Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informeaza Administratia Prezidentiala.

La sfarsitul lunii ianuarie, proiectul de lege privind aprobarea OUG de indexare a pensiilor a fost aprobat de plenul Camerei Deputatilor cu 307 voturi pentru, doua impotriva si patru abtineri, precizeaza Agerpres. Camera Deputatilor a fost camera decizionala in cazul respectivului proiect de act normativ.

"Legea nr. 263 (privind sistemul unitar de pensii publice - n.r.) nu poate fi aplicata si nu am fi putut sa facem majorarea punctului de pensie fara aceasta modificare pe care o supun atentiei dumneavoastra. Aceasta ordonanta de urgenta are ca scop sa modifice doua articole din Legea 263, articolul 102 si articolul 170, in care se prevede cum se calculeaza valoarea punctului de pensie si cum se calculeaza un coeficient de corectie care se aplica pentru fiecare pensie nou-inscrisa. La baza acestor doi indicatori stau cateva coordonate care nu sunt cunoscute in acest moment, rata medie a inflatiei pe anul trecut si salariul mediu real realizat pe anul trecut", a explicat in plen ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu.

Ea a precizat ca propunerea legislativa prevede ca acesti indicatori sa fie luati in calcul prin comunicarea INS a indicatorilor cunoscuti la data stabilirii valorii punctului de pensie sau a indicatorului de corectie.

Actul normativ modifica si completeaza prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ordonanta prevede ca valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

Potrivit proiectului de lege, in anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.

'Incepand cu anul 2013, indicatorii (...) utilizati la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul urmator sunt cei definitivi cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior comunicati de Institutul National de Statistica", se arata in ordonanta de urgenta.

De asemenea, indicele de corectie determinat pentru drepturile initiale de pensie care se deschid in cursul anului 2013 este 1,06 si se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011.

Pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011, actul normativ prevede ca indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vie a prezentei ordonante de urgenta.