Criza politica din 2012, intre presedinte si primul-ministru, a condus la o serie de masuri care "au subminat separatia puterilor in stat si principiile statului de drept in Romania", constata organizatia Human Rights Watch in raportul din 2013 privind situatia drepturilor omului, citat de Mediafax.

In subcapitolul despre Romania, HRW noteaza: "Criza politica dintre presedinte si prim-ministru a condus la o serie de masuri ale Guvernului care au subminat separatia puterilor in stat si principiile statului de drept. Dupa ce Curtea Constitutionala a decis in mai ca presedintele, nu primul-ministru, trebuie sa reprezinte Romania la reuniunile UE, Guvernul a retras in iulie prerogativele instantei constitutionale de a anula decizii ale Parlamentului, a inlocuit Avocatul Poporului cu un apropiat al partidului (de guvernamant - n.red.) si a preluat controlul asupra Monitorului Oficial, care publica decizii ale instantelor si legi, in scopul intarzierii punerii in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale", subliniaza HRW.

"In iulie, Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul Europei au criticat aceste actiuni, considerand ca intra in contradictie cu principiile statului de drept, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, vorbind chiar si despre posibile proceduri de infringement. Un raport din iulie al CE exprima preocupari serioase in legatura cu angajamentul Romaniei de respectare a statului de drept. CE solicita anularea masurilor care afectau independenta justitiei si numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sustinerea tuturor formatiunilor politice", adauga HRW.

"Autoritatile romane au continuat sa nege, in 2012, acuzatiile conform carora Romania ar fi gazduit o inchisoare secreta a CIA pentru detinerea si interogarea suspectilor de terorism, in pofida unei investigatii efectuata in comun de Associated Press, de postul public german ARD Panorama si de ziarul Suddeutsche Zeitung, care, in decembrie 2011, identificau fosta locatie a inchisorii CIA", subliniaza HRW.

"Discriminarea si marginalizarea romilor raman surse de preocupare. Aproximativ 150 de romi au fost evacuati fortat in iunie din locuinte construite ilegal in Baia Mare, fiind mutati in apropierea unei uzine chimice, fara a avea conditii corespunzatoare de locuit sau conditii igienice", incheie HRW.

Human Rights Watch critica si Uniunea Europeana pentru atitudinea fata de solicitantii de azil, pentru acte de discriminare fata de etnicii romi si pentru abuzuri in anchetarea suspectilor de terorism.

"In contextul crizei politice si economice care afecteaza Uniunea Europeana si multe dintre statele membre, protejarea drepturilor omului a fost foarte rar o prioritate in 2012, mai ales in cazul grupurilor marginalizate sau nepopulare, precum romii, imigrantii si solicitantii de azil. In pofida deteriorarii situatiei drepturilor omului in Ungaria si in alte tari, in general Uniunea Europeana nu a reusit sa respecte angajamentele asumate in cadrul Cartei Drepturilor Fundamentale, Consiliul European avand o atitudine reticenta in a trage statele membre la raspundere pentru abuzuri", subliniaza HRW.

HRW critica Franta pentru atitudinea fata de etnicii romi.

"Campania din vara anului 2012 de evacuare a taberelor de romi si de expulzare a acestora din Franta a fost similara cu cea din 2010, ridicand semne de intrebare in legatura cu promisiunile presedintelui socialist Francois Hollande, ales in mai, de a combate discriminarea. Pana la jumatatea lunii septembrie, aproximativ 4.000 de oameni fusesera expulzati fortat, alte cateva sute revenind voluntar in estul Europei", reaminteste raportul.

"Raportorii ONU privind spatiile locative, drepturile imigrantilor, drepturile minoritatilor si rasism exprimasera in august 2012 preocupari in legatura cu esecul autoritatilor de a oferi locuinte alternative, in legatura cu riscul expulzarilor masive si al stigmatizarii romilor. Guvernul francez a decis in septembrie eliminarea restrictiilor privind accesul est-europenilor la locuri de munca, inclusiv al romilor, si a semnat un nou acord cu Romania privind deportarile, oferind proiecte de reintegrare sociala", noteaza HRW.