Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, a declarat ca pentru selectia candidatilor la functiile de procuror general si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie va colabora cu conducerile celor doua structuri "in sensul de a ne face ei recomandarea unor persoane". "Eu voi contacta toate aceste persoane si le voi ruga sa se inscrie in aceasta procedura", a afirmat Pivniceru in cadrul unei conferinte de presa.

Mona PivniceruFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii ale ministrului Justitiei, Mona Pivniceru:

  • Cu privire la procedura de selectie a candidatilor pentru functiile de procuror general al Parchetului de la Inalta Curte si procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie: Raportul nu a criticat procedura pe fond, nu a criticat legalitatea, corectitudinea acesteia, nu a criticat nici transparenta acesteia.
  • Singurul lucru care a fost criticat sau remarcat cumva cu o conotatie negativa in acest raport este faptul ca nu s-a asigurat o baza larga de selectie.
  • Acum cum putem noi transparentiza, sa intram in termenii Comisiei, aceasta baza de selectie:
  • Vom colabora cu adunarile generale ale parchetelor din cele 2 structuri, cu consiliile acestora de conducere, cu procurorii sefi de la aceste structuri in sensul de a ne face ei recomandarea unor persoane care in viziunea lor ar avea aptitudinea profesionala, morala si de viziune in lupta anticoruptie care i-ar face apti de a ocupa aceste functii.
  • Eu voi contacta toate aceste persoane si le voi ruga sa se inscrie in aceasta procedura.
  • Cert este ca obligatia pe care o are ministrul de justitie in aceasta procedura este o obligatie de mijloace, de diligenta, pentru ca el trebuie sa faca toate demersurile de asa natura incat a face stimulativa ocuparea acestor functii. Ceea ce mi-am propus sa fac si ceea ce deja voi face.  
  • Noi consideram ca in ceea ce priveste ministerul nostru, dar chiar si mai larg in alte aspecte, raportul este favorabil.

Ministrul a precizat ca procedura va fi declansata "cat mai curand. Timpul ne preseaza".

Intrebata daca procedura se va finaliza inainte de expirarea delegarii lui Daniel Morar, care asigura interimatul conducerii Ministerului Public, Mona Pivniceru a raspuns ca "procedura noastra nu este legata de existenta sau inexistenta unei persoane intr-o functiune la un moment dat. Si data trecuta am fost in aceeasi iminenta a expirarii mandatului doamnei procuror Kovesi. Si atunci procedura si-a urmat drumul ei firesc, precum si-o va urma si de aceasta data".

Ce spune raportul pe justitie in legatura cu procedura de selectare a candidatilor pentru functiile de Procuror General si Procuror sef al DNA

Comisa Europeana (CE) a prezentat miercuri, 30 ianuarie, raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie. CE critica in raport procedura initiala de selectare a candidatilor pentru functiile de Procuror General si Procuror sef al DNA aratand ca procesul demarat de ministrul Justitiei Mona Pivniceru a fost "initial grabit si nu a inspirat incredere corpului magistratilor"

"Raportul a subliniat in acest context necesitatea ca numirea unui nou Procuror General si a unui nou Procuror sef al DNA sa fie atat un proces deschis si transparent, cat si unul in cadrul caruia sa fie alesi candidati avand competente specifice, integri si cu rezultate in actiunea anticoruptie. Procesul a fost initial grabit si nu a inspirat incredere corpului magistratilor. Ministrul Justitiei a prelungit ulterior termenele si a adus o serie de imbunatatiri procedurale, insa doar un numar restrans de candidati si-au depus candidatura. Cei doi candidati care au parcurs cu succes etapele acestui proces nu au reusit sa obtina avize favorabile din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si au fost respinsi, in cele din urma, de catre presedinte. Comisia considera ca prezentarea unui numar suficient de candidati de inalta calitate profesionala in cadrul unui proces deschis si transparent si, in masura posibilului, care sa primeasca girul CSM, sunt elemente esentiale pentru asigurarea desemnarii unei conduceri in masura sa obtina increderea publicului", arata Comisia.

Citeste si: