Legea Educatiei Nationale: Elevii pot sa nu frecventeze orele de religie, la solicitarea scrisa a parintilor / Fiecare scoala decide ce fac copiii care nu merg la religie

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 15 februarie 2013, 13:55 Actualitate | Esenţial


Religia este o materie la care copiii sunt inscrisi "din oficiu", din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a. Parintii pot decide, insa, sa isi retraga copiii de la orele de Religie, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. Prevederile fac parte din Legea Educatiei Nationale, care la articolul 18 scrie urmatoarele: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".

Planul-cadru pentru invatamantul primar pus in dezbatere vineri, 15 februarie, de Ministerul Educatiei prevede "Religia" ca materie ce face parte din "trunchiul comun" (adica este disciplina obligatorie) incepand cu clasa pregatitoare. De altfel, Religia se preda deja la Clasa pregatitoare inca din septembrie anul trecut.

Legea Educatiei Nationale prevede insa clar procedura prin care materia devine optionala. Ce spune Legea Educatiei Nationala in vigoare la acest moment:
 
"Art. 18. - (2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

Pe de alta parte, in Constitutia Romaniei nu apare nici o data cuvantul "laic", dar Constitutia reglementeaza invatamantul religios.  

Constitutia Romaniei, Art. 32. - (7) "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".

Ce fac copiii care nu merg la Religie, in timpul acestor ore

Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca fiecare scoala decide ce fac elevii care nu frecventeaza orele de Religie. "Scoala este obligata sa asigure supravegherea acestor elevi. Ei pot merge la biblioteca, sa fie supravegheati de un cadru didactic. Dar regulamentul de ordine interna al fiecarei scoli este cel care trebuie sa prevada ce se intampla, ce activitati trebuie sa parcurga elevii respectivi", au declarat reprezentantii Ministerului, precizand ca decizia este la nivelul scolii.

Amintim ca in luna septembrie a anului trecut Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) anunta ca a demarat o campanie de informare a scolilor privind conditiile de inscriere a elevilor la orele de religie. ASUR explica atunci ca a trimis catre scoli un document care enumera principalele prevederi legale relevante in acest caz: Constitutia Romaniei, Legea Educatiei Nationale (Legea 1/2011) si Legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (Legea 489/2006).

O luna mai tarziu, Asociatia sustinea intr-un comunicat de presa ca "Ministerul Educatiei confirma politica de inscriere din oficiu a elevilor la orele de Religie". "ASUR sustine necesitatea predarii in scoli a unui curs de istorie a religiilor menit a educa elevii in spiritul intelegerii si tolerantei si renuntarea la actualul sistem confesional, ale carui efecte nocive le-am constatat in ultimii ani," se arata in comunicatul asociatiei.

Potrivit asociatiei, Deciziei nr. 72 a Curtii Constitutionale afirmand explicit ca prevederile privind predarea religiei trebuie interpretate: "[...] in stricta conformitate cu cele ale art.29 din Constitutie, in sensul carora 'nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa contrare convingerilor sale' si 'parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine'. O alta interpretare ar fi vadit neconstitutionala."

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12105 vizualizari

 • +14 (36 voturi)    
  Drepturile omului (Vineri, 15 februarie 2013, 14:01)

  0m [utilizator]

  Omul se naste liber!!!
  Nici macar parintii nu au dreptul sa aleaga religia copilului!!!
  De ce il indoctrinati de mic???!!!
  • -6 (26 voturi)    
   tu ce crezi? (Vineri, 15 februarie 2013, 14:48)

   ctman [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   omul are dreptul si sa ramana dobitoc sau analfabet? tu de ce trimiti copilul la scoala fara sa-i fi cerut parerea? daca el nu vrea atunci lasa-l acasa sa faca ce vrea ca doar s-a nascut liber. (apropo, inainte de nastere de ce nu l-ai intrebat daca este de acordsa se nasca?) Inainte de a comenta mai gindeste un pic ca doar ar trebui sa fi liber s-o faci.
  • +11 (21 voturi)    
   Un Ateu (Vineri, 15 februarie 2013, 15:11)

   Alex_dw [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Am fost foarte credincios de mic, la mine toata familia si bunici sint credinciosi convinsi, asa eram si eu pina s-a ajung la liceu, cind am inceput sa descoper lumea, apoi la facultate si m-am luminat.

   Am devenit Ateu cind am inceput sa vad "moneda" pe ambele parti si tot ce era despre religie (... etc) se coroda constant si nesustenabil.

   Am vorbit cu parinti si i-am acuzat cind m-au botezat au facut o mare greseala, ar fi trebuit sa aleg eu cind implinesc 18 ani ce religie vreau fara sa-mi fie impusa.

   Asa au procedat niste Atei din anglia, si culmea copilul lor a ales religia catolica, deci omul a avut dreptul de a alege, pe cind eu ... NU

   O sa-mi cresc copilul fara botez, fara indoctrinarile preotului, cu apocalipsa, cu iisus, etc ... fara nimic, si cind va fi mare ii ofer dreptul sa aleaga.

   Aviz credinciosilor vor sa fie vazuti corect sa-si creasca copilul corect si sa il lase pe el sa aleaga la 18 ani ce vrea sa faca, si atunci religia va avea mai multa semnificatie cind vi singur in fata domnului si nu legat de maini si de picioare.
   • -1 (13 voturi)    
    Ce facultate ati facut, de scrieti asa? (Vineri, 15 februarie 2013, 18:20)

    DanCelMare [utilizator] i-a raspuns lui Alex_dw

    Sunteti sigur ca ati facut facultate? Nu de alta , dar ploua cu greseli in comentariul Dvs.:
    1) inca din clasele primare se invata ca pluralul se formeaza uzual cu doi I „ Toata familia si bunicii’’, ‚’cu parintii’’, etc.;
    2) de ani buni se foloseste î din a ("cand’’, etc.);
    3) nu se pune virgula inainte de si;
    4) substantivele proprii se scriu cu litera mare...
    5) forma verbului a veni la pers. 2 singular, timp prezent este ''vii''.

    Trecand la subiect, nu va obliga nimeni nici sa botezati copilul, nici sa-l tineti la orele de religie. Dar o minima pregatire "morala" nu cred ca-i strica. Eu am fost la fel de liber sa fiu ateu si frecventand orele de religie, am declarat-o, nu am fost ''luat la ochi'', etc.
    • +9 (15 voturi)    
     Ce se preda la ora de Religie? (Vineri, 15 februarie 2013, 19:33)

     antrax [utilizator] i-a raspuns lui DanCelMare

     Am prins probabil inceputul sau doar o tentativa de ora de Religie. Eram cred in calsa a 8-a. Fetele chitzaiau ca preotul era tinerel si dragutz, dupa ce-am asistat la 2 ore am renuntat. Pt ca nu se discuta o istorie a religiilor, sau poate concepte morale. te ia din prima cu pacate si ce si cum sa faci. Ca la biserica. Pai ce efecte o sa aiba asupra unor pusti de 6-7 ani cand ii bagi in sperieti cu ceva de genul "tu mergi in Iad ca ieri nu te-ai spovedit"(tinut post, etc, exemple sunt destule de "pacate")?

     Sunt botezat in minunata noastra religie majoritara, dar mi se pare foarte prinsa in TRECUT. Vezi ce s-a intamplat acu' nici o luna cu S. Nicolaescu.
     • -1 (1 vot)    
      Sunt profesori si profesori (Luni, 18 februarie 2013, 7:47)

      DanCelMare [utilizator] i-a raspuns lui antrax

      - Spovedania nu se practica uzual decat dupa 10 ani;
      - ati avut o experienta ratata cu un profesor de religie, nu inseamna ca toti sunt la fel;
      - ce vina avea profesorul pentru chitaielile fetelor, nu cred ca ele aveau treaba cu materia si modul de predare...
      - treaba cu Sergiu este simpla dogmatic: omul a alaes incinerarea, ceea ce il face ''neeligibil'' canonic la inmormantare. A fost liber sa ia o decizie (cu consecintele ei) , cum liber este orice parinte sa nu-si trimita copilul la orele de religie.
    • +5 (13 voturi)    
     pregatire morala (Vineri, 15 februarie 2013, 20:17)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui DanCelMare

     Spuneti ca unui copil nu-i strica "o minima pregatire morala". Poate ca, urmarind doctrina religioasa promovata in secolul nostru, cineva ar putea avea impresia despre crestinism ca este o religie a iubirii, ca totul este plin de dragoste fata de aproapele si fata de univers. Sa revenim un pic pe pamant. Asta este pur si simplu ceea ce aleg sa citeasca credinciosii (unii dintre ei, cei nu prea educati in general) din zilele noastre. De fapt, etica moderna este cea care s-a impus crestinismului si nu invers. Pana acum vreo doua sute de ani cel mai cunoscut pasaj din Biblie era "Thou shalt not suffer a witch to live". Acest pasaj a dus la niste exprimari extrem de plastice ale iubirii si la irosirea de excelenta materie organica. Dar, sa trecem mai departe. Tot in Vechiul Testament (parte din Biblie, nu?), Dumnezeu (nu vreun interpus!) ii invata pe oameni cum sa se poarte cu sclavii lor, ii trimite sa-i macelareasca pe moabiti si, in general, da o gramada de porunci sangeroase. Sensul initial al poruncii "Sa nu ucizi!" era, de fapt, "Sa nu ucizi fara judecata", adica sa nu faci crima ceea ce e cu totul altceva. Nici morala crestina intruchipata in Noul Testament nu este mult mai buna desi, recunosc, pasaje ca cele de mai sus nu se mai gasesc. Dar primii crestini (ma rog, prin anul 415, aproape contemporan cu Sfantul Augustin) au omorat-o pe Hypathia rupand-o in bucati cu mainile goale. Om de stiinta, de, cum sa te porti cu el? In continuare, de-a lungul veacurilor morala crestina a permis o multime de atrocitati. In fine, intregul esafodaj crestin chiar nu se mai sustine intr-o lume moderna, inclusiv morala, facuta pentru alte vremuri si revelata in mare masura unor pastori analfabeti.
     • -1 (1 vot)    
      Un pattern al comentatorului ''anticrestin'' (Luni, 18 februarie 2013, 8:04)

      DanCelMare [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      Recunosc ca ma uluieste uneori parcurgerea comentariilor ''contra''. Am uneori senzatia ca majoritatea si-au facut ‘’studiile’’ de religie (ca si scoala, de altfel) la cinematograf sau, mai grav, la FF...
      1) Noi ne numim crestini pentru ca esenta credintei noastre este Noul Testament. De aceea nu cred ca are sens sa intram intr-o dezbatere asupra Vechiului.
      2) Pe ce va bazati cand spuneti ca ''cel mai cunoscut pasaj din Biblie este acel paragraf din "Iesirea"? Eu nu am gasit nimic in acest sens...
      3) Morala crestina este imbatabila, dupa orice "grila": esenta ei este iubirea lui Dumnezeu si aproapelui ''ca pe tine insuti''. Pai mai poti face vreun rau cuiva, daca esti in stare sa aplici asta? Exista vreun mesaj mai pacifist in alta religie? Ma-ndoiesc. A , ca au existat excese gen cruciadele sau rugul, in primul rand ele apartin lumii catolice (deci altii sa dea seama pt. ele!) si doi, nu au niciun fundament biblic. Sunt doar rataciri oemnesti de care Hristos nu este cu nimic vinovat. Asa pot si eu sa fac orice procarie si sa zic ca o fac in numele Dvs....
  • +5 (11 voturi)    
   Daca religia e impusa, exista o solutie (Vineri, 15 februarie 2013, 15:30)

   Alex_dw [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Treceti la Pastafarianism si gata.

   Este ceea mai tare religie care a existat vre-odata
  • +4 (12 voturi)    
   Un mic comentariu: (Vineri, 15 februarie 2013, 16:25)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Parintii aleg religia copilului pentru ca asa se practica. Insa mi se pare normal sa-l las sa vada el mai tarziu daca ramane sau nu la religia parintilor. Ca sa poata alege cat de cat in cunostinta de cauza, l-as duce la orele de religie. Dar acestea sa fie tinute la Biserica de catre preot, in afara cadrului scolar.
   In scoala daca tot vreti sa bagati religia, prezentati istoria religiilor si studii comparative intre acestea (ce propovaduieste una, ce propovaduieste alta).
   Asa copilul meu va invata de la mine ca nu trebuie sa mergi la Biserica pentru a fi bun crestin iar popa ii va zice altceva.
   • +1 (11 voturi)    
    bun crestin (Vineri, 15 februarie 2013, 20:20)

    Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Andor74

    Cu tot respectul popa stie mai bine ce inseamna "bun crestin". Probabil ca va considerati crestin desi nici nu ati citit cartea sfarnta a crestinismului si nu-i cunoasteti doctrinele. daca le-ati aprofunda ati avea multe surprize, majoritatea neplacute.
  • +6 (14 voturi)    
   .... (Vineri, 15 februarie 2013, 16:47)

   Marcu. [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Pentru ca statul are nevoie de cetateni indoctrinati, dispusi sa creada orice poveste oricat de cusuta cu ata alba este. Iar scoala este o institutie de stat.
  • +2 (8 voturi)    
   o observatie (Vineri, 15 februarie 2013, 16:58)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   e greu de stabilit cand se termina educatia si cand incepe indoctrinarea. Practic copiii nostri sunt, in mare parte, ceea ce ii invatam noi sa fie. Cred, totusi, ca avem voie sa-i invatam pe copiii nostri sa fie crestini/musulmani/budisti sau atei, mai devreme sau mai tarziu ei oricum vor fi ceea ce vor ei sa fie.
 • +21 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 februarie 2013, 14:09)

  [anonim]

  • +9 (15 voturi)    
   exista variante (Vineri, 15 februarie 2013, 14:42)

   marmota carcotel [utilizator] i-a raspuns lui

   copilul meu nu a frecventat orele de religie .. si in 1-4 se ducea la cate o clasa paralela care avea desen sau muzica..in timpul acelei ore
   si in 5-8 ...mergea la biblioteca scolii.. sa citeasca teoria evolutionista:)))
  • +6 (10 voturi)    
   Parinte ateu (Vineri, 15 februarie 2013, 14:46)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui

   V-am raspuns si la celalat articol in aceasta problema. Imi pare rau ca scoala dumneavoastra nu ofera, asa cum ar fi obligata, o alternativa pentru copilul dumneavoastra in timpul orelor de religie. Dar daca scoala face acest abuz, atunci ea trebuie reclamata, nicidecum nu trebuie sa va simtiti fortat sa lasati copilul la orele de religie din acest motiv. Pentru sentimentul ca ar fi fost exclus din colectiv, banuiesc ca ii puteti explica acasa cum stau lucrurile si care va sunt motivele, sunt convinsa ca va intelege perfect si nu veti avea probleme. Chiar s-ar putea sa aveti placuta supriza (ni s-a intamplat si noua) sa vedeti ca din ce in ce mai multi parinti isi vor retrage copiii de la religie, afland astfel ca se poate.

   Despre profesorii de religie care predau si alte ore nu stiu ce sa spun, dar eu nu m-as lasa santajata sa las copiii la religie pentru ca altfel primesc nota proasta la alta materie. Cred ca ar fi si o foarte proasta lectie de viata pentru copii, pe langa toate celelalte neajunsuri.
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 februarie 2013, 17:40)

    [anonim] i-a raspuns lui DV

    • +1 (5 voturi)    
     Teoretic? (Vineri, 15 februarie 2013, 18:30)

     DV [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu stiu de cate ori sa mai explic ca vorbesc din experienta proprie de parinte a doi copii elevi la stat in Romania si care nu au facut religie niciodata. Daca as fi in pozitia ca scoala sa ii nedreptateasca, in niciun caz nu as inghiti in sec si as fugi in alta parte, fie si macar pentru motivul ca astfel as da copiilor mei cea mai proasta lectie de viata cu putinta. Eu ii invat ca trebuie sa isi apere drepturile, nu sa accepte sau sa fuga atunci cand le sunt incalcate.
  • -1 (13 voturi)    
   Poţi da exemple reale de persecutare ... (Vineri, 15 februarie 2013, 15:22)

   cid [utilizator] i-a raspuns lui

   din partea profesorului de religie, că de vorbe suntem toţi sătuli?
   Şi eu pot spune că la orele de biologie, profesorul, ateu declarat, îmi persecută copilul pentru că l-a văzut închinându-se ....
   • +2 (6 voturi)    
    Nu e vorba de persecutare (Vineri, 15 februarie 2013, 17:37)

    OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui cid

    Este vorba de dreptul la alegere - este vorba despre faptul ca fiecare parinte are dreptul sa-si educe odrasla dupa cum considera. Acum, cu religia obligatorie - acest drept este partial ingradit, sau ingreunat - copilul va primi drept valide doua notiuni contradictorii. Si acum tu, ca parinte - preferi sa creada varianta ta sau a unui cadru didactic? (nu ne referim la materii cu specific tehnic, unde expertiza profesorului o depaseste pe a ta, ci vorbim de religie... unde nu trebuie niciun fel de expertiza, doar lipsa de vocatie pentru orice altceva)

    In programa scolara exista materii obligatorii (pentru care nu cred ca trebuie sa gasim justificare) si materii optionale - in functie de profilul scolii/clasei etc. in functie de aptitudinile copilului il indrumam spre una sau spre alta. Religia insa, controversata cum e, nu aduce niciun plus in bagajul de cunostiinte al copilului pe care-l educi. Este normal, ca si alte materii "De nisa" - sa fie optionala.

    Si n-are rost sa dezvoltam faptul ca ora de religie e primul pas in a atrage finantatori pe termen lung pentru o institutie atat de cariata si de gaunoasa cum e BOR, care nu face decat sa ingrase inadaptati de pretutindeni, vezi multe articole despre fabrica de preoti romaneasca.
   • 0 (4 voturi)    
    din pacate (Vineri, 15 februarie 2013, 18:15)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui cid

    bigoti sunt in ambele tabere, e adevarat, dar mai curand cred ca un preot ar putea sa certe un copil pt ca e ateu decat viceversa, nu de alta, dar face parte din "fisa postului", preotul chiar are datoria de a propavadui credinta.
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 februarie 2013, 18:35)

    [anonim] i-a raspuns lui cid

  • +6 (10 voturi)    
   Exista inca o problema (Vineri, 15 februarie 2013, 15:32)

   Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui

   RELÍGIE, religii, s. f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem;

   Religie nu inseamna NUMAI crestinism! Daca materia se cheama "religie" atunci trebuiesc predate toate religiile in mare ca un copil sa poata alege. In caz ca se preda doar crestinismul, atunci materia trebuie sa se numeasca "crestinism", nicidecum "religie".
  • +7 (7 voturi)    
   religie sau etica...simplu! (Vineri, 15 februarie 2013, 16:40)

   ernestina [utilizator] i-a raspuns lui

   De exemplu, in Germania sau Spania exista, pentru copii care nu vor frecventa orele de religie, cursuri de ETICA.
  • +1 (1 vot)    
   alternativa pentru toti... (Vineri, 15 februarie 2013, 17:40)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui

   ...ar fi Istoria religiilor. Dar asta le-ar deschide copiilor mintea prea mult deoarece vor constata ca religia e ca si politica, a doua meserie din lume care este fooaaarteee inrudita cu prima.
 • -34 (46 voturi)    
  tz tz tz (Vineri, 15 februarie 2013, 14:11)

  DragosMc [utilizator]

  Au intrat baietii cu fundurile fine de la ASUR in fibrilatii cand au auzit ca religia e inca in programa ?

  nu mai stiti cum sa eliminati tot ce inseamna Dumnezeu din educatie.

  Regimul pseudo-capitalist 'modern' se transforma cu pasi repezi in ceva similar celui comunist in materie de prigonire a tot ce inseamna crestinism.. Daca nu cumva in ceva mai rau...
  • +9 (15 voturi)    
   religia sau cine ne educa copiii (Vineri, 15 februarie 2013, 14:40)

   habla [utilizator] i-a raspuns lui DragosMc

   asta ai invatat la orele de religie? despre "funduri fine"?
   dincolo de amarul cinism al vorbelor de mai sus, nu inteleg de ce eu trebuie sa declar ca nu vreau sa participe copilul la ora de religie, cand ar trebui sa fie invers: cei care tin cu tot dinadinsul, sa faca cerere scrisa.

   optiunea, respectiv educatia religioasa ar trebui sa fie chestii private, in care singurul cuvant de spus sa il aiba parintii. si nu ca sa se justifice, asa cum obliga legea in forma actuala. nu trebuie sa dau cu subsemnatul nicaieri ca nu vreau ore de religie, dimpotriva, cei care vor musai ca biserica sa le educe copiii, n-au decat sa ii duca la biserica in timpul liber.
   copilul meu trebuie sa se simta marginalizat ca nu face parte din turma?
  • +1 (11 voturi)    
   religie, nu doar crestinism (Vineri, 15 februarie 2013, 14:49)

   bogdaniulian [utilizator] i-a raspuns lui DragosMc

   e vorba de religie, nu doar de crestinism. stiu ca va credeti buricul pamantului, dar mai exista si altii in lumea asta, "victimelor"!
  • +3 (7 voturi)    
   Comentatori (Vineri, 15 februarie 2013, 15:01)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui DragosMc

   Nu te supara, dar cred ca vorbesti ca sa te afli in treaba.
   Ai copii care dorm la ora de religie, sau care rad pe infundate de "popa"?
  • -6 (14 voturi)    
   ===================== (Vineri, 15 februarie 2013, 15:26)

   Zede [utilizator] i-a raspuns lui DragosMc

   Ca de obicei, in tzara lui Furculision se copiaza moda din celelalte tzari.

   O observatzie care poate avea sau nu legatura cu subiectul: in scrierile vechi indiene un "asura" inseamna un demon :)
   • +2 (6 voturi)    
    Hm (Vineri, 15 februarie 2013, 19:48)

    Closed [utilizator] i-a raspuns lui Zede

    Va dati seama ce grav e ca Botswana are moneda pe care-o are? Cu toate ca saracul cuvant in limba lor inseamna "ploaie" cica.

    Daca nu v-ati prins: ce legatura are scrierea veche indiana cu o asociatie romaneasca? Chiar nu vedeti ca sunteti absolut penibil?
  • +2 (6 voturi)    
   confuzie (Vineri, 15 februarie 2013, 16:03)

   cris34 [utilizator] i-a raspuns lui DragosMc

   Buna ziua, faceti o confuzie, este vorba de dreptul fiecaruia de a-si alege confesiunea religioasa si de a crede sau nu, in ultima instanta. Nu s-a interzia ora de religie, ci s-a spus, pe buna dreptate, ca fiecare poate sa aleaga daca isi lasa copilul sau nu la ora de religie. De fapt, in opinia mea, credinta e o chestiune intima si nu de parada sau de indoctrinare obligatorie. Daca esti religios nu inseamna ca esti mai bun (eu consider ca a adera superficial la o doctrina respectand niste obiceiuri si atat nu inseamna ca esti credincios, de fapt)... toleranta da masura si toleranta religioasa e si ea inclusa. Sunt atatia oameni care nu cred neaparat intr-o religie anume dar sunt gata oricand sa isi ajute aproapele.. Sunt ei mai putin buni decat cei care se declara relogiosi? Si apropo de secularizare, uitati-va la exemplul tarilor unde religia s-a separat de treburile statului si ale socialului, ramanand o chestiune personala si atat... Amintesc aici numai tarile nordice, unde e cel mai inalt standard de viata din lume.. Oamenii de acolo sunt mai rai din cauza asta? Sau societatile acelea mai apropiate de "satana"? Un NU hotarat.
   • 0 (4 voturi)    
    Fii serios... (Vineri, 15 februarie 2013, 17:42)

    OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui cris34

    Iti dai seama ca ei sunt viitorii chiriasi ai cazanelor...Auzi tu! nivel de trai mai bun! ptiu! standard inalt de viata? Ptiu! noi avem popi!!!!!
 • +7 (9 voturi)    
  asta ne spune Constitutia deocamdata (Vineri, 15 februarie 2013, 14:17)

  damenvals [utilizator]

  dar dupa revizuire?
 • +11 (21 voturi)    
  Un lucru corect (Vineri, 15 februarie 2013, 14:21)

  Robert AdrianStroe [anonim]

  Mi se pare corect si normal ca parintii sa decida in problema asta.
  In clasa I, copilului meu i s-a povestit in mod repetat la ora de religie ca vine apocalipsa si vom muri cu totii.
  Drept urmare copilul a avut cosmaruri, s-a trezit in fiecare noapte si a plans de frica, pana pe 21/12/2012 cand "a venit" apocalipsa prescrisa de niste canibali bananieri.
  Ce-i drept, predictia asta incepusera sa o creada si unii care au terminat scolile de mult, ce sa mai vorbesc de cei mici, care au fost foarte afectati de niste profesori de religie care nu au nimic de-a face cu religia sau cu pedagogia.
  Halal religie.....daca voi credeti ca religia ne va scoate pe noi din rahatul actual.......ne meritam soarta. Mai bine fac sport in ora de religie, ca este mai sanatos si fizic si psihic..
  • +7 (7 voturi)    
   Corect (Vineri, 15 februarie 2013, 14:38)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui Robert AdrianStroe

   Imi pare rau pentru problemele pe care le-a avut copilul dumneavoastra in urma orelor de religie, dar trebuie sa stiti ca parintii chiar decid in privinta asta si religia nu este obligatorie ci optionala. Il puteti retrage oricand de la orele de religie, fara nicio explicatie si fara sa cereti aprobarea cuiva.
  • -3 (11 voturi)    
   da mai multe detalii ... (Vineri, 15 februarie 2013, 15:16)

   cid [utilizator] i-a raspuns lui Robert AdrianStroe

   Au mai fost și alți copii din acea clasa cu asemenea coșmaruri? La ce scoală, la ce profesor?
   Asa pot spune și eu ca am avut coșmaruri după ce am citit postarea ta despre venirea apocalipsei și cer sa ți se interzică sa mai postezi...
   Nici credința ortodoxă nu susține aberațiile vehiculate prin presă despre apocalipsă și cu atât mai puțin programa școlară.
 • +4 (18 voturi)    
  Felicitari! (Vineri, 15 februarie 2013, 14:23)

  DV [utilizator]

  Foarte bine ca explicati intr-un articol toate aceste lucruri! Vad din ce in ce mai des ca se dezinformeaza pe toate canalele (inclusiv de catre profesori sau directori de scoala) afirmandu-se ca religia ar fi obligatorie. Toata lumea trebuie sa stie ca RELIGIA NU ESTE OBLIGATORIE si ca daca parintii nu doresc ca ai lor copii sa urmeze cursurile disiplinei Religie, este suficient doar sa notifice scoala despre acest fapt. Nu le trebuie nicio justificare si nici aprobare din partea scolii sau altcuiva. O simpla notificare este suficienta!
  • +4 (14 voturi)    
   NU!!! (Vineri, 15 februarie 2013, 14:53)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui DV

   Parintii NU trebuie sa faca NICI O "cerere" ca sa "retraga" copilul de la "ora de religie"!! Parintii trebuie sa faca cerere pentru ca sa MEARGA copilul la ora de religie - altfel, copilul sa isi vada de treaba lui si sa mearga la niste ore care chiar AU de a face cu scoala!!!
  • +6 (12 voturi)    
   corect era invers!!!!! (Vineri, 15 februarie 2013, 16:27)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui DV

   Adica parintele sa notifice scoala ca doreste sa se organizeza cursuri de religie pentru copilul sau!
 • +4 (6 voturi)    
  Lamuriri privind prevederile constitutionale (Vineri, 15 februarie 2013, 14:27)

  DV [utilizator]

  Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja asupra caracterului de obligativitate, aratand ca el se refera exclusiv la oferirea orelor de religie, nicidecum la participarea la invatamantul religios.

  "Decizia 72/1995 a Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea unor prevederi ale Legii învăţămîntului, afirmă că Religia nu trebuia înţeleasă ca disciplină obligatorie, obligativitatea constând numai în introducerea acestei discipline în planurile de învăţămînt, religia şi confesiunea rămânând să fie alese sau nu."
 • +3 (9 voturi)    
  Orele de religie - pierdere de vreme (Vineri, 15 februarie 2013, 14:35)

  dottore [utilizator]

  Orele de religie, o metoda de a afla preotii cand isi pierd fetitele virginitatea.
  Mai bine ar baga o ora de informatica in plus, de engleza, de sport sau de dezvoltare a unei pasiuni ca si asa multi ajung in facultate dezorientati.

  Treziti-va oamenilor, suntem in secolul 21.
  Besrica noastra e nereformata plina de oameni puturosi.
  Legatura mea cu Dumnezeu nu se realizeaza prin intermediari.
 • +3 (5 voturi)    
  nu inteleg scopul articolului (Vineri, 15 februarie 2013, 14:36)

  marmota carcotel [utilizator]

  1. legea iti permite sa retragi copilul de la orele de religie ... eu personal am dat o simpla declaratie acum 6 ani.
  2. constitutia spune ca acest drept este garantat si liber .. dar nu obliga !
  Prin urmare ce se dezbate?
  • -8 (10 voturi)    
   uite ce se dezbate.. (Vineri, 15 februarie 2013, 17:00)

   Dnn [utilizator] i-a raspuns lui marmota carcotel

   niste atei/agnostici/nehotarati/ciudati/atotcunoscatori ce au auzit de religie doar din flime (intre noi fie vorba - n-au citit niciodata nici Biblia nici o alta carte religioasa adevarata ) considera ca legea eduactiei nu e buna!! atata!! pentru ca legea e clara!!

   mai mult frumosii de la ASUR cu buna stiinta (stiau sigur ce spune legea educatiei ca nu pot fi acuzati de prostie), au aruncat in haos total pe toti cititorii hotnews publicand minciuni.. cum ca notificare scrisa trebuie facuta de parintii cae vor ore de religie pentru coipii nu de cei care nu vor.. si acuma toti astia ce isi dau cu parerea pe aici sunt mai mult decat convinsi ca de fapt lucrurile sunt exact pe dos!!

   Situatia e insa clara : constitutia e ambigua pe aceasta tema (asa cum ii sta bine la o constitutie - nu poate sa tina loc legilor) iar legea educatiei e foarte clara!!
   • +2 (6 voturi)    
    Intre noi fie vorba (Vineri, 15 februarie 2013, 18:31)

    OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

    Procentul celor care au citit biblia (si nu numai) in randul tuturor ateilor din tara - e muuult mai mare decat procentul celor care au citit biblia in randul credinciosilor declarati. Eu as spune ca atotcunoscatorii de care vorbesti sunt in randul vostru - tocmai prin faptul ca incercati sa ne impuneti credinta voastra. Sa ne spuneti ca voi stiti ce e mai bine pentru noi. Vrem doar sa fim liberi de atotstiutorii prevestitori ai apocalipsei. Cine sunt atunci inadaptatii/ciudatii??? Cei care vor sa-si educe singuri copiii sau cei care stiu cum e mai bine pentur copilul altuia? Cine sunt ciudatii, prietene? cine crede in prieteni imaginari?

    Eu zic sa pastrezi decenta, asa cum ai vazut ca fac restul indivizilor care-si posteaza parerea. Asta nu v-au invatat la religie?
 • 0 (2 voturi)    
  Deci... (Vineri, 15 februarie 2013, 14:40)

  Luke [utilizator]

  se schimba ceva? nu mai pot fi retrasi copiii sau ce?
 • +3 (3 voturi)    
  unde e contradictia (Vineri, 15 februarie 2013, 14:43)

  clar0bscur [utilizator]

  Nu există nicio contradicție între Legea educației naționale și Constituție asa cum lăsați dvs. să se înțeleagă prin acel "pe de altă parte" de la mijlocul textului.
  Constituția spune ca invațământul religios în școlile de stat este "organizat și garantat prin lege", adică exact situația din prezent în care orele de religie fac parte din curricula școlară, este predată de profesori specializați (și preoți) și este în orarul tuturor copiilor din oficiu (ca disciplina din trunchiul comun). Mai organizat si mai garantat decat atat nu cred ca se poate. Că un lucru este garantat nu inseamnă automat ca el este și obligatoriu (iar Constituția nu spune nici ea că învățământul religios este obligatoriu).
 • -3 (5 voturi)    
  M-as bucura (Vineri, 15 februarie 2013, 14:50)

  Adeodatus [utilizator]

  Daca aceasta preocupare pentru ora de religie intr-un context ca acesta v-ar ajuta sa va apropiati mai mult de Domnul... Pace si har!
 • +2 (6 voturi)    
  Materie optionala (Vineri, 15 februarie 2013, 15:20)

  iXandu [utilizator]

  Fiind protestant, la orele de religie ortodoxa din generala si liceu nu am participat niciodata si nici nu am fost obligat sa particip. E drept, era ora libera si nu se ocupa nimeni de mine, in general eram prin scoala pierdeam vremea. Colegii care erau catolici tineau separat orele de religie catolica. Am avut si un musulman si parintii au ales sa il lase la orele de religie ortodoxa. Cred ca statutul orei de religie ar trebui sa fie optional, dar nu eliminat.
 • +2 (6 voturi)    
  Incredibil (Vineri, 15 februarie 2013, 15:48)

  felis_tigris [utilizator]

  "Scoala este obligata sa asigure supravegherea acestor elevi. Ei pot merge la biblioteca, sa fie supravegheati de un cadru didactic."

  Care biblioteca, cate scoli din Romania au biblioteci, dar mai ales cate scoli au bibliotecari angajati?

  Care cadru didactic sa-i supravegheze, ca toate cadrele didactice "este" la ore?
  • +5 (5 voturi)    
   Biblioteci etc (Vineri, 15 februarie 2013, 17:02)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

   Daca scoala nu are biblioteca si niciun alt cadru didactic disponibil, copilul poate petrece ora la o alta clasa sub supravegherea cadrului didactic de acolo. Asta daca exista cu adevarat motive obiective pentru care nu a putut fi plasata prima sau ultima ora din orar.
 • +1 (5 voturi)    
  lamuriri suplimentare din viata reala (Vineri, 15 februarie 2013, 16:09)

  un dac [utilizator]

  nu din constitutie:-)

  1. ora de religie nu este prima sau ultima, ca sa iti duci copilul mai tarziu/sa-l iei mai devreme. de foarte multe ori sunt la mijloc (cazul copilului meu).
  2. nu exista personal disponibil care sa conduca copilul la biblioteca/care sa supervizeze copilul in timpul acestei ore.

  restul este bla bla ieftin de la adulti care nu au copii sau de la politicieni care isi trimit odraslele la scoala in alta tara.
  Neparticiparea oricarui copil la ora de religie, fie ca e de alt cult religios, fie ca nu vor parintii sa-si indoctrineze copilul de mic, conduce la privirea lui ca fiind "altfel", ceea ce nu este benefic si ceea ce contravine cu normele legale care stipuleaza obligativitatea scolii de a crea un mediu NEDISCRIMINATORIU si sanatos psihic pentru toti copiii.

  PS: nu mai bine va ocupati de hartia igienica lipsa din scoli, de igiena, de violenta etc? si peste 20 de ani cand nu se vor mai imbolnavi copiii nostri in scoala pe capete mai discutam despre cate ore de matematica/religie/romana sau istoria dinozaurilor sa faca copiii.
  • +2 (2 voturi)    
   Tot din viata reala (Vineri, 15 februarie 2013, 16:51)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Sunt perfect de acord cu consideratiile dumneavoastra privind caracterul discriminatoriu al orelor de religie oferite de scolile publice din romania ina cest moment. In Statele Unite, spre exemplu, s-a clasat aceasta problema inca din 1948 :http://en.wikipedia.org/wiki/McCollum_v._Board_of_Education

   Dar din lumea mea reala de parinte cu doi copii scolari la stat in Romania, va anunt ca ora de religie poate fi ultima sau prima (cazul fiicei mele pe care o iau mai devreme cu o ora de la scoala in ziua in care are religie) si ca scoala este obligata sa asigure supravegherea elevilor care nu fac religie, cand nu a reusit sa o puna in orar altfel decat in mijlocul zilei (cazul fiului meu care in timpul orei de religie sta cu invatatoarea in alta parte). Alti copii merg la biblioteca sau la o alta clasa paralela in timpul asta. Deci in lumea reala se poate, desi nu consider ca este solutia ideala, exista solutii concrete si aplicabile pentru cei care nu doresc sa faca religie.
   • +3 (3 voturi)    
    sper ca sunteti din bucuresti (Vineri, 15 februarie 2013, 17:51)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui DV

    caz in care ma voi muta imediat la scoala respectiva. eu am vrut sa spun ca atata timp cat lucrurile sunt doar pe hartie, dar punerea lor in practica sta la latitudinea scolilor, totul este un mare fas. mi se pare mult mai simplu sa nu existe religie in scoala si gata.
    religia este o optiune intima a unui individ matur.
    mie mi s-a pierdut copilul in primul an de scoala vreo 20 de minute lasat sa mearga singur spre un optional. la un liceu de peste drum au prins profesorii un dement care agita un cutit, nu aveau contract cu nicio firma de paza in momentul respectiv. si mai am multe exemple din viata reala. nu cred ca scoala, asa cum este ea acum, poate (la nivel national) asigura supraveghere, spatiu, nediscriminare unui copil care nu face religie. prin urmare am ales sa faca, desi mai logic ar fi fost sa nu existe.
    cu stima.
 • -3 (5 voturi)    
  Din acest articol... (Vineri, 15 februarie 2013, 17:39)

  Setalcott [utilizator]

  Aflam dupa vreo douazeci de ani ca religia se preda in scoala. Mai bine ne-ar spune ca religia a fost in scola de la inceput, si a fost scoasa prin dictat de un regim ateu, instalat de o armata straina de ocupatie..
  • +2 (4 voturi)    
   Care regim ateu? Care ocupatie? (Vineri, 15 februarie 2013, 18:42)

   OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Si, cel mai important, de ce ganditi dvs ca majoritatea concetatenilor va impartasesc parerea?? Tocmai atitudinea asta sfidatoare, care ne anunta fara echivoc ce e mai bine pentru noi - DERANJEAZA !!!
   • +3 (5 voturi)    
    Va inselati (Vineri, 15 februarie 2013, 19:58)

    Closed [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

    Din pacate, majoritatea concetatenilor doreste predarea orelor de religie in scoli, ba chiar isi doreste ca acestea sa fie obligatorii. De ce? Din diverse motive, de la "ii insufla copilului valorile moralei crestine" pana la "asta e religia mea si a poporului meu si, daca nu va place, puteti sa va duceti dracu'".

    Poporul roman inca este sub influenta popilor, a cadelnitelor si a crucilor. Si spun asta cu regret pentru ca, daca ar fi fost vorba de o religie care sa practice ceea ce sustine, ortodoxismul ar fi fost chiar in regula. Insa e cat se poate de clar ca smerenia, bunatatea si moralitatea au fost inlocuite de trufia, agresivitatea, etalarea bogatiei si lipsa de etica a noilor potentati ai bisericii. Teoria ca teoria, insa practica ne omoara.
    • -2 (6 voturi)    
     Niste clarificari (Vineri, 15 februarie 2013, 22:24)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Closed

     Nu mi-e clar ce nu va place la ortodoxie. Daca nu va plac popii, cadelnitele si crucile, inseamna ca nu va place ortodoxia in sine. Daca nu va plac trufia, agresivitatea, etalarea bogatiei si lipsa de etica, astea sunt lipsuri care ies la iveala peste tot in societate, si ar trebui sa dovediti ca sunt regula si nu exceptia in biserica. Oricum, eliminarea orelor de religie nu va rezolva problema. Regula "fa ce zice popa, nu ce face popa", se aplica.
   • -1 (3 voturi)    
    Nu e clar? (Vineri, 15 februarie 2013, 22:07)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

    Regimul comunist. Ocupatia sovietica.
    Nu am sustinut ca majoritatea concetatenilor imi impartasesc parerea. Dar daca nu mi-o impartasesc, spuneti dumneavoastra cum se face ca legea educatiei e in vigoare. Spuneti si care e scopul acestui articol. Daca atitudinea mea deranjeaza, puneti-va problema ca poate deranjeaza si atitudinea asta elitista: "stim noi ce e mai bine pentru prostime. II scapam de religie si va curge lapte si miere".
 • +1 (3 voturi)    
  Credinta in spirit vs. Dogma religioasa (Vineri, 15 februarie 2013, 22:09)

  marvio [utilizator]

  De ce o trebui astazi sa ne prefacem ca suntem ultra-religiosi, dupa ce 50 de ani ne-am prefacut ca suntem super-atei? De ce o fi necesar sa predam in scoli o unica dogma religioasa si sa nu lasam copiilor nostri dreptul la libera alegere a credintei in spirit si divinitate?

  Eu as fi optat pentru inlocuirea orelor de religie prafuite si obositoare cu ore de educatie civica, in care sa fie tratate teme moderne pentru dezvoltarea spiritului civic si moral al copiilor. Inclusiv teme filozofice si religioase, dar NU dogmatice si partinice.

  Nu am nimic impotriva religiei noastre, ma opun insa cu tarie impunerii ei fortate, ca dogma unica, ce trebuie predata obligatoriu, fiind excluse alternativele spirituale..

  Pe vremea lui Ceausescu bisericile erau pline de tineri credinciosi iar religia nu se preda deloc in scoli. Nu era parca mai bine atunci?

  Parintilor care - desi sunt ortodocsi prin botez - nu vor sa-si lase copiii la orele de religie ortodoxa, ce alternativa li se ofera pentru ca odraslele lor sa se apropie totusi de credinta libera in spirit si divinitate, fara insa impunerea unei dogme anume?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by