Ministrul francez pentru Consum: Carnea ajungea din Romania cu codul vamal pentru "carne de cal"

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 15 februarie 2013, 9:40 Actualitate | Esenţial


Codul vamal al carnii de cal din Romania vanduta companiei franceza Spanghero este cel pentru "carne de cal", a declarat joi ministrul francez pentru Consum, Benoit Hamon, citat de Paris Match. Oficialul francez a precizat, in prezentarea concluziilor anchetei lansate in problema carnii de cal etichetate gresit, ca ea iesea din abatoarele romanesti fiind etichetata clar "carne de cal, origine Romania".

Potrivit ministrului francez, carnea a fost etichetat ca provenind din Romania, fie cu mentiunea "inainte de dezosare", fie cu initialele "BF" care defineste tipul de pachet. Cele doua initiale ar fi putut sugera ca era vorba despre carne de vita, a precizat Benoit Hamon.

Cu toate acestea, ministrul a remarcat ca prezenta codului vamal pe factura indica ca era vorba de carne de cal.

"Atunci cand carnea ajunge la Spanghero, acesta avea mentiunea BF Romania, insa codul vamal este cel de carnea de cal", a subliniat ministrul francez pentru Consum.

Cu cateva minute inainte de conferinta de presa, compania Spanghero a trimis un comunicat de presa in care a aratat ca in absenta termenului clar, cifrele au fost citite drept un cod folosit in cadrul firmei (romanesti - n.red.) si, drept urmare, nu au putut fi identificate drept un cod vamal pentru carne de cal".

Hamon a precizat un alt aspect important si ca Spanghero "nu ar fi putut ignora pretul pietei", in conditiile in care "un kilogram de carne a fost cumparat mult sub pretul pietei".

Primele elemente ale anchetei indica "o suspiciune puternica" ca Spanghero este "primul agent al acestei filiere de etichetare a carnii de cal din Romania cu indicativul vita"

Amintim ca autoritatile franceze i-au retras joi societatii franceze Spanghero, care a furnizat carnea catre Findus, autorizatia sanitara care ii permitea sa prelucreze carnea, acuzand-o de "inselatorie economica" in scandalul european al carnii de cal, scrie AFP. Spanghero este vinovata de "inselatorie economica", a afirmat si ministrul pentru Consum, Benoit Hamon.

Echipe de veterinari vor fi trimise la punctele de lucru ale societatii, in sud-vestul Frantei. In functie de aceste rezultate, guvernul va decide atunci da va retrage definitiv autorizatia, a precizat ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















12261 vizualizari

  • +21 (23 voturi)    
    Dar n-ati avut nicio problema... (Vineri, 15 februarie 2013, 10:21)

    Chiar Eu [utilizator]

    sa aratati cu degetul spre Romania... La ce ar fi servit sa se precizeze originea carnii pe ambalaj daca un intermediar poate face din ea orice?
  • +41 (43 voturi)    
    buna asta... (Vineri, 15 februarie 2013, 10:36)

    liviusmaximus [utilizator]

    auzi, au citi BF si credeau ca asa spun romanii la vita :)))))
    restul detaliilor - codul vamal, culoarea, mirosul, pretul, comanda, nu au mai contat. Bat-man, bat-man :)
    Acum, spuneti-mi voi, cum se zice BOU in franceza ? Dar NESIMTIT in engleza ? Se accepta si "codificari" .
    • +9 (9 voturi)    
      iti dai seama (Vineri, 15 februarie 2013, 16:18)

      rider [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

      daca scria PS ....... gata..nebunie...poison :):):)
      sunt penibili francezii...nu mai stiu cum sa dreaga busuiocul dupa toate acuzele (false!) internationale pe fata.
    • 0 (0 voturi)    
      TREABA E SIMPLA! (Sâmbătă, 16 februarie 2013, 9:06)

      schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

      Trebuie dati in judecata pentru daune interese, sa le sara parul de pe picioare.
      Adica spanghero asta, nu stie codurile europene! Le-au facut aia de la abatorul din Botosani, respetiv Brasov!.
      Pe de alta perte, jegurile frantuzesti o trag mai departe cu romanii, desi s-a dovedit ca ei cumparau carnea din NL, en gross, fara a face vreo selectie din care tara europeana provine!
      Deci, ardeti-i sa plateasca!
  • +33 (33 voturi)    
    Evident (Vineri, 15 februarie 2013, 10:41)

    gaspy [utilizator]

    E evident ca cei de la Spanghero stiau ce importa. Nu poti confunda carnea de cal cu cea de vita si in orice domeniu se face o receptie a marfii, niciunde nu se face cu ochii inchisi. Oricine a lucrat in orice industrie in care exista furnizori si beneficiari stie ca asta nu se poate intampla.
    • +19 (25 voturi)    
      este imposibil ca tu, (Vineri, 15 februarie 2013, 11:13)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui gaspy

      ca procesatori francez de carne de vita, sa nu iti dai seama ca ai in fata alta carne, care nu e de vita. Totul este o manarie, ca francezii sa scoata profit de pe urma achizitionarii de carne de cal ieftina, si vanzarii ca si carne de vita, muult mai scumpa.
      Acum e randul lui Ponta sa faca ce stie el mai bine: sa latre pe la UE, sa acuze, sa sara in sus ca suntem victime, sa ameninte cu procese penale, sa ceara despaguburi si sa ii faca pe francezi si pe englezi sa isi ceara scuze, ca sa le aratam noi lor ca nu suntem chiar asa de prosti pe cat ne cred.
  • +16 (22 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 februarie 2013, 10:54)

    [anonim]

  • +14 (16 voturi)    
    imi scapa (Vineri, 15 februarie 2013, 10:55)

    mai3 [utilizator]

    cum s-a descoperit de fapt prezenta carnii de cal in produsele respective?
    a sesizat vreun consumator diferenta de gust sau a ciripit cineva din interiorul lantului, bineinteles cu anumite intentii
    • 0 (2 voturi)    
      teste (Vineri, 15 februarie 2013, 17:35)

      CristiG [utilizator] i-a raspuns lui mai3

      Se numesc teste ADN, teste care au demonstrat existenta de ADN de cal in lasagna de vita.
  • +13 (15 voturi)    
    O mica evaziune (Vineri, 15 februarie 2013, 11:18)

    Bobilu [utilizator]

    Am impresia ca indivizii astia vindeau carnea de vita cu eticheta de carne de cal, pentru ca probabil taxele erau mai mici. Apoi cand ajungeau la destinatie...hopa...carne de vita fresh din romania. Insa cand au primit chiar carne de cal....s-a infundat masina de tocat!
    Insa tot nu vad nimic concret care sa acuze abatoarele din Romania in mod evident. Dar vad ca francezii fac orice sa puna reflectorul pe noi! Urat....
    • +7 (7 voturi)    
      Gresesti (Vineri, 15 februarie 2013, 12:00)

      LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui Bobilu

      Nu se platesc taxe intracomunitar, nu aveau nici un interes.
  • +15 (17 voturi)    
    coduri (Vineri, 15 februarie 2013, 11:32)

    dan3 [utilizator]

    Adica UE are coduri stampilate pe oua din care rezulta daca gaina a fost stresata sau nu (si nu le citeste niciun cumparator) dar nu are coduri clare pentru carne. UE are reguli pentru curbura castravetilor si reguli pentru distanta de la cotetul cainelui la coltul casei dar nu are reguli pentru urmarirea produselor alimentare pe teritoriul ei. Nu cred! Asta aminteste de bancul cu legea: "legea este ca o bariera, cei mici trec pe sub ea, cei mari sar peste ea, numai fraierii se opresc in ea."
  • +13 (13 voturi)    
    nu pot sa nu observ ironia faptului (Vineri, 15 februarie 2013, 11:41)

    giigi [utilizator]

    daca eram in schengen, mai exista cod vamal? o granita facuta sa blocheze coruptia din afara, pune in evidenta coruptia dinauntru..
    • +3 (5 voturi)    
      ai dreptate giigi (Vineri, 15 februarie 2013, 13:25)

      luci30 [utilizator] i-a raspuns lui giigi

      aruncarea responsabilitatii tinde sa devina sport international-amintesc aici castravetii ,gripa aviara,....
  • +8 (12 voturi)    
    traducere (Vineri, 15 februarie 2013, 12:47)

    quetzal [utilizator]

    nu mai traduceti pe sarite ca sa agitati spiritele nationaliste, ministrul francez a spus clar ca abatoarele din ro au pus eticheta corect si ca intreaga vina apartine firmei franceze (careia dealtfel i-a retras atestatul veterinar). Cei care au vorbit despre etichetele BF etc au fost reprezentatii firmei acuzate, Spanghero, ministrul a spus doar ca acestia nu sunt credibili, ca e imposibil sa nu fi stiut ce cumpara.
    Cand o sa se rezolve si la noi anchetele in cateva zile si vor fi pesepsiti atat de rapid vinovatii de frauda, atunci putem sa vedem paiul din ochiul altuia pana atunci mai usor cu injuraturile.
    • +7 (7 voturi)    
      corect (Vineri, 15 februarie 2013, 16:22)

      rider [utilizator] i-a raspuns lui quetzal

      uite si ce zic cei de la BBC:

      "French Consumer Affairs Minister Benoit Hamon said the meat had left Romania clearly and correctly labelled as horse. It was afterwards that it was relabelled as beef."

      http://www.bbc.co.uk/news/world-21464052
  • +3 (7 voturi)    
    rock (Vineri, 15 februarie 2013, 13:07)

    TLiviu [utilizator]

    dar vai ! Hollande nu-i pretenu lu Ponta iresponsabilul glumetz ? Uslamisti nu fac parte din aceasi familie europeana cu guvernantzi francezi -
  • +2 (2 voturi)    
    ... (Vineri, 15 februarie 2013, 20:04)

    dragos234 [utilizator]

    Stie cineva din domeniu ce inseamna acest BF?
    • +1 (1 vot)    
      greu de gasit (Sâmbătă, 16 februarie 2013, 9:47)

      capitan [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

      Având în vedere faptul ca nici firma franceza ce prelucra carnea nu stia ... chiar ca trebuie sa îti raspunda un rar cunoscator :)
    • +2 (2 voturi)    
      presa straina (Duminică, 17 februarie 2013, 11:48)

      quetzal [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

      a spus ce inseamna: «Boneless fores»


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by