Agentia britanica de securitate sanitara (FSA) a anuntat marti ca, impreuna cu politia, a efectuat perchezitii intr-un abator englez si o uzina din Tara Galilor, banuite ca au furnizat carnea pentru produsele de tip kebab si hamburgeri si suspectate ca au vandut carne de cal in loc de vita, scrie AFP.

Acest anunt deschide calea unei filiere britanice a fraudelor care au condus la etichetarea carnii de cal ca fiind de vita. Pana in prezent, anchetele indicau o filiera franco-romana.

FSA "a suspendat activitatea celor doua intreprinderi" si considera ca abatorul englez a furnizat carcase de cal furnizorilor galezi de carne.

Aceste perchezitii sunt primele rezultate ale auditului ordonat de FSA "in toate abatoarele care produc carne de cal in Marea Britanie", dupa ce la jumatatea lunii ianuarie autoritatile irlandeze au descoperit ca hamburgerii vanduti in supermarketurile Tesco din Marea Britanie si Irlanda contineau carne de cal.

Scandalul a luat o amploare europeana dupa descoperirea, saptamana trecuta, a unor produse vandute de firma Findus si etichetate ca lasagna cu carne de vita, dar care contineau carne de cal. Ele erau produse cu marfa procurata de la un subcontractor francez, Comigel.

Carnea in cauza, de origine romana, potrivit autoritatilor franceze, ar fi urmat un circuit Olanda - Cipru, inainte de a ajunge la un alt furnizor francez, Spanghero, si distribuita ulterior catre Comigel. Autoritatile romane au negat orice incalcare a normelor europene in acest scandal.

Anchetele nu au reusit pana in prezent sa stabileasca in ce tara a fost etichetata carnea de cal ca fiind de vita si nici daca prezinta vreun risc alimentar.