Situatia imigrantilor romani si bulgari care ar urma sa vina anul viitor in Marea Britanie ar fi mult mai buna, chiar si daca ar urma sa fie platiti cu salariul minim pe economie, decat in tara lor de origine, sustine un studiu publicat marti de MigrationWatch UK.

Luand in considerare diferentele dintre cheltuielile zilnice, studiul a concluzionat ca un muncitor ar castiga de 4 sau 5 ori mai mult decat acasa, o familie cu 2 copii ar castiga de 8 sau 9 ori mai bine si aceeasi familie ar castiga de 4 ori mai bine decat o familie platita cu salariul mediu pe economie acasa. Totodata, un muncitor care economiseste 20% din salariu in Marea Britanie, ar putea strange in fiecare saptamana salariu minim pe 2 saptamani castigat acasa in timp ce o familie ar economisi suma echivaleta salariului minim pe 2 sau 3 saptamani.

Realizatorii studiului compara cazul imigrantilor romani si bulgari cu cel al muncitorilor polonezi din Marea Britanie, aratand ca stimulentele economice pentru romani si bulgari ar fi de doua ori mai mari.

In plus, alocatiile pentru doi copii, chiar si in cazul in care acestia raman in tara de origine a parintilor, reprezinta echivalentul salariului minim castigat intr-o saptamana in Romania si chiar mai mult in Bulgaria, mai arata studiul Migrationwatch.

Totodata, potrivit legislatiei britanice, in cazul in care angajatul isi pierde locul de munca, ajutorul de somaj depaseste salariul minim din Romania si Bulgaria.

Intr-un comunicat dat presei, Sir Andrew Green, presedintele Migrationwatch declara: "Se dovedeste ca diferentele salariale sunt pur si simplu uimitoare. Guvernul anterior a facut o greseala imensa cand a fost de acord cu tratatele de aderare care acorda acces deplin la piata noastra a muncii fortei de munca din tarile cu doar 1/5 din PIB-ul nostru pe cap de locuitor. Avand in vedere ca stimulentele economice pentru angajatii romani si bulgari sunt de doua ori mai mari decat cele de care beneficiaza in prezent angajatii polonezi, ar fi absurd sa se sugereze ca nu va exista un aflux semnificativ".

Ministrul britanic al Muncii si Pensiilor, Iain Duncan-Smith, a declarat duminica, intr-o emisiune BBC, ca estimarile guvernului britanic privind numarul imigrantilor romani si bulgari care ar urma sa vina in Marea Britanie in 2014 ar fi "irelevante".

Ministrul Duncan-Smith a adaugat ca accesul la sistemul de asigurari si ajutoare sociale va fi limitat, fiind inregistrata si nationalitatea aplicantului. "Nu suntem numai noi, olandezii si scandinavii sunt de partea noastra. Asa ca e o lupta importanta, cred ca noi toti, tarile nordice, trebuie sa devenim mai restrictivi. Avem un numar de tari de partea noastra si cred ca vom putea sa inasprim regulile pentru cei care vin in tara noastra doar pentru a beneficia de sistemul nostru de asistenta sociala", a declarat ministrul britanic.