Conturile Universitatii Valahia din Targoviste ar putea fi blocate, dupa ce sindicatul a castigat in instanta acordarea unor drepturi salariale catre cele aproximativ 350 de cadre si a apelat la un executor judecatoresc, care spune ca va dispune blocarea conturilor institutiei cel tarziu marti, relateaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Sindicatulului Alma Mater din Universitatea Valahia din Targoviste, luni expira termenul acordat de catre executor, iar marti conturile universitatii vor fi blocate.

Conform sursei citate, exista o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila privind acordarea unor drepturi salariale in baza Legii 221/2008 pentru cele aproximativ 350 de cadre didactice si nedidactice ale universitatii.

Pentru ca reprezentantii Universitatii Valahia nu au pus in aplicare hotararea judecatoreasca, sindicatul din universitate a apelat la un executor judecatoresc care ar fi urmat ca luni sa puna in aplicare executarea silita, prin blocarea conturilor institutiei.

"In cursul anului 20112 am obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila privind acordarea unor drepturi salariale in baza Legii 221 pe 2008. Aceste drepturi au fost esalonate, iar in 2012 ar fi trebuit sa primim 5%. In februarie anul trecut am informat noua conducere a universitatii ca trebuie sa gasim solutii pentru a pune in aplicare decizia instantei. De fiecare data rectorul a avut o pozitie de sfidare, de negare a rezolvarii acestei probleme, de fiecare data mi s-a spus nu. Suma totala pe care am castigat-o in instanta este in jur de 66 de miliarde de lei vechi, iar prima transa de 5 la suta reprezinta aproximativ 3,6 miliarde de lei vechi, plus indicele de inflatie. Aproximativ 350 de cadre ar trebui sa primeasca acesti bani. A trebuit sa apelam la executorul judecatoresc pentru ca nu am gasit alta cale. Am incercat sa facem toate demersurile posibile, insa nu s-a putut", a declarat, luni, presedintele Sindicatului din Invatamantul Superior Didactic, Didactic Auxiliar si Nedidactic, Elena Ciungu.

La randul sau, executorul judecatoresc Tanase Traian Marian a precizat ca in 25 ianuarie Judecatoria Targoviste a incuviintat executarea silita a Universitatii Valahia, iar in 28 februarie a fost emisa catre institutia de invatamant superior o somatie de executare prin care a fost acordat un termen de cinci zile.

"Termenul expira astazi (luni -n.r.), urmand ca in cursul zilei, cel tarziu maine sa se dispuna blocarea conturilor acestei institutii. Nu am primit niciun raspuns oficial din partea universitatii, am avut doar o discutie cu domnul rector. Aceasta executare o consider perfect legala. In 1 februarie a existat o cerere promovata de Universitatea Valahia privind suspendarea executarii silite, cerere care a fost respinsa de catre instanta. In momentul de fata mai exista si o contestatie la executare, cu termen 20 februarie", a declarat, luni, executorul judecatoresc.

In replica, Calin Oros, rectorul Universitatii Valahia, sustine ca transa de 5% nu a fost acordata in 2012 pentru ca acesti bani nu erau prevazuti in bugetul institutiei, dar pe parcursul acestui an vor fi platite toate restantele, inclusiv cele pentru 2013.

"Nu se pune problema executarii silite. Este absolut adevarat ca a existat o actiune in instanta a sindicatului universitatii pentru recuperarea unor drepturi salariale care nu au fost acordate. Aceste drepturi salariale ar fi trebuit acordate fractionat in anii 2012, 2013 si 2014. Pentru anul 2012 nu s-au acordat aceste drepturi pentru ca ele nu au fost trecute in buget. Pentru 2013 vom acorda 10 la suta, urmand ca diferenta sa fie acordata in 2014. Problema va fi rezolvata, universitatea are stabilitate economica, insa aceste sume din urma pot fi acordate doar daca gasim o sursa de finantare - fie finantarea de baza data de catre Ministerul Educatiei, fie din venituri proprii ale universitatii", a declarat rectorul Universitatii de stat Valahia

Acesta mai spune ca se va intalni luni, la Bucuresti, cu ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu, pentru a gasi o solutie de acordare a acestor drepturi salariale.