Romania nu a primit din partea autoritatilor franceze date concrete privind loturile de carne de cal care au facut obiectul schimburilor intracomunitare in Franta, desi reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au luate legatura cu institutiile abilitate si au demarat deja controale la cele doua abatoare romanesti suspectate de frauda, a declarat Consntantin Savu, directorul ANSVSA.

"Toate informatiile pe care le avem pana in prezent despre carnea de cal provenita din Romania sunt furnizate doar de presa, pentru ca noi nu am primit nimic oficial din partea autoritatilor franceze, niciun fel de date despre trasabilitatea produselor, respectiv despre transport, etichetare sau numarul de loturi de carne. Ei nu lucreaza sambata si duminica. Insa noi am luat legatura cu autoritatea veterinara franceza si am demarat, in baza suspiciunilor prezentate, controale la cele doua abatoare care au schimburi intracomunitare cu carne de cal.

"Sustin in continuare, desi inca nu avem finalizata ancheta, ca totul a plecat corect si oficial din tara. Mi-e greu sa cred ca ar putea exista astfel de erori", a declarat duminica pentru Agerpres, Constantin Savu, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Savu este citat si de BBC declarand ca exista peste 25 de abatoare in Romania autorizate sa transeze carne de cal si sa o exporte in UE. "Avem in aceste abatoare veterinari autorizati oficial care controleaza si supravegheaza procesul tehnologic de la animalele care vin pana cand carnea iese din abator. Au certificate si pun stampile oficiale pe carne. Nu exista nicio problema cu faptul ca exportam carne de cal, insa nu stim ce se intampla cu ea in export, dupa ce iese din abator".

"Avem documente de comercializare pentru carne, sunt atat de multe incat nu pot fi falsificate. Nu exista nicio posibilitate sa schimbi tipul de carne inauntrul abatorului".

Pana in momentul de fata toate sursele indica faptul ca unitatile au efectuat corect schimburile intracomunitare in Franta cu carne de cal si carne de vita.

Gradul de implicare al unitatilor romanesti in scandalul privind fraudarea prin substitutie a carnii de vita cu cea de cal se va cunoaste in cursul zilei de luni prin intermediul Comisiei Europene si al serviciilor veterinare din Franta, a anuntat, duminica, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat citat de Agerpres.

"Cel mai probabil, in cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene si al serviciilor veterinare din Franta, vom avea informatii suplimentare de natura sa clarifice gradul de implicare al unitatilor romanesti. Pana la acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franta de natura sa aduca clarificari asupra gradului de implicare a celor doua unitati din Romania", se mentioneaza in comunicatul MADR.

Desi ancheta demarata sambata de autoritatile specializate din Romania este in continuare in derulare datorita volumului mare si complexitatii documentelor referitoare la asigurarea trasabilitatii, una din unitati este exclusa deoarece a livrat numai carne de cal pe piata Uniunii Europene.

"In urma derularii anchetei rezulta ca una din unitati este aproape exclusa, urmare a faptului ca a livrat pe piata Uniunii Europene numai carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate in momentul de fata se verifica listele de trasabilitate cu locurile de descarcare si documentele aferente, ancheta nefiind inca finalizata din cauza volumului mare de activitate al acestei unitati precum si din lipsa elementelor de identificare solicitate autoritatilor franceze", precizeaza sursa citata.

Ministerul Agriculturii reitereaza ca nu este vorba de o alerta europeana ca urmare a unui potential pericol cu implicatii asupra sigurantei alimentare, de natura sa puna in pericol sanatatea publica, ci de o notificare privind fraudarea prin substituie a carnii de vita cu cea de cal.

De asemenea, oficialii romani din MADR condamna astfel de practici menite sa induca in eroare consumatorul, angajandu-se, alaturi de autoritatile din celelalte state ale UE, sa-i identifice si sa-i pedepseasca pe cei care vor fi gasiti vinovati, in conformitate cu legea.