Carne de cal a fost gasita pentru prima oara intr-un lot de lasagna congelata vandut in Germania, a anuntat joi distribuitorul produsului, lantul de supermarketuri Real, anunta AFP.

Real a retras deja din vanzare, ca precautie, loturile de lasagna "Tip" iar testele comandate la laboratoare au evidentiat miercuri prezenta carnii de cal, a precizat grupul, intr-un comunicat publicat joi pe site-ul sau.

Compania a subliniat ca a luat masura de retragere a produselor "doar ca masura de precautie, deoarece niciun moment nu a fost detectat vreun risc pentru sanatatea consumatorilor".

Grupul de distributie, care are 316 magazine in Germania, a precizat ca lucreaza cu autoritatile, furnizorii si ministerele Agriculturii si Consumului pentru a "lua toate masurile care vor fi necesare astfel incat clientii sa nu cumpere decat produse ireprosabile".

Lantul de supermarketuri Edeka, cel mai mare distribuitor german de produse alimentare, a demarat si el teste asupra produselor sale, la fel ca vanzatorul de produse congelate la domiciliu Eismann sau lantul de magazine Kaiser's-Tengelmann.

Uniunea Europeana a anuntat miercuri seara o campanie de teste ADN in toate statele membre si o coordonare a anchetelor prin Europol, la capatul unei reuniuni de criza la Bruxelles.

Pe langa cele 2.500 de teste ADN in intreaga Europa, Comisia a cerut statelor membre sa efectueze aproximativ 4.000 de controale pentru detectarea eventualei prezente a fenilbutazonei, un anti-inflamator pentru cai, care ar face carnea improprie consumului.

Scandalul a izbucnit saptamana trecuta in Marea Britanie, cand s-a descoperit ca lasagna vanduta sub marca Findus continea carne de cal marcata ca fiind de vita. Lasagna fusese fabricata de un subcontractor francez, Comigel.