Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, intr-o declaratie de presa la Cotroceni, ca "este nevoie absoluta de o scrisoare semnata" de principalii decidenti politici ai majoritatii parlamentare - prim-ministrul Victor Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea - in care sa transmita pozitia lor cu privire la ce vor face pentru indreptarea aspectelor negative semnalate in raportul MCV pentru Romania. "In lipsa unei astfel de scrisori, Romania are sanse aproape zero sa obtina un raspuns favorabil in Consiliul JAI din martie", a subliniat seful statului.

Presedintele a spus ca trebuie sa se renunte "la jocul 'o scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti', pentru ca o astfel de scrisoare n-ar starni decat zambete", si ca trebuie trimisa o scrisoare semnata de principalii decidenti politici ai majoritatii parlamentare si adresata tuturor guvernelor, in care sa dea raspunsuri favorabile la aspectele criticate in raportul MCV: ce va face privind desemnarea procurorilor, in cazurile privind constatarea incompatibilitatii la ministri, parlamentari etc.

"Cer public sa se faca un astfel de demers. Nu garantez ca va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishment-ul politic romanesc pentru a apropia sansele de intrare in Schengen", a afirmat Basescu.

Intrebat daca va fi dispus sa semneze scrisoarea conceputa de cei trei, seful statului a raspuns ca "ar fi o semnatura inutila". "Nu cred ca e cazul sa semnez eu, pentru ca eu nu pot lua decizii si angajamente nici pentru Guvern, nici pentru Parlament", a explicat el.

Declaratiile lui Traian Basescu despre Schengen:

  • Sigur ca am tatonat atmosfera si abordarile dupa aparitia raportului MCV pentru Romania. Vreau sa stiti ca nu este buna deloc si raportul a fost o dezamagire exact in zonele in care avusesem reticenta si pana la raport.
  • Vreau sa va spun ca din acest punct de vedere consider ca mi-am facut datoria. In luna decembrie am reusit sa obtin in Consiliul European decizia ca, in luna martie, la Consiliul JAI, subiectul Romania si Bulgaria sa fie din nou pe ordinea de zi.
  • In momentul de fata argumentele mele sunt epuizate. Am avut argumente in decembrie, am explicat acum ca lucrurile se pot indrepta si ca nu putem astepta pana in decembrie, cand va fi un nou raport.
  • Si atunci ramane valabil ceea ce am intuit si de data aceasta o spun public, cu adresa directa: Este nevoie absoluta de o scrisoare semnata de principalii decidenti politici care pot face ceva in indreptarea aspectelor negative semnalate in raportul MCV.
  • De aceea mai sugerez o data: sa se renunte la jocul "o scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti", pentru ca o astfel de scrisoare n-ar starni decat zambete.
  • Eu cred ca trebuie trimisa o scrisoare semnata de principalii decidenti politici ai majoritatii parlamentare - si anume: prim-ministrul, presedintele Senatului, presedintele Camerei - in care sa ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV si sa transmite pozitia cu privire la cele semnalate.
  • Eu pot sa scriu o scrisoare singur, dar nu are nicio valoare, sa cer sa intram in Schengen. Pot sa o semnez si cu ceilati trei, de asemenea n-are nicio valoare. Pentru ca, desi nu are nicio legatura cu conditiile din Tratatul nostru de aderare, nu putem sa nu observam o abordare politica a unor state, si n-avem ce face, pentru ca functioneaza dreptul de veto.
  • Si atunci, cred ca cei trei trebuie sa trimita o scrisoare tuturor guvernelor - pentru ca la Consiliul Justitie si Afaceri Interne sunt guverne, numai guvernele acces acolo, la Consiliul JAI suntem reprezentati ori de ministrul de Interne ori de ministrul de Justitie - iar la Consiliul JAI din 6-7 martie, ministrii sa fie deja in posesia unei scrisori, in care cei trei sa dea raspunsuri favorabile cu privire la: ce vor sa faca legat de desemnarea procurorilor sefi, pentru ca procedura dnei Pivniceru a fost un esec. Aici vreau sa fac o paranteza: nu am nicio preferinta nominala, doar vreau sa fie procuror buni, care au luptat impotriva coruptiei, si nu procurori fata performanta.
  • Ar trebui sa fie in aceasta scrisoare o pozitie cu privire la ce se intampla daca un ministru al Guvernului este constantat a fi incompatibil de ANI. Ar trebui de asemenea un subiect sa fie ce face majoritatea parlamentara daca se cere arestarea sau perchezitionarea unui parlamentar. Ar trebui sa fie un raspuns si un angajament de respectare a hoararilor justitiei in ceea ce priveste plecarea parlamentarilor din Parlament. Ar trebui sa fie un angajament cu privire la ce se intampla cu un parlamentar constatat a fi incompatibil. Si alte cateva aspecte.
  • In lipsa unei astfel de scrisori, Romania are sanse aproape ZERO sa obtina un raspuns favorabil in Consiliul JAI din martie, iar eu cer public sa se faca un astfel de demers. Nu garantez ca va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishment-ul politic romanesc pentru a apropia sansele de intrare in Schengen.
  • Sigur, diplomatia isi va face si ea cu siguranta treaba, dar cred ca ne trebuie ceva mai mult decat efortul MAE, in intalniri cu parlamentari olandezi, germani, francezi, finlandezi - am facut o enumerare, fara sa vizez neaparat opozitii.
  • Deci cred ca trebuie facut acest lucru pentru a ne mari sansele ca subiectul Schengen pentru Romania sa fie pe ordinea de zi a urmatorului Consiliu JAI.
  • Totodata, intr-un astfel de demers nu trebuie uitata presedintia irlandeza (care detine presedintia semestriala a UE, n.r.), care va avea un rol foarte important, iar eu am discutat cu premierul irlandez pe acest subiect.
  • (Daca va fi conceputa acea scrisoare privind Schengen, sunteti dispus sa o semnati si dvs?) Nu cred ca e cazul sa semnez eu, pentru ca eu nu pot lua decizii si angajamente nici pentru Guvern, nici pentru Parlament. Deci, trebuie semnata credibil, adica de cei care pot face ceva. Ca presedinte, eu nu pot influenta nici decizia majoritatii parlamentare, nici decizia Guvernului. Ar fi o semnatura inutila.