Romanii s-au folosit de o lacuna in legislatia britanica privind imigratia si au venit sa munceasca in Marea Britanie, jucand un rol vital in pregatirea Londrei pentru Jocurile Olimpice din 2012, a declarat duminica ambasadorul roman Ion Jinga.

"Romanii care au vrut sa vina in Marea Britanie au facut deja acest lucru", a declarat ambasadorul roman la Londra. "Intotdeauna exista o posibilitate de a gasi un loc de munca, chiar daca sunt restrictii, si solutia este sa te declari persoana fizica autorizata (self-employed), iar multi romani au facut acest lucru", a declarat ambasadorul, citat de Daily Mail, preluat de Mediafax.

El a declarat ca "in sectorul constructiilor, sunt multi romani". "De aceea a fost construit satul vostru olimpic anul trecut", a adaugat el.

Datele oferite de Olympic Delivery Authority par sa confirme declaratiile ambasadorului, afirma cotidianul britanic, adaugand ca la sfarsitul lui decembrie 2011, erau 8.465 de muncitori la parcul si satul olimpic, dintre care doar 60 la suta erau britanici. Cei mai multi dintre straini erau romani, ei reprezentand 8 la suta.

Jinga sustine, de asemenea, ca temerile potrivit carora Marea Britanie va fi invadata de romani sunt o "falsa problema".

"Nu ma astept ca Marea Britanie sa fie invadata de un val de cetateni de-ai nostri. Cand ne uitam la experienta altor tari in ultimii sapte ani, vedem ca asa ceva nu s-a intamplat, si nu exista niciun motiv sa credem ca acest lucru se va intampla in ianuarie anul urmator", a explicat el.

"Imigrantul roman, in general, nu se indreapta catre Marea Britanie, ci catre Spania, Italia si Franta, in principal din cauza apropierii lingvistice, romana fiind o limba latina", a adaugat Jinga. "Avem un milion de romani care traiesc si muncesc in Spania, un milion in Italia si probabil jumatate de milion in Franta", a conchis ambasadorul roman.

Declaratii similare a facut, duminica, si ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov. El a declarat pentru Sky News ca eforturile Marii Britanii de a descuraja imigrantii bulgari vor afecta relatiile dintre cele doua tari. "Marea Britanie nu va fi prima alegere pentru multe persoane care pleaca la munca", a declarat Mladenov. "Economia noastra este conectata in principal cu economia Germaniei", a explicat el.

"Avem un numar mare de companii care isi desfasoara activitatea in locuri ca Spania si Italia, unde avem o traditie indelungata si unde piata muncii s-a deschis pentru bulgari cu ceva timp in urma", a afirmat ministrul bulgar.