Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, a primit o reconfirmare din partea omologului sau britanic, William Hague, cu privire la decizia guvernului de la Londra de a respecta prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la UE si de a ridica restrictiile de pe piata muncii pentru cetatenii romani de la 1 ianuarie 2014, a anuntat seful diplomatiei romane joi, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, transmite Agerpres.

"Am discutat cu ministrul britanic William Hague tema care ne preocupa, pe care atat presa din Marea Britanie, din Romania, cat si din alte state o prezinta in aceste zile. Am fost extrem de satisfacut sa primesc o noua confirmare din partea ministrului britanic cu privire la decizia guvernului britanic de a respecta angajamentele din Tratatul UE si tratatul de aderare a Romaniei la UE, respectiv ridicarea restrictiilor pentru cetatenii romani incepand cu 1 ianuarie 2014", a declarat Titus Corlatean.

El a precizat ca discutase si anterior chestiunea cu omologul sau britanic, aceasta facand obiectul "unei corespondente oficiale".

"Am vrut sa prezint public acest lucru pentru ca este important, intr-o dezbatere politica publica in Marea Britanie, unde apar tot felul de mesaje, am dorit si am spus-o foarte clar ca privilegiem mesajul oficial al guvernului britanic si, din acest punct de vedere, vreau sa salut decizia de a respecta termenul de ridicare a restrictiilor pentru romani pe piata fortei de munca din Marea Britanie", a adaugat ministrul roman de externe.

Titus Corlatean: I-am cerut lui Catherine Ashton ca liberalizarea regimului de vize cu SUA sa fie pe lista de prioritati a UE

Titus Corlatean a mai anuntat joi, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE de la Bruxelles, ca i-a solicitat Inaltului Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate al UE, Catherine Ashton, ca liberalizarea regimului de vize cu SUA pentru toate statele membre UE sa fie mentinuta pe lista de prioritati.

"In cadrul discutiilor pe tema relatiilor SUA-UE, am subliniat ca Romania vede necesitatea consolidarii si aprofundarii relatiei de parteneriat strategic cu SUA, care reprezinta principalul partener strategic al UE si, in contextul intrarii in atributii a noii administratii americane, despre necesitatea de a consolida cooperarea in diferite domenii, asa cum este de exemplu procesul de pace din Orientul Mijlociu. Romania, alaturi de alte state europene, asteapta o contributie rapida si extrem de consistenta a SUA in relansarea imediata a procesului de negocieri pentru o solutie in procesul de pace si aici este nevoie de un efort comun UE-SUA", a afirmat Titus Corlatean.

El a precizat ca a folosit acest prilej pentru a sublinia, alaturi de omologii sai din statele baltice, "necesitatea ca SUA sa fie consistent angajate, in gestionarea, impreuna cu UE, a aspectelor care tin de conflictele inghetate din zona estica a Europei, incepand cu Transnistria".

"Am solicitat Inaltului Reprezentant Catherine Ashton sa mentinem pe lista prioritatilor tematica liberalizarii regimului de vize pentru toate statele membre UE, inclusiv pentru Romania si am avut o reactie favorabila din partea doamnei Ashton, pentru ca este la curent, am mai avut discutii pe aceasta tema si subiectul a fost adus constant in discutiile pe care le-a avut cu partea americana. Asteptam ca acest lucru sa continue, intrucat pentru noi, pentru romani, asigurarea unui tratament egal ca cetateni europeni cu cetatenii altor state ale UE, deci accesul fara viza pe teritoriul american, reprezinta un interes major", a conchis seful diplomatiei romane.