Presedintele Traian Basescu a declarat duminica la palatul Cotroceni, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor, ca solutia in chestiunea scandalului steagului secuiesc este "responsabilitatea", intrucat in perioade de criza "promovarea nationalismului este una din solutiile politicienilor care isi asuma o responsabilitate limitata". El s-a referit si la discutia pe care a avut-o in marja Consiliului European de la Bruxelles cu premierul ungar Viktor Orban si fotografiile in care apare razand in timpul discutiei, afirmand ca spunea: "Usor, usor, usor cu pianul pe scari in problema nationalista".

Discutie Traian Basescu - Viktor OrbanFoto: Consiliul European

Raspunsul lui Basescu:

  • Eu solutia (in aceasta chestiune) o am dinainte ca lucrurile sa se petreaca si de cand au inceput, iar aceasta solutie inseamna responsabilitate.
  • Stiti ca in perioade de criza, si istoria e plina de astfel de exemple, promovarea nationalismului este una din solutiile politicienilor care isi asuma o responsabilitate limitata.
  • Cu certitudine au existat mici gesturi reprobabile, dar sa promovezi, sa impingi in tema nationalista intr-o perioada de criza economica, in care este foarte usor sa-ti aliniezi oamenii la nemultumire, mi se pare un comportament iresponsabil si la Budapesta si la Bucuresti.
  • De aceea, va dau doar concluzia, apelul meu la Viktor Orban - si m-am uitat la poze, e adevarat ca radeam, dar spunand: "Usor, usor, usor cu pianul pe scari in problema nationalista".
  • Iar Viktor Orban a avut o reactie foarte pozitiva: Da, trebuie sa cerem ambelor parti o ponderare a mesajului si a actiunii, pentru ca e usor sa te joci cu astfel de termeni, e usor sa-ti pacalesti populatiile cu astfel de abordari, dar exista riscul sa nu te opresti cand trebuie si lucrurile sa scape de sub control, iar o asemenea posibilitate n-ar fi decat un dezastru si pentru Romania si pentru Ungaria.
  • De aceea, cred ca fondul abordarii trebuie sa fie unul calm, stim ca exista aceasta problema, nu o stim nici de ieri, nici de alaltaieri, iar faptul ca uneori cate un politician mai excedat starneste lucrurile nu este decat o proba de lipsa de maturitate, dar si de responsabilitate.
  • De fapt, care-s problemele noastre astazi? Problemele noastre sunt cresterea pretului la energie, minciuna ca ni se reduce TVA-ul la alimente, dar nu s-a redus, cresterea impozitelor si taxelor locale, introducerea impozitului forfetar pentru micii producatori, introducerea unor taxe suplimentare pentru fermieri. Astea-s problemele noastre.
  • Sigur ca niciodata nu voi incuraja utilizarea unor insemne ilegale pe institutiile statului roman, dar depinde cum abordam acest lucru. Fara propaganda, fara patos, ci cu legea in mana - "Ti-am dat steagul jos, nene, poti sa ti-l pui la tine in curte, poti sa ti-l pui in weekend, poti sa-l pui unde vrei, dar nu pe institutii ale statului".
  • Se puteau face lucrurile mult mai decent si fara a profita pentru a incerca sa mutam problemele reale ale romanilor intr-un spatiu usor de inflamat, cum este cel nationalist, in perioada de criza.

Liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor al UDMR, Mate Andras, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bistrita, ca problema arborarii steagului Tinutului Secuiesc a fost "creata artificial" si considera ca se impune ca discutiile pe marginea acestui subiect sa fie purtate "cu calm si fara prea multe emotii".

"Are trei componente problema steagului. Este o componenta juridica, care e foarte clara: daca nu este interzis, poti sa folosesti, indiferent daca este vorba de Romania sau de alt stat european, anumite simboluri. Are o componenta politica, care acum, din pacate, n-ar trebui accentuata, ci ar trebui lasat totul pe seama discutiilor de la masa verde. Aceasta componenta politica inseamna ca fiecare vrea sa liciteze ce e mai bine si ce e mai rau. Si are o componenta, din pacate, deja diplomatica. Cred ca diplomatii nostri, inclusiv prin Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si cel din Ungaria vor intelege si vor sta la masa si vor rezolva la masa aceasta problema creata artificial. Cred ca trebuie discutata cu calm si fara prea multe emotii", a spus Mate, citat de Agerpres.

Secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, a declarat joi seara ca Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situatiei care a evoluat dupa ce Romania a interzis folosirea steagului secuiesc pe cladirile publice, afirmand ca Budapesta nu vrea ca problema sa fie ridicata la nivel european.

Nemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 ca a le permite minoritatilor sa isi foloseasca simbolurile fara restrictii este una dintre valorile de baza ale Europei, relateaza MTI, citat de Mediafax.

Ungaria nu vrea ca problema sa fie ridicata la nivel european, a declarat Nemeth. "Situatia a evoluat in Tinutul Secuiesc si este important sa ramana acolo ... Ungaria nu vrea sa o aduca in arena internationala", a explicat el.

El a afirmat ca este in interesul Ungariei sa rezolve situatia prin dialog cu Romania, mai degraba decat ca tensiunile sa escaladeze. "Lucram pentru reducerea acestei tensiuni", a adaugat el.

Pe de alta parte, Nemeth a declarat, joi seara, la postul Duna, ca guvernul de la Budapesta are obligatia constitutionala de a sustine eforturile legitime de autonomie ale organizatiilor etnicilor maghiari din afara granitelor Ungariei.

Oficialul guvernamental ungar a subliniat ca discutia telefonica intre ministrii de Externe din Romania si Ungaria reprezinta o evolutie importanta in solutionarea disputei.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut, joi, o convorbire telefonica cu omologul ungar, Janos Martonyi, demnitarii cazand de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate in cele doua tari.

MAE informeaza, intr-un comunicat, ca Titus Corlatean a avut, joi, o convorbire telefonica cu omologul sau ungar, Janos Martonyi.

"Cei doi ministri au exprimat pozitiile Guvernelor roman si respectiv ungar, in legatura cu evolutiile si declaratiile formulate in spatiul public in ultimele zile, cu sublinierea sensibilitatilor legate de unele aspecte relevante pentru fiecare dintre cele doua parti. La finalul convorbirii, cei doi inalti demnitari au cazut de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate in cele doua tari".

Cei doi oficiali au stabilit, totodata, ca cele doua parti sa continue contactele politice bilaterale in perioada urmatoare, prin utilizarea canalelor si pe baza standardelor diplomatice obisnuite, inclusiv prin misiunile diplomatice ale celor doua tari acreditate la Bucuresti, respectiv Budapesta, informeaza MAE.

Din aceasta perspectiva, s-a agreat asupra necesitatii intreprinderii demersurilor corespunzatoare pentru depasirea dificultatilor aparute in relatia bilaterala in ultima perioada de timp si promovarii demersurilor ce se impun pentru punerea in valoare a unei relatii de cooperare in spiritul Parteneriatului strategic pentru Europa secolului XXI, incheiat intre guvernele Romaniei si Ungariei la 29 noiembrie 2002.

"In acest context, au fost evocate atat respectarea principiului bunei vecinatati, cat si asigurarea la standarde europene a protectiei minoritatilor nationale din cele doua state. Aceste demersuri vor fi materializate, inclusiv prin intermediul vizitei la Bucuresti, planificata anterior, a ministrului afacerilor externe din Ungaria, Janos Martonyi, in cursul primaverii acestui an. Mentionam ca ultima intrevedere oficiala dintre ministrii afacerilor externe roman si ungar a avut loc, la Budapesta, la 1 octombrie 2012", se mai arata in comunicatul MAE.

Nemeth Zsolt a declarat, marti, ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Presa maghiara a relatat ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale proautonomie, a indemnat primarii din Ungaria sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc.

La finalul saptamanii trecute, la ceremonia de investire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

In replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni din strainatate "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth Zsolt a declarat apoi, pentru postul public de radio Kossuth, citat de MTI, ca Ungaria va lua masuri diplomatice in privinta interzicerii de catre Romania a arborarii steagului secuiesc pe cladirile oficiale.