Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat joi, intr-un interviu pentru Agerpres, ca asteapta ca autoritatile de la Budapesta sa analizeze "la rece" situatia si sa transmita instructiuni clare ambasadorului ungar la Bucuresti "sa se reintoarca in limitele mandatului sau", incalcate prin declaratiile facute, si sa manifeste retinere.

"Am transmis inca de aseara instructiuni ambasadorului roman la Budapesta pentru a efectua un demers astazi la MAE ungar, pentru clarificarea rapida a situatiei, inclusiv pentru a clarifica daca Budapesta confirma dorinta de a continua sa punem in prim plan Parteneriatul strategic dintre statele noastre, un parteneriat care include interese si politice, si economice, referitoare la bugetul european care se va discuta astazi la Bruxelles, precum si domeniul securitatii energetice, si desigur investitii in infrastructura. Daca va fi nevoie, sunt dispus la o discutie directa cu omologul ungar, Janos Martonyi", a declarat ministrul Corlatean, precizand ca face parte din delegatia Romaniei la Consiliul European care incepe joi la Bruxelles si va avea astfel ocazia sa clarifice problema.

Intrebat ce masuri ia in calcul pentru clarificarea situatiei, seful diplomatiei romane a declarat ca "asteptarea mea si a Ministerului Afacerilor Externe fata de autoritatile de la Budapesta este ca acestea, in baza unei perioade de reflectie 'la rece', sa transmita instructiuni clare ambasadorului ungar la Bucuresti sa se reintoarca in limitele mandatului sau si sa manifeste retinere in conduita si in declaratiile sale publice."

Ministrul Titus Corlatean a aratat ca declaratiile oficialului ungar depasesc mandatul acordat unui ambasador, sunt inacceptabile si incalca principiul unei bune vecinatati.

"Exista niste reguli diplomatice internationale care trebuie respectate. Reglementarile internationale in materie diplomatica nu includ transformarea unui ambasador acreditat intr-o alta tara intr-un 'star de televiziune'. Ambasadorul ungar la Bucuresti si-a depasit mandatul pe care il are orice ambasador strain acreditat intr-o capitala. Declaratiile prin care ambasadorul ungar ne traseaza sarcini referitoare la modul in care Romania sa isi modifice Constitutia, cum sa transformam Romania in stat multinational si cum sa sprijinim toate formele de autonomie, pentru maghiari, in Romania, sunt declaratii inacceptabile si incalca principiul bunei vecinatati si pe cel al parteneriatului dintre statele noastre.".

"Este firesc, ca un guvern responsabil, sa adoptam o pozitie clara, mentinand directia constanta pe relatia bilaterala cu Ungaria, de a privilegia promovarea Parteneriatului strategic romano-ungar, iar acolo unde este cazul sa clarificam si sa rezolvam problemele exclusiv pe canalele clasice, diplomatice, bilaterale. Asteptam un raspuns de la partenerii nostri ungari, inclusiv referitor la respectarea mandatului de catre ambasadorul ungar la Bucuresti, si imi exprim speranta ca intelepciunea va prevala", a mai declarat ministrul Corlatean pentru Agerpres.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a declarat miercuri, intr-o interventie la Romania TV, ca ar fi buna o schimbare in Constitutia Romaniei, astfel incat termenul de "stat national" sa fie inlocuit cu "stat multinational". In ceea ce priveste "razboiul steagurilor secuiesti", oficialul ungar a spus ca nu intelege de ce arborarea lor ar fi impotriva intereselor Romaniei. Intrebat totodata daca sustine si cerintele de autonomie teritoriala ale maghiarilor, Fuzes a raspuns ca "toate formele de autonomie sunt ok pentru mine".

Ambasadorul Ungariei a spus ca sustine declaratia lui secretarului de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, si ca ar fi bine ca primul articol din Constitutia Romaniei, in care apare denumirea de "stat national", sa fie schimbat si sa apara termenul de "stat multinational". "Ar trebui sa fie (scris in Constitutie) stat multinational, suveran si indivizibil", a aratat el.

Secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, a declarat joi pentru postul public de radio Kossuth ca Ungaria va lua masuri diplomatice in privinta interzicerii de catre Romania a arborarii steagului secuiesc pe cladirile oficiale, potrivit Mediafax.

La finalul saptamanii trecute, la ceremonia de investire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

In replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni din strainatate "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.