-food, produsele nemaifiind gasite la aceste unitati intrucat au fost achizitionate cantitati mici, de trei-patru kilograme, a anuntat joi presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Mihai Turcanu, citat de Mediafax.

Presedintele ANSVA a precizat ca, potrivit listei de distributie de la depozitul din judetul Ilfov unde a fost gasita carne de cal etichetata drept carne de vita, cantitati din lotul respectiv aju auns in unitati din industria alimentara. Unitatile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA. Acestia au constatat ca unitatile au achizitionat cantitati mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate, carnea nemaifiind gasita.

Potrivit sefului ANSVA, in depozitul din Ilfov a fost gasita carne congelata etichetate drept "vrabioara de vita", probele ridicate in urma verificarilor indicand faptul ca este carne de cal. Turcanu a mai spus ca se fac verificari pentru a se stabili daca din punct de vedere microbiologic aceasta carne are probleme.

Mihai Turcanu a precizat ca au fost sesizate Politia Ilfov si Politia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existand posibilitatea ca aceasta sa fi fost adusa ilegal in unitatea de depozitare.

Carnea gasita in depozitul din judetul Ilfov a fost sechestrata, firma fiind sanctionata si totodata fiind suspendata activitatea acesteia pana la solutionarea problemelor.

Mihai Turcanu a precizat ca in Romania sunt 35 de unitati autorizate pentru taierea cailor.

Seful ANSVA a mai spus ca ar putea fi probleme la produsele din carne de cal doar daca taierea se face in alte unitati decat cele autorizate.

Prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, a declarat pentru Gandul ca societatea comerciala de unde provin pachetele de carne se afla in Blaj si se numeste Ady Salve. Carnea provine insa din abatoare din Botosani si Bucuresti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vandut mai departe, spune prefectul.

Problema descoperita de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea carnii, in sensul ca erau etichetate legal doar lazile, nu si pachetele cu carne.

Potrivit Agerpres, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba a aplicat o amenda in valoare de 12.000 lei administratorului unui depozit frigorific din municipiul Blaj dupa ce inspectorii au gasit unele neconcordante intre cantitatile receptionate si cele livrate la sortimentul "vrabioara de vita".

Astfel, potrivit directorului executiv al DSVSA Alba, Mircea Miclea, s-a constatat ca unitatea din Blaj a receptionat de la o firma din Bucuresti, in data de 27 martie 2012, cantitatea de 433,3 kilograme, cu data de expirare 5 octombrie 2012. Conform evidentelor de lotizare, acest lot a primit un numar de lot intern si a fost etichetat ulterior cu etichete confectionate cu ajutorul unei imprimante, pe care erau trecute o alta marca de identificare a altui furnizor si o alta data de valabilitate.

DSVSA Alba a fost sesizata de catre ANSVSA cu privire la o suspiciune de comercializare a carnii de vita congelata prin substituirea cu carne de cal catre o unitate din Bucuresti de catre un depozit frigorific din judetul Alba. In consecinta, inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Alba s-au deplasat la sediul depozitului in cauza, din municipiul Blaj, controland intreaga cantitate de carne de vita existenta si documentele care sa ateste provenienta acesteia.

Totodata s-au recoltat un numar de opt probe, cate una din fiecare sortiment identificat, care au fost trimise pentru identificare de specie la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara. Restul cantitatii de carne, circa 757 de kilograme, a fost sechestrata intr-un spatiu de frig separat, in conditii adecvate de pastrare, pana la primirea Buletinelor de Analiza.

In functie de rezultatul analizelor de laborator se vor dispune masurile in consecinta, a precizat directorul executiv al DSVSA Alba.

La randul lor, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Alba ancheteaza acest caz, acestia ridicand mai multe documente si un calculator de la firma din Blaj.