Aproape 300 de salariati ai Oltchim protesteaza, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, in fata Pavilionul Administrativ, nemultumiti ca nu si-au primit restantele salariale, ei solicitand ca premierul Victor Ponta si ministrul Economiei sa vina sa discute cu ei, relateaza Mediafax.

Protestatarii cer conducerii combinatului si administratorului judiciar "sa termine cu incertitudinea si cu promisiunile" si sa precizeze ce prevede reorganizarea si restructurarea unitatii.

"Asteptam capitalizarea, vrem banii, vrem ca Guvernul sa ne sprijine financiar, tot asteptam cele 20 de milioane de euro de la Guvern, asteptam si 25 milioane de la banca, dar de trei luni stam cu ochii in soare, desi afara e frig de ne trec fiorii. Vrem banii, ne-au spus ieri (n.r. - marti) ca ne dau restantele in 15 si 28 februarie, lichidarea pe ianuarie si avansul pe februarie, dar unde sunt banii nostrii pe decembrie, lichidarea si pe ianuarie, avansul. Avem rate, suntem datori, suntem nervosi si ne temem ca vom ajunge in somaj. De fapt suntem in somaj. Sa vina ministrul Economiei aici, sa vina domnul prim-ministru Victor Ponta, ca sa se rezolve situatia", a declarat un protestatar.

Oamenii au cerut demisia conducerii combinatului si i-au huiduit pe directorul Oltchim, Mihai Balan, si pe premierul Victor Ponta.

La ora 14.00, liderii sindicali de la Oltchim Ramnicu Valcea si de la Divizia Petrochmica Bradu de langa Pitesti urmeaza sa se intalneasca, la Bucuresti, cu administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, pentru a discuta detaliile planului de reorganizare judiciara a combinatului impus de situatia de insolventa.

Si marti, aproximativ 500 de angajati ai Oltchim au protestat in fata Pavilionului Administrativ, nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe decembrie si ianuarie, ei cerand conducerii unitatii sa le prezinte planul de reorganizare, in conditiile in care combinatul a intrat in insolventa.

La un moment dat, o parte dintre protestatari au intrat in incinta Pavilionului Administrativ, revoltati ca directorul combinatului, Mihai Balan, discuta cu liderul sindical Mihai Diculoiu, caruia i-au cerut sa plece intrucat nu ii mai reprezinta si "le-a inselat asteptarile", sindicalistul fiind nevoit sa iasa de la discutii.

De asemenea, conducerea Oltchim i-a anuntat pe angajati ca nu exista o decizie privind concedierile, iar restantele salariale urmeaza sa fie primite in doua transe, la mijlocul si la sfarsitul acestei luni.

Tot marti, aproximativ 300 de angajati ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat in fata unitatii, nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe decembrie si avansul pe ianuarie, ei temandu-se ca isi vor pierde locurile de munca, in conditiile in care combinatul Oltchim a intrat in insolventa.

Divizia Petrochimica Bradu apartine societatii Oltchim de peste trei ani, fiind preluata de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.