Directorul SRI, George Maior, a declarat, marti, dupa audierea sa de catre Comisia parlamentara de control a activitatii Serviciului, ca a mentionat, in cadrul discutiilor cu membrii comisiei, cresterea constanta a amenintarii teroriste din ultimele luni in legatura cu teritoriul national, transmite Mediafax.

"Am mentionat cresterea constanta a amenintarii teroriste din ultimele luni in legatura cu teritoriul national. Noi incercam sa tinem departe de teritoriul national aceasta amenintare care a afectat deja foarte serios un stat vecin, Bulgaria, ma refer la evenimentul de la Burgas", a spus Maior.

El a precizat ca un alt aspect de prioritate pe care l-a mentionat a fost legat de securitatea cibernetica a tarii, domeniu in care SRI a contracarat atacuri "extrem de dure" la adresa unor instiutii fundamentale, una dintre acestea fiind ministerul de Externe.

"Aici suntem autoritate nationala si pot sa spun ca am avut posibilitatea sa contracaram atacuri extrem de dure la adresa infrastructurii critice a statului pe acest domeniu, inclusiv institutii fundamentale in stat, precum Ministerul de Externe sau institutii din domeniul Economiei", a spus Maior.

Directorul SRI a mentionat totodata si faptul ca exista o tendinta de crestere a crimei organizate transnationale, transfrontaliere, care s-a manifestat prin actiuni inclusiv in centrul Bucurestiului, respectiv atacul armat din cartierul Vitan, unde Serviciul a avut o cotnributie decisiva in identificarea faptuitorului.

Maior a mai spus ca a mentionat si aspecte fundamentale legate de securitatea economica, securitatea energetica, coruptia la nivel strategic, care sunt avute in vedere de misiunile Serviciului si activitatea sa curenta.

Directorul SRI a spus ca aceasta crestere a amenintarii teroriste nu trebuie sa ingrijoreze in mod deosebit, Serviciul mentinand gradul de alerta la albastru precaut.

"Nu trebuie sa ne ingrijoram in mod deosebit pentru ca incercam sa tinem departe de granitele nationale - prin masuri, prin operatiuni, prin decizii ale Serviciului legate de anumite persoane care calatoresc in spatiul teritoriului national - sa tinem departe de granitele nationale aceasta amenintare. (...) Am putut mentine prin activitatea Servicului si in cooperare cu alte institutii acest grad de alerta albastru precaut si sper sa reusim acest lucru in continuare", a spus Maior.