Societatea franceza Spanghero, suspectata ca ar fi un pivot in afacerea europeana a carnii de cal fals etichetata ca fiind de vita, a cumparat 42 de tone de carne de cal, la inceputul lui ianuarie, de la o societate cipriota, scrie joi cotidianul francez Le Parisien, preluat de AFP.

Ziarul afirma ca a consultat "trei facturi de la autoritatile romane care ridica suspiciuni legate de societatea franceza Spanghero, dar si de comerciantul cipriot Draap".

Potrivit acestor facturi, societatea franceza ar fi primit 42 de tone de carne tocata de cal, un produs rezultat din dezosarea unei carcase.

Le Parisian publica facsimilul unei facturi din 4 ianuarie avand ca antet societatea cipriota Draap Trading, al carei director este olandez, si adresata "Spanghero viandes elabore" din Castelnaudary (sud-vest) cu detalii legate de comanda pentru carnea tocata.

Site-ul Spanghero nu mai contine de mai multe zile decat o pagina cu un comunicat datat 11 februarie, potrivit caruia societatea "nu are activitati de cumparare, revanzare sau prelucrare de produse pe baza de carne de cal".

Un reprezentant al societatii a precizat pentru cotidianul parizian ca "Spanghero nu a primit niciodata facturi de la Draap Trading legate de carnea de cal".

Mai multe ziare europene au aratat ca directorul Draap, Jan Fasen, a fost condamnat la un an de inchisoare dintre care trei luni cu suspendare in ianuarie 2012 pentru faptul ca ar fi vandut carne de cal, provenita din America de Sud, drept vita halal produsa in Germania.

Financial Times, care sustine ca a consultat documente ale unui tribunal din Breda (vestul Olandei), precizeaza ca aceasta carne a fost vanduta in Franta, dar numele clientului un a fost dezvaluit.

Scandalul a izbucnit saptamana trecuta in Marea Britanie, cand s-a descoperit ca lasagna vanduta sub marca Findus continea carne de cal marcata ca fiind de vita. Lasagna fusese fabricata de un subcontractor francez, Comigel, care ar fi cumparat carnea de la Spanghero.

Carnea in cauza, de origine romaneasca, potrivit autoritatilor franceze, ar fi fost comercializata de un trader cipriot si unul olandez, inainte de a ajunge la furnizorul francez, Spanghero, si apoi la Comigel.

O ancheta internationala a fost deschisa pentru a vedea unde s-a schimbat etichetarea carnii din cal in vita.

Carnea de cal este mai ieftina decat cea de vita.