Doi reprezentanti ai clinicii Med New Life au fost retinuti, in noaptea de marti spre miercuri, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru trafic de celule de origine umana, recoltate pentru fertilizare in vitro.

In acest caz, anchetatorii au audiat zeci de persoane, intre care medici si asistente, la finalul audierii acestora procurorii dispunand retinerea a doi reprezentanti ai clinicii, pentru 24 de ore, informeaza surse judiciare citate de Mediafax.

Reprezentantii clinicii private din Capitala racolau tinere, de regula studente din provincie, cu situatii materiale precare, carora le dadeau intre 600 si 800 de euro pentru ovulele prelevat, pe care le vindeau apoi cu 3.000 - 4.000 de euro cuplurilor care apelau la servicii de fertilizare in vitro.

Politistii si procurorii DIICOT au facut, marti, sase perchezitii in Capitala, intr-un caz in care 11 reprezentanti ai unei clinici private din Capitala si cetateni israelieni specialisti in domeniul reproducerii asistate sunt suspectati de trafic de celule de origine umana, pentru fertilizare in vitro.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca este suspectata in acest caz clinica Med New Life.

"In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca membrii gruparii s-au implicat in organizarea acestor activitati, in cadrul unei clinici din Bucuresti, racoland tinere cu varste cuprinse intre 18 si 30 ani, de regula studente din provincie, cu situatii materiale precare, pe care le-au determinat sa doneze ovocite umane contra unor sume cuprinse intre 600 si 800 de euro, celule ce ulterior au fost vandute pentru sume intre 3.000 si 4.000 de euro, unor cupluri care apelau la serviciile de fertilizare in vitro oferite de aceasta clinica", arata Politia Romana intr-un comunicat de presa.

Gruparea infractionala actiona pe relatia Romania-Israel, membrii acesteia fiind medici, asistenti medicali, embriologi si manageri de unitati medicale, cetateni romani si israelieni.