Presedintele Traian Basescu a afirmat duminica, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor, ca Romania risca decredibilizarea pentru multi ani in cazul in care se va constata ca au existat nereguli la expeditorul de carne, deci in Romania, in problema carnii de cal descoperita in produse congelate din Marea Britanie in locul celei de vita si care a declansat o ancheta si in Franta, de unde proveneau produsele.

Seful statului a afirmat ca sper sa nu fie vorba de o etichetare falsa in Romania.

Intrebat daca s-a consultat cu decidentii privind scandalul carnii de cal, Basescu a raspuns: "E o mare problema. Vreau sa stiti ca daca se va constata ca au existat nereguli la expeditor, deci in Romania, Romania va fi decredibilizata pentru multi ani. Vreau sa cred, sper, ca nu se va intampla acest lucru. Vad ca institutiile statului s-au pus in miscare imediat, spre sa nu fie de la noi o etichetare falsa, chiar daca nu discutam aici despre un produs toxic - carnea de cal este comestibila ca si carnea de vita - dar o etichetare falsa, care duce la castiguri suplimentare, va decredibiliza Romania pentru o lunga perioada de timp si riscurile sunt extraordinar de mari sa avem restrictii la export."

Romania nu a primit din partea autoritatilor franceze date concrete privind loturile de carne de cal care au facut obiectul schimburilor intracomunitare in Franta, desi reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au luate legatura cu institutiile abilitate si au demarat deja controale la cele doua abatoare romanesti suspectate de frauda, a declarat Consntantin Savu, directorul ANSVSA.

Gradul de implicare al unitatilor romanesti in scandalul privind fraudarea prin substitutie a carnii de vita cu cea de cal se va cunoaste in cursul zilei de luni prin intermediul Comisiei Europene si al serviciilor veterinare din Franta, a anuntat, duminica, Ministerul Agriculturii.