Premierul Victor Ponta l-a anuntat luni pe Jose Manuel Barroso ca intentioneaza sa trimita, impreuna cu Traian Basescu, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, o scrisoare comuna adresata tuturor sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana prin care se solicita un raspuns pozitiv in luna martie in ceea ce priveste includerea Romaniei in Spatiul Schengen.

"Mi-am exprimat recunostinta pentru pozitia constanta a presedintelui Barroso si a Comisiei Europene ca Romania este pe deplin pregatita pentru a adera la Spatiul Schengen. L-am informat pe presedintele Barroso ca intentionam sa trimitem o scrisoare comuna, semnata de presedintele tarii, de premier si de catre presedintii celor doua camere ale Parlamentului, catre toti sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, cu solicitarea unui raspuns pozitiv in martie (la Consiliul Justitie si Afaceri Interne- n.r.). Apreciez sprijinul Comisiei Europene pentru aceasta aderare a Romaniei si Bulgariei", a spus primul ministru, citat de Agerpres.

Declaratia a fost facuta intr-o conferinta comuna de presa cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la Bruxelles, care si-a exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei la Schengen.

Pe de alta parte, Victor Ponta i-a multumit lui Barroso pentru rolul pe care l-a jucat anul trecut si a precizat ca acordul de cooperare intre premier si presedintele Basescu este "un instrument util pentru ca toate institutiile sa coopereze pentru binele tarii".

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca va sustine "fara rezerve" mentinerea pe agenda a aderarii Romaniei la spatiul Schengen in luna martie, temeiul fiind progresele din raportul MCV in ceea ce priveste institutiile, problemele fiind la respectarea de catre politicieni a statului de drept. Seful statului a aratat insa ca sansele Romaniei de a obtine o decizie favorabila privind aderarea la spatiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creste daca s-ar rezolva problemele mentionate in raportul MCV cu privire la Parlament si ministrii cercetati penal:

"As transmite guvernelor statelor membre o scrisoare in care as spune 'Asa a fost, dar vom rezolva problema aici, asa a fost, dar pana la data nu stiu care vom face urmatorul lucru', in asa fel incat dezbaterea din Consiliul JAI din martie sa nu se faca fara sa fie aceasta scrisoare. Este o parere a mea", a spus Basescu, aratand ca e mai bine ca aceste lucruri sa fie mentionate in scris pentru ca la nivelul UE "nimeni nu ar gandi ca scrii ceva si apoi nu indeplinesti".