Seful Sectiei de chirurgie a Spitalului Orasenesc "George Trifon" din Nasaud, dr. Catalin Marian, spune ca medicii din spitalele mici, care duc lipsa de personal, trebuie sa fie "buni la toate", dar dupa campaniile de presa indreptate impotriva lor vor practica "medicina defensiva".

"Iti ramane un gust trist si amar cand vezi toate titlurile din presa, spitalul mortii, fabrica mortii. Se trag concluzii fara o analiza a ceea ce s-a intamplat, fara expertiza, se gasesc vinovati. Nu se tine cont ca lucram aici (la Spitalul Nasaud - n.r.) fara anestezist, ca trebuie sa fim buni la toate daca se poate. Toata campania aceasta va duce, in final, la refuzul medicilor de a se implica daca nu sunt de specialitate. Medicul va practica o medicina defensiva", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, dr. Catalin Marian, seful Sectiei de chirurgie a Spitalului Orasenesc "George Trifon" din Nasaud, spital al carui nume a fost implicat in cazul unei fetite de patru ani din localitate care a murit dupa ce a facut o entorsa, transmite Mediafax.

El a spus ca lucreaza la Nasaud din 2001, iar de-a lungul carierei sale a avut de-a face cu tot felul de cazuri pe care le-a tratat.

"Fiind chirurg, ai si cazuri de urologie, de ortopedie, de chirurgie plastica, de cusut tendoane, multa patologie traumatologica, accidente, amputatii de degete. Am mai pus maini in gips, am intervenit la fracturi si nu a fost nicio problema", a spus Marian.

In ceea ce priveste cazul fetitei de patru ani care a murit dupa ce a facut o entorsa, fiind plimbata intre spitalele din Nasaud, Bistrita si Cluj-Napoca, medicul a declarat ca el a fost cel care a semnat biletul de trimitere al acesteia la Bistrita intrucat Spitalul Nasaud nu are ortoped.

"Eu nu am vazut fetita. Am vazut radiografia si am facut biletul de trimitere, l-am parafat fiindca era caz ortopedic in care nu ma mai bag. Bunica a urcat doar in Policlinica si i s-a facut biletul de trimitere. Si azi (joi - n.r.) am trimis trei fracturi", a spus Marian.

Intrebat care crede el ca este cauza mortii fetitei de patru ani, Marian a raspuns: "Cred ca a fost inca o patologie asociata si nu si-a dat nimeni seama. Nimeni nu e inconstient. Sa vezi un copil intr-o stare generala grava si sa-i spui ca nu are nimic sa se duca acasa? Cine credeti ca e nebun sa-i spuna ca nu are nimic sa se duca acasa? La o entorsa, practic, prima data trebuie sa treaca semnele inflamatorii si dupa aceea se imobilizeaza. Fiind o chestie ortopedica, am trimis-o la un specialist. Daca era o plaga, o coseam eu si ii dadeam antibiotioc daca asa consideram".

Medicul a declarat ca, in opinia sa, se fac presiuni prea mari pe spitalul din Nasaud din cauza acestei tragedii.

"E o situatie trista in toata tara fiindca pleaca medicii. Din 2001 lucrez aici. S-au scos posturi la concurs, dar nu vin medicii. E drama spitalelor mici din toata tara ca nu au acoperire de medici. Noi suntem doi si cu mare greu tinem linia de garda chemand un coleg de la Gherla si unul de la Dej ca sa putem tine linia de garda. E foarte usor sa inchizi linia de garda si sa nu ai nicio responsabilitate. Se fac multe operatii cu anestezie locala, fara anestezist. E foarte greu", a declarat Marian.

In prezent, la Spitalul Nasaud lucreaza 20 de medici. Spitalul, care a avut initial 400 de paturi, are acum 142.

Directorul Spitalului "George Trifon" din Nasaud, dr. Adrian George, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca va demisiona din functia de manager al unitatii medicale, "daca asa doreste toata conducerea judetului", el spunand ca nu are nimic sa isi reproseze din punct de vedere profesional.

"Decizia mea este urmatoarea: o sa-mi dau demisia. Multumiti? O sa-mi scriu demisia. Suta la suta, nu va faceti probleme. De aici ma duc la Primaria Nasaud si am depus-o. (...) Daca asa se doreste de catre toata conducerea judetului, demisionez. Sicanele au fost foarte mari de trei-patru saptamani incoace, de cand cu cazul fetitei de patru ani care a facut entorsa si apoi a murit", a declarat dr. Adrian George.