Aproximativ 1.500 de angajati de la Posta Romana protesteaza, marti, in Piata Constitutiei din Capitala, cerand demisia conducerii, pe care o acuza de "incapacitate si nepasare", care vor duce la reducerea salariilor, la desfiintarea de oficii postale urbane si a tuturor ghiseelor postale rurale, transmite Mediafax.

Protestatarii au steaguri cu insemnul Federatiei Lucratorilor Postali din Romania si bannere pe care scrie "Nica, demisia!", "Nu vinde Posta!, "Dispretul vostru, protestul nostru", "Ion Smeeianu, sluga lui Nica", "Vrem sa muncim", "Director general = 8000 euro/luna, postas 800 lei/luna, "Ultima reduta, Posta Romana", striga "Demisia" si huiduie.

Potrivit liderului Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Matei Bratianu, la mitingul din Piata Constitutiei sunt sindicalisti din aproape toata tara.

Matei Bratianu a spus ca angajatii Companiei Posta Romana trebuie sa cumpere din banii lor consumabile, iar soferii trebuie sa repare singuri masinile de serviciu.

In 7 februarie, aproximativ 100 de angajati ai Companiei Nationale Posta Romana au pichetat sediul institutiei.

Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) acuza de "incapacitate si rea-vointa asa-zisii mari experti ai Postei Romane", care nu au produs si implementat "nici macar o singura masura coerenta si concreta de functionare durabila a acestei companii in piata serviciilor postale din Romania".

Totodata, sindicalistii ii acuza de nepasare si pe responsabilii din centralul CNPR cu sarcini in aprovizionarea ritmica a locurilor de munca cu materialele si consumabilele strict necesare efectuarii serviciului postal, a caror lipsa este suplinita prin contributiile lunare ale angajatilor, din banii proprii.

Sindicalistii spun ca sunt ingrijorati de viitorul locului lor de munca, deoarece in ultimii ani managementul CN Posta Romana nu si-a asumat deloc rolul de manager creativ, "ci doar pe acela de administrator mediocru, ce tine echilibrul societatii pe care o administreaza exclusiv prin amputarea drepturilor angajatilor".

De asemenea, sindicalistii sustin ca au inceput actiunile de protest si pentru ca, de peste trei ani, CNPR se afla in continuu proces de organizare si reorganizare, "cu efecte vizibile doar in degradarea calitatii serviciilor, a conditiilor de munca si pierderea locurilor de munca".

Acestia reclama si ultimele solicitari ale managementul CN Posta Romana, prin care ar urma sa se reduca veniturile salariatilor cu peste 10 la suta, precum si intentia de desfiintare a jumatate dintre oficiile postale urbane si a tuturor ghiseelor postale rurale.

Liderii sindicali sustin ca, in functie de evolutia evenimentelor si de deciziile ce vor fi luate in structurile de conducere teritoriale ale SLPR, seria de actiuni ar putea continua, inclusiv in luna martie, prin mitinguri in fata prefecturilor, cu participarea membrilor de sindicat pe categorii profesionale.

Sindicalistii au precizat ca astfel vor sa atraga atentia Ministerului Comunicatiilor si oamenilor care beneficiaza de serviciile furnizate de Posta Romana de peste 160 de ani ca managementul conduce compania catre disparitia din piata serviciilor postale si transforma mii de actuali angajati, platitori de impozite si contributii, in asistati social, dependenti de bugetul de stat.

Potrivit sindicalistilor, singurii beneficiari ai acestor "decizii bizare" pe care managementul Postei Romane intentioneaza sa le puna in aplicare ar putea fi concurentii companiei din serviciile de incasari utilitati si din piata de retail.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, declara ca protestele angajatilor de la Posta Romana "nu au niciun obiectiv" si reprezinta "o manipulare" facuta de "cativa smecheri de acolo, care si-au vazut daramate interesele lor private".

"Protesetele celor cativa salariati de la Posta nu au niciun obiectiv. Nu se protesteaza impotriva a ceva, se protesteaza impotriva a nimic. Probabil este vorba de cativa smecheri de acolo care se afla in spate si care si-au vazut daramate interesele lor private. Nu pot sa garantez decat locurile de munca ale celor care sunt seriosi si isi fac treaba, celor care fura pensiile oamenilor, in niciun caz. Cereti celor care protesteaza sa va arate o singura hartie sau o singura decizie a cuiva impotriva careia ei protesteaza si o sa va dati seama cat de mare si de umflata este gogoasa si manipularea care se face pe seama salariatilor simpli din Posta Romana", spunea ministrul Dan Nica.

El preciza ca privatizarea Companiei Nationale Posta Romana se va face "in conditii de siguranta", astfel incat la licitatie sa participe doar firme serioase, cu o buna probitate financiara.

"Suntem in discutii cu posibili ofertanti si vestea abuna este ca avem o lista destul de mare. Nu am facut o inventariere pentru ca aici conteaza numarul scrisorilor angajate", a spus Dan Nica, precizand ca deja s-au primit peste 20 de scrisori din partea celor interesati de cumpararea companiei si ca ofertele sunt de ordinul sutelor de milioane de euro.

Nica adauga ca anuntul de licitatie se va publica in presa internationala probabil dupa ultima sedinta pe aceasta tema din cadrul Comisiei Europene, programata pentru saptamana aceasta.

Posta Romana va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.

Guvernul va solicita acordul CE pentru privatizarea unei participatii majoritare la compania de stat Posta Romana prin majorare de capital, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de MEDIAFAX.

Pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.